Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalius Gedvilas: „3D brėžiniai garantuotai sumažintų ginčų su statybininkais statybos laikotarpiu skaičių“

Kada verta investuoti į kapitalinį būsto remontą? Kaip surasti patikimą remonto meistrą ar kokybiškai remonto ir statybos darbus atliekančią įmonę? Kokias galimybes patikrinti darbų eigą bei kokybę šiandien turi užsakovas? Į visus šiuos klausimus atsako Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas.
Statybos Vilniaus centre
Statybos Vilniaus centre / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Kodėl kartais labiau verta investuoti į kapitalinį būsto remontą nei į naujos statybos būstą?

– Didžiausias seno statinio privalumas – jo vieta mieste. Daug paprasčiau yra susirasti senos, nei naujos statybos būstą miesto centre, o tai svarbu ir dėl turto likvidacinės vertės.

LSA nuotr./LSA prezidentas Dalius Gedvilas
LSA nuotr./LSA prezidentas Dalius Gedvilas

– Į ką būtina atkreipti dėmesį, atliekant kapitalinį būsto remontą? Su kokiomis didžiausiomis problemomis žmonės dažniausiai susiduria?

– Didžiausia problema – dažniausiai labai mažas tokių pastatų energinis efektyvumas ir su tuo susijusios didelės gyventojų išlaidos už neefektyvų šildymą. Tuo tarpu naujos statybos namai turi privalumą, nes jie turi atitikti vis augančius energinio efektyvumo reikalavimus.

Atliekant būsto remontą pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį ne tik į medžiagos, paslaugos ar technologijos kainą, tačiau ir į jo atsiperkamumą – kiek vienas ar kitas sprendimas padės sumažinti mokesčius už būstą, koks yra jo tarnavimo laikas.

– Tačiau kaip atsirinkti tinkamą darbininką ar įmonę? Kaip patiems įvertinti atliktų darbų kokybę? O gal verta samdytis stebėtoją?

– Išsirinkti kokybiškai dirbančią statybos įmonę ar darbininką nėra pats lengviausias uždavinys. Reikia pripažinti, kad kokybė reikalauja ir didesnių išlaidų.

Atliekant būsto remontą pirmiausia reiktų atkreipti dėmesį ne tik į medžiagos, paslaugos ar technologijos kainą, tačiau ir į jo atsiperkamumą

Visgi, patartina atsižvelgti į kelis aspektus: į asocijuotas struktūras jungiasi patikimas verslas, taip pat ir Lietuvos statybininkų asociacijos (LSA) narių sąraše nėra vienadienių ir abejotinų pajėgumų įmonių, todėl narystė asociacijoje gali būti svarbus rodiklis renkantis statybos įmonę.

LSA taip pat turi tinklalapį, kuriame nurodoma, kaip turi būti atliekami konkretūs statybų darbai. Kokybę garantuojančios įmonės yra prisijungusios prie šio portalo.

Į sutartį, pasirašoma su statybininkais, galima įtraukti punkta, kad dirbant bus vadovaujamasi minėtomis taisyklėmis, tai turėtų padėti užtikrinti darbų kokybę. Galiausiai, patartina susirinkti bent kelis statybininkų pasiūlymus, kad juos būtų galima paprasčiausiai palyginti.

Ruošiami ir esminiai pokyčiai, kurie ateityje palengvintų užsakovams pasirinkimo procesą. LSA, taip pat skaitmeninės statybos iniciatyvos Lietuvoje vystytojai siekia, kad šalyje darbus atliekančių specialistų atrankai būtų sukurtas ir patvirtintas kriterijų katalogas su matavimo vienetais.

– Kaip šis katalogas palengvintų sklandesnį užsakovo – rangovo susitarimą?

– Pavyzdžiui, norint atsirinkti statytojų brigadą namui pastatyti reikėtų užpildyti išsamų klausimyną – ir gautume kriterines kompozicijas, pagal kurias atsirinktume specialistus.

 neišvengiamai didės naujų skaitmeninių technologijų, tokių kaip statinio informacinio modeliavimo (ang. BIM) panaudojimas statybos procese

Šiaip ar taip, ateityje neišvengiamai didės naujų skaitmeninių technologijų, tokių kaip statinio informacinio modeliavimo (ang. BIM) panaudojimas statybos procese, tai reiškia iki minimumo sumažintą klaidų tikimybę, popierinių brėžinių atsisakymą, užsakovų lėšų taupymą, efektyvesnį pastato eksploatavimą ir t.t.

Jeigu užsakovas užsisakytų darbo brėžinius savo svajonių statiniui 3D formate, tai garantuotai 70 proc. sumažintų ginčų su statybininkais statybos laikotarpyje skaičių, garantuotai bent 70 proc sumažėtų tikimybė, kad rangovas paprašys sumokėti už nenumatytus darbus. Tai reiškia, kad bus sutaupyta pinigų statybai, nors projektavimas ir pabrangs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius