Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusi Generalinė prokuratūra Vilniaus centre virs prašmatniu namu be automobilių aikštelės

Buvusioje Generalinėje prokuratūroje Vilniaus A.Smetonos gatvėje pluša statybininkai. Kol kas įkurtuvėmis čia net nekvepia, nors rekonstrukciją vykdanti bendrovė jau giriasi rezultatais ir tuo, kad pardavė pusę būsimųjų butų, nors visiems gyventojams ir neužteks automobilių stovėjimo vietų. Nekilnojamojo turto rinkos ekspertai patvirtina – norinčiųjų gyventi centre netrūksta, tik tai sau leisti gali toli gražu ne visi.
Buvęs Generalinės prokuratūros pastatas A.Smetonos g.4
Buvęs Generalinės prokuratūros pastatas A.Smetonos g.4 / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pastate, kuriame ne vieną dešimtmetį dirbo Generalinės prokuratūros prokurorai ir kuris kelerius metus stovėjo apleistas, šiuo metu šeimininkauja statybininkai. Į projektą investuoja ir namą rekonstruoja UAB „Solo Technologijos“.

Išskirtinis ir praktiškas namas

Bendrovės „SILA Capital“, kuri pardavinėja butus šiame name, vykdantysis partneris Tomas Kapačinskas tvirtina, kad „pastatas Vilniaus miesto širdyje renovuotas ir įrengtas pagal aukščiausius standartus“. Greičiausiai jis turėjo omeny, kad pastatas kažkada taip atrodys, nes pastatas dar nerenovuotas.

„Architektas Alfredas Žalys suprojektavo modernų ir išskirtinį pastato fasadą, išsaugodamas pastatą supančios aplinkos dvasią, ir praktiškus butus, atitinkančius net išrankiausio kliento poreikius“, – pranešime spaudai cituojamas T.Kapačinskas.

Anot T.Kapačinsko, tokių būstų paklausa pastaruoju metu auga. „Naujausi rinkos tyrimai rodo, kad tam įtakos daro ir artėjantis euro įvedimas Lietuvoje. Žmonės, ypač tos kartos, kuri jau yra patyrusi kelis valiutų pokyčius, baiminasi euro įvedimo pasekmių. Skaudi patirtis skatina žmones savo pinigus nukreipti į saugiausią investiciją – nekilnojamąjį turtą. Projekto „Smetonos 4“ atveju čia renkantis būstą prisideda dar vienas argumentas – pastato istorija“, – reklamuoja projektą bendrovės „SILA Capital“ vykdantysis partneris.

Akcentuoja istoriją

O ta istorija, anot butų pardavėjų, įdomi ir viliojanti. „Su pirmojo atkurtos nepriklausomos Lietuvos generalinio prokuroro Artūro Paulausko karjeros šuoliais ir Boriso Dekanidzės bylos vingiais besisiejantis pastatas gali padidinti čia gyvensiančių būsto savininkų saugumo jausmą ir kartu rodo tam tikrą prestižą“, – rašoma pranešime spaudai.

Ar tokia pastato istorija tikrai svarbus dalykas, skatinantis apsigyventi būtent čia, belieka spėlioti. Tikriausiai ne visi norėtų gyventi ten, kur lankėsi vėliau mirties bausme sušaudant nuteistas B.Dekanidzė. Kur kas labiau vilioti turėtų itin patogi vieta pačiame miesto centre ir tai, kad ši gatvė bent kol kas tikrai nėra triukšminga vakarais – pasilinksminimų vietų čia mažai. 

Butus pardavinėjanti bendrovė tvirtina, kad pusė butų jau išparduota. Tai, kad gyventi miesto centre nori vis daugiau žmonių, patvirtina ir nekilnojamo turto ekspertai. Evaldas Narbuntovičius, domoplius.lt projekto vadovas, teigia, jog dalis pirkėjų tik dėl didelių kainų renkasi kitus miesto rajonus.

„Jau kurį laiką paklausiausi yra 2-3 kambarių, 50-60 kv.m ploto butai. Dažnas ieško būsto kuo arčiau centro arba pačioje miesto širdyje. Jei ne ribotos finansinės galimybės, didžioji dauguma šiuo metu perkančiųjų butus apsigyventų miesto centre“, – teigė E.Narbuntovičius.

Automobilių aikštelės nebus

Dažnas ieško būsto kuo arčiau centro arba pačioje miesto širdyje. Jei ne ribotos finansinės galimybės, didžioji dauguma šiuo metu perkančiųjų butus apsigyventų miesto centre, – teigė E.Narbutovičius.

Vis dėlto tai ne kiekvieno kišenei, tvirtina domoplius.lt projekto vadovas: „Centre ar senamiestyje nekilnojamas turtas yra patrauklus ir kaip investicija. Čia namai su metais tik brangsta.“

Kvadratinio metro kaina šiame name siekia apie 8 tūkst. Lt. Numatoma investicija – 7 mln. Lt, rekonstrukcija turėtų būti baigta kitų metų pirmą ketvirtį.

Tačiau būsimųjų namo gyventojų laukia gana rimtas išbandymas – rasti vietą savo automobiliui. Dalis gyventojų galės automobilius laikyti namo vidiniame kieme, bet projekto vystytojai neslepia – vietų visiems tikrai neužteks. „Nebuvo galimybių čia turėti didesnę automobilių stovėjimo aikštelę“, – teisinasi jie.

Norėjo 20 mln. Lt, gavo 4,2 mln. Lt

Prokurorai iš A.Smetonos g. į naująsias patalpas Rinktinės g. išsikraustė 2008 metais, tuomet pastatas perduotas Turto bankui. Anuomet prokuratūros vadovai neslėpė svajonių už 2,5 tūkst. kv.m statinį aukcione gauti daugiau nei 20 mln. Lt. O pinigai būtų skirti naujosios prokuratūros statyboms, kurios kainavo per 87 mln. Lt.

Tačiau tokie ambicingi norai greitai subliuško. Po nesėkmingų bandymų patalpas parduoti už 12-13 mln. Lt kaina sumažėjo tris kartus – iki 4,6 mln. Lt 2011 metų rudenį. Tuomet pardavimas buvo laikinai sustabdytas dėl pasikeitusių teisės aktų.

Ir tik po metų, 2012-ųjų rudenį, patalpos buvo parduotos. Kaip tuomet skelbė Turto bankas, jos atiteko neįvardintam investuotojui už 4,2 mln. Lt.

Projekto vykdytojų vizualizacija/Taip turėtų atrodyti Generalinė prokuratūra po renovacijos
Projekto vykdytojų vizualizacija/Taip turėtų atrodyti Generalinė prokuratūra po renovacijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius