-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Apklausa: ketvirtadalis šalies gyventojų bijo pirkti būstą

Lietuviai savo būstu dažnai nėra patenkinti, bet jį keičia itin retai. Apklausos rodo, kad pasikeisti gyvenamąją vietą norėtų ketvirtadalis žmonių, tačiau didžioji jų dalis nesiims įgyvendinti savo norų, nes bijo ir jiems trūksta lėšų.
Rudenėjantis Vilnius
Rudenėjantis Vilnius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie 80 proc. gyventojų Lietuvoje nuosavo būsto nėra keitę iš viso arba tai yra darę vieną kartą gyvenime. Bankas „Swedbank“ atliko gyventojų nuomonės tyrimą, kuris rodo, kad nors pirkti naują būstą nori ketvirtadalis šalie gyventojų, daugelis jų to nedarys, rašoma pranešime.

Specialistų teigimu, kas ketvirtas būstą keisti pageidaujantis Lietuvos gyventojas bijo, kad gyvenamosios vietos keitimas bus varginantis ir pareikalaus daug nervų. Taip pat keičiant būstą bijoma patirti finansinių nuostolių.

Gyvenamosios vietos keitimas nė karto to nedariusiam žmogui atrodo per daug sudėtingas procesas.

„Auga poreikis kraustytis į naujesnius ir taupesnius būstus, tačiau gyvenamosios vietos keitimas nė karto to nedariusiam žmogui atrodo per daug sudėtingas procesas. Bijoma, kad būsto keitimas bus pernelyg varginantis ir daug streso keliantis procesas“, – teigė „Swedbank“ Būsto finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilnius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Vilnius

Dar viena priežastis, kodėl gyventojai atideda būsto pirkimą – pinigų trūkumas. Trečdalis apklausoje dalyvavusių žmonių lėšų trūkumą įvardijo kaip pagrindinę priežastį trukdančią pirkti būstą.

Virš 40 proc. respondentų atsakė, kad siekiant palengvinti būsto keitimo procesą, galima kreiptis profesionalios konsultacijos į specialistus. 37 proc. mano, kad jiems padėtų draugų ir artimųjų, kurie jau patys keitė būstą, patirtis. O 30 proc. tikino, jog būstą pirktų, jeigu galėtų pasiskolinti tenkinančiomis sąlygomis trūkstamą pinigų sumą.

„Dažnai sulaukiame klausimo, ar dabar yra palankus metas skolintis būstui? Vienareikšmiškai į šį klausimą atsakyti neįmanoma. Šiandien palūkanos yra rekordinėse žemumose, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje jos tikrai augs. Siūlyčiau vadovautis nuostata, kad pirmiausia reikia gerai apsvarstyti savo galimybes ilgalaikiam finansiniam įsipareigojimui ir gerai apgalvoti, koks būstas atitiktų jūsų ir jūsų norus, ir galimybes“, – sakė T.Pulikas.

Anot jo, nusprendus pirkti naują būstą pirmiausiai reikėtų pradėti domėtis būsto rinkos tendencijomis ir kainomis, nusistatyti prioritetus. Suradus norimą būstą reikia išsiaiškinti sudominusio būsto kokybę ir jo išlaikymo sąnaudas, kitas galimas išlaidas, pavyzdžiui, būsto įrengimo ar remonto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius