-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Butus grįžtantiems tremtiniams Vilniaus savivaldybė mieliausiai pirktų Pilaitėje

Vilniaus savivaldybė ketina įsigyti 4-5 vieno kambario butus į Lietuvą grįžtantiems tremtiniams ir politiniams kaliniams. Iki 2017 m. butus šioms reikmėms stačiusi savivaldybė dabar įpareigota juos pirkti. Tačiau viena sąlyga pirkimo dokumentuose kai kuriems Vilniaus politikams sukėlė abejonių, ar savivaldybė nebando proteguoti vieną statybų bendrovę. Mat pirmenybė teikiama butui Pilaitėje.
Pilaitės pr.
Pilaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sprendimą dėl butų pirkimo grįžtantiems į Lietuvą politiniams kaliniams ir tremtiniams nuomoti skelbiamų derybų būdu sąlygų aprašo patvirtinimo priėmė Vilniaus taryba. Sąlygose įrašyta, kad Vilniaus miestas ketina įsigyti keturis arba penkis vieno kambario butus, ne didesnius nei 40 kv. m.

Bet kur, bet geriau Pilaitėje

Tarp reikalavimų butams įrašyta, kad pirmenybė bus teikiama butui žemesniame aukšte, aukštesnės energetinio naudingumo klasės ir vėlesnės statybos, būtinai su visais komunaliniais patogumais, apskaitos prietaisais. Kaip netinkami nurodomi butai, esantys bendrabučiuose, pusrūsiuose, palėpėse, neįrengti, apleisti ir su skolomis.

Dar vienas reikalavimas – „butas gali būti bet kurioje Vilniaus miesto seniūnijoje, pirmenybė teikiama butui Pilaitėje“. Šis teiginys užkliuvo savivaldybės „Racionalios veiklos skatinimo (liberalai)“ frakcijos nariams. „Meras tikriausiai nebesitiki nieko gero iš savo kadencijos, nes visiškai be jokių skrupulų, pažeisdamas miesto Tarybos reglamentą, stumia reikalingus klausimus, kurie yra „prie reikalų“. Štai perkant savivaldybės lėšomis butus, nuspręsta pirmenybę atiduoti butams tik kažkodėl Pilaitėje. Tai juk ir kituose rajonuose gal yra naujų būtų perprodukcija, bet kažkas galimai nespėjo iki mero atbėgti laiku“, – sakė Šarūnas Skučas.

Frakcija buvo pateikusi pataisą išbraukti konkretaus rajono protekciją, bet esą siūlymas net nesvarstytas. Kaip teigė šios frakcijos vadovas Vidmantas Martikonis, galima įtarti, kad tokiu būdu bandoma proteguoti statytojus, kurie itin aktyviai stato naujus daugiabučius šiame rajone jau ne vienerius metus. Jis paminėjo bendrovę „Eika“.

Butas gali būti bet kurioje Vilniaus miesto seniūnijoje, pirmenybė teikiama butui Pilaitėje.

O kadangi sąlygose nenumatoma būtinybė pirkti naujos statybos butus, esą galima bus nupirkti ir iki šiol neparduotus būstus.

Vilniaus savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktorius Jonas Bartlingas tikina, kad perkamas butas gali būti bet kurioje Vilniaus miesto seniūnijoje.

„Kiekvieno perkamo buto ekonomiškiausias ir naudingiausias pasiūlymas yra vertinami balais (pagal tarybos patvirtintą tvarką). Atskirai vertinimo balais kriterijuose už butą Pilaitėje balai nesuteikiami. Vertinant butus, Pilaitėje pastatytam butui nėra automatiškai suteikiama pirmenybė. Tik tuo atveju, jei dviejų siūlomų parduoti butų suskaičiuotų balų skaičius bus vienodas, derybose dėl kainos pirmenybė bus teikiama butui Pilaitėje.

Taip yra todėl, kad didžioji dauguma tremtiniams išnuomotų butų ir yra Pilaitėje. Juos lengviau administruoti, mažesni administravimo kaštai. Be to, Pilaitėje gyvena jau grįžę tremtinių giminaičiai, čia įsikūrusi jų bendruomenė, todėl grįžus tremtiniams į Lietuvą lengviau integruotis“, – tikino J.Bartlingas.

Gyvena ir Naujojoje Vilnioje

Direktoriaus teigimu, iki 2017 m. butai tremtiniams buvo statomi, o nuo 2017 m. Vilniaus miesto savivaldybė įpareigota butus pirkti.

„Už 2017 m. skirtas lėšas (251 tūkst. eurų) buvo planuojama nupirkti 4-5 butus, įvyko du konkursai, tačiau nė vienas butas pernai nebuvo nupirktas, nes siūlomi butai neatitiko pirkimo sąlygų. Butų pirkimui grįžtantiems tremtiniams nuomoti 2018 m. skiria 251 tūkst. eurų, už šias lėšas planuojame nupirkti 4-5 butus. Taip pat norime pabrėžti, kad lėšos pirkti arba nuomoti butus tremtiniams yra gaunamos iš valstybės biudžeto. Savivaldybės biudžeto lėšos šiam tikslui neskiriamos“, – teigė J.Bartlingas.

Vilniaus savivaldybė suskaičiavo, kad šių metų vasario mėnesio duomenimis, grįžtančių reabilituotų politinių kalinių ir tremtinių šeimų, aprūpinamų nuomojamu būstu Vilniuje, sąraše įrašyti 105 asmenys (šeimos). Vilniaus miesto būstas sako, kad šiuo metu Vilniuje tremtinių šeimų gyvena: Pilaitėje – 67, Naujojoje Vilnioje – 67, Karoliniškėse – 1 , Grigiškėse – 1.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Naujosios Vilnios vaizdai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Naujosios Vilnios vaizdai

Tad neatrodo, jog būtent Pilaitėje gyvena daugiausia grįžusių politinių kalinių ir tremtinių, nes tiek pat jų įsikūrė ir Naujojoje Vilnioje.

Pilaitės plėtra nesustoja

Pilaitė – vienas sparčiausiai besiplečiančių Vilniaus rajonų. Bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, 2016 metais čia pastatyti 356 butai ir 83 namai, 2017 metais – jau 619 butų ir 187 namai. O štai 2018-2019 metais prognozuojama, kad šiame sostinės rajone, kurio gyventojai skundžiasi nuolatinėmis spūstimis, naujų butų atsiras net 1200, namų – dar 340.

2018-2019 metais čia galėtų būti pastatyta apie 1200 naujų butų ir apie 340 namų (iki 2019 metų pabaigos), – teigė R.Reginis.

„Analizuojant pastaraisiais metais vykstančias daugiabučių ir namų statybas Pilaitėje, neatrodo, kad plėtotojai mažintų plėtros tempus šiame mikrorajone ar jo apylinkėse. 2017 metais čia buvo baigtos 619 butų (daugiabučiuose namuose) ir 187 individualių ir sublokuotų namų statybos. Tuo pačiu, 2017 metai buvo rekordiniai pagal statybų apimtys – dar niekada nebuvo pastatyta tiek būsto vienetų, kurie yra skirti pardavimui.

Atsižvelgiant į šiuo metu vykstančias ir planuojamas būsto statybas, tai 2018-2019 metais čia galėtų būti pastatyta apie 1200 naujų butų ir apie 340 namų (iki 2019 metų pabaigos). Žinoma, plėtotojų planai gali būti koreguojami, tačiau jeigu situacija nekilnojamojo turto rinkoje išliks stabili, tai tokios būsto plėtros apimtys išlieka realios“, – 15min teigė Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Bendrovės teigimu, 2016-2019 metais Pilaitėje į būsto statybas yra investavusios ar planuoja investuoti daugiau nei 10 nekilnojamojo turto plėtros bendrovių. Vertinant pagal pastatytų būsto vienetų (butai ir namai) skaičių, tai daugiausiai investavo ar planuoja investuoti 3 bendrovės: „Citus“, „EIKA“ ir „Vilmestos projektai“. Šių trijų įmonių dalis 2016-2019 metais bendroje pasiūloje, planuojama, sudarys beveik 60 proc.: „Citus“ 23 proc., „EIKA“ 22 proc. ir „Vilmestos projektai“ 14 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius