Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dangės skveras pasiklydo teismuose

Regis, Dangės skvero rekonstrukcijos projektas patiria vis daugiau sunkumų. Dar šią žiemą projektas turėjo būti baigtas ir netrukus planuota pradėti statybas, tačiau techninį projektą rengianti UAB „Hidrostatybos projektai“ paskelbė bankrotą ir ant ledo, nesumokėjusi nė vieno euro, paliko daugiau nei vienerius metus dirbusius architektus ir kasinėjimo darbus skvere atlikusius archeologus.
Dangės skvero projektas
Dangės skvero projektas / „TAU projektai“ vizualizacijos

Tiek Savivaldybė, tiek naujieji projekto rengėjai – UAB „Hidrosfera“ atstovai sako, kad projektavimo darbai jau eina į pabaigą ir, tikėtina, netrukus prasidės statybos darbai. Tačiau teisme su „Hidrostatybos projektais“ besibylinėjantys subrangovai, UAB „TAU projektai“ architektai, ir archeologai abejoja, ar tai įmanoma, ir su nerimu laukia, koks bus rezultatas.

Liko ant ledo

Praėjusių metų lapkritį „Vakarų ekspresas“ rašė apie tai, kad projekto pristatymo metu Savivaldybėje susipyko rangovai ir subrangovai, nesusišneka, kas už ką atsakingi, kad nėra projekto vadovo. Tai esą didžiausia problema, nes subrangovai neturi informacijos apie projekto eigą, kokios dalys yra, kokių nėra.

Dangės skvero rekonstrukcijos viziją sukūrę ir daugiau nei vienerius metus prie techninio ir darbo projekto dirbę UAB „TAU projektai“ architektai Romas Gailius ir Mindaugas Savickas galiausiai už atliktą darbą negavo nė cento. Tačiau, padavę „Hidrostatybos projektus“ į teismą, ką tik sulaukė teismo nuosprendžio, draudžiančio naudotis jų parengtu projektu, kol nebus sumokėti pinigai.

Architektai sutiko atvirai papasakoti apie intrigų kupinus darbo užkulisius. Konkursui dėl Dangės skvero rekonstrukcijos pateikę savo viziją „TAU projektų“ architektai laimėjo. Ir nors už darbą niekas nemoka, vien dalyvaujant konkurse reikia atitikti griežtus reikalavimus. „Galima sakyti, kad mūsų sukurtas ir laimėjęs projektas suteikė galimybę kitai įmonei – „Hidrostatybos projektams“ – pasirašyti sutartį su Savivaldybe ir gauti pinigus, o mes tarsi likome ant ledo. Juk visur egzistuoja praktika, kad projektą sukūrę architektai vėliau vadovauja projektavimo darbams, tik ne Klaipėdoje“, – skėsčiojo rankomis R.Gailius.

Egidijaus Jankausko/„Vakarų ekspresas“ nuotr./UAB „TAU projektai“ architektai Romas Gailius (dešinėje) ir Mindaugas Savickas
Egidijaus Jankausko/„Vakarų ekspresas“ nuotr./UAB „TAU projektai“ architektai Romas Gailius (dešinėje) ir Mindaugas Savickas

Kai 2016 metais savivaldybė su „Hidrostatybos projektais“ iškilmingai pasirašė sutartį, su „TAU projektais“ pasirašyti sutartį buvo ilgai delsiama. Maždaug po keturių mėnesių projektą administruojanti bendrovė vis dėlto pasirašė sutartį su Dangės skvero rekonstrukcijos idėjos autoriais.

Šie kibo į darbus, tačiau matydami netvarką vis kėlė erzelį: reiškė pretenzijas, kad nėra projekto vadovo, kad projektą administruojanti bendrovė vilkina procesus, kad nėra vykdomi projektui būtini parengiamieji darbai: archeologiniai, geologiniai, dendrologiniai ir istoriniai tyrimai, kad apskritai neaišku, kas, kada ir kokius darbus atliks, ir t.t.

„Daug triukšmo kėlėme ir dėl Dangės krantinių. Negalime daryti tokių nesąmonių, kai krantinės apkalamos dailylentėmis – juk tos lentos, kurios kainuoja didelius pinigus, greitai supus!“ – sakė R.Gailius.

Didelį nepasitenkinimą reiškę architektai galiausiai pateikė parengtą techninį ir darbo projektą, tačiau esą fiktyvių pretenzijų architektams turėjusi bendrovė „Hidrostatybos projektai“ už darbą taip ir neatsiskaitė – neva architektai tinkamai neatliko darbų. „Tai turbūt nauja verslo rūšis“, – juokiasi R.Gailius.

2017-ųjų gruodį pasibaigus rangovų sutarties su subrangovais terminui, „TAU projektams“ keletą kartų skambino architektai iš Kauno, kurie siūlėsi užbaigti projektą. „Kauniečiai žadėjo už metų darbą įmonei sumokėti 15 tūkst. eurų, bet už tai reikalavo tylėti, atsisakyti visų autorinių teisių, intelektinės nuosavybės teisių, žodžiu, nereikšti jokių pretenzijų dėl to, kad jie naudosis mūsų atliktu darbu. Mes svarstėme galimybę duoti sutikimą, neperduodant autorinių teisių, nes atsibodo visas šis absurdas, vis geriau tokie pinigai nei nieko. Tačiau pinigų taip ir negavome nei iš vienų, nei iš kitų“, – teigė architektas.

Šiuo metu „TAU projektų“ architektai bylinėjasi teisme su bendrove „Hidrostatybos projektai“, jau sulaukė teismo sprendimo. „Šiandien joks kitas architektas, inžinierius ar valdininkas (taip pat Savivaldybė) negali kišti nagų prie mūsų darbo“, – teigė architektas.

Viso projekto vertė – apie 140 tūkst. eurų, iš kurių už idėją, koncepciją ir projekto parengimą architektams „Hidrostatybos projektai“ turėjo sumokėti maždaug 40 tūkst. eurų.

„Pasielgta nesąžiningai“

Pasirodo, kad „Hidrostatybos projektai“ už darbą nesumokėjo ir kasinėjimus Dangės skvere atlikusiems archeologams – šie taip pat padavė paslaugas užsakiusią bendrovę į teismą.

„Teismas už darbą mums priteisė 32 tūkst. eurų, tačiau situacija tokia, kad nežinome, kaip juos atgauti – „Hidrostatybos projektams“ iškelta bankroto byla, – pasakojo UAB „Statybų archeologija“ gamybos vadovas Donatas Zubrickas, – ši bendrovė tiesiog pasinaudojo mūsų kvalifikacija viešojo pirkimo metu. Tam, kad „Hidrostatybos projektai“ apskritai laimėtų viešojo pirkimo konkursą, kartu dalyvavome pirkime, kaip oficialūs subrangovai pateikėme savo kvalifikaciją įrodančius dokumentus. Pasirašėme sutartį, vykdėme kasinėjimo darbus, už kuriuos reikėjo sumokėti žmonėms atlyginimus, sutvarkyti teritoriją. Visa tai atlikome iš savo pinigų.“

Archeologai teigė esantys susirūpinę, ar apskritai kada nors sulauks žadėto atlygio, kadangi projektą tęsti jau perduota kitai bendrovei – UAB „Hidrosfera“.

Dangės skvere atliktų archeologinių tyrimų naudojimas esąs apribotas visoms trečiosioms šalims, taigi jei „Hidrostatybos projektai“ pinigų taip ir nesumokės, gali būti, jog projekto apskritai nebus galima naudoti – juk jame yra ir archeologinių tyrimų duomenys.

Pasak D.Zubricko, parko koncepcija turėtų būti kuriama remiantis istorinių ir archeologinių tyrimų duomenimis, nes tai – kultūrinio paveldo teritorija. Beje, neturint archeologinių tyrimų, galimybė gauti statybų leidimą apribojama.

„TAU projektai“ vizualizacijos/Dangės skvero projektas
„TAU projektai“ vizualizacijos/Dangės skvero projektas

„Mūsų įmonei tai – didžiuliai pinigai. Manau, buvo pasielgta nesąžiningai. Labiausiai gaila miesto, nes miestas turi projektą, už kurį sumokėti pinigai, tačiau situacija yra idiotiška“, – galvą kraipė D.Zubrickas.

Projektą žada užbaigti dar liepą

Buvęs „Hidrostatybos projektų“ vadovas Saulius Auzbikavičius patvirtino, kad bendrovei iškelta bankroto byla, tačiau kalbėdamas apie situaciją nedaugžodžiavo, tik pasakė, kad byla iškelta „dėl sunkumų„. „Aš jau esu atleistas iš vadovo pareigų, tad visais klausimais reiktų kreiptis į „Hidrosferą„, – tepasakė jis.

Vadovavimo darbus perėmusios bendrovės UAB „Hidrosfera“ direktorius Arvydas Bielinis teigė, kad Dangės skvero rekonstrukcijos projekto architektūriniams darbams atlikti buvo pasamdyti kiti architektai ir projektą planuojama užbaigti jau netrukus.

„Tam, kad nekiltų problemų dėl autorystės, buvo pakeista projekto koncepcija. Taigi dirbam toliau. Liepos 20-ąją turėtume užbaigti projektavimo darbus, – teigė bendrovės vadovas. – Siekiant išvengti plagijavimo, panaikinta anksčiau projekte numatyta sala, pakeistas takų išdėstymas, atlikti ir kiti pakeitimai.“

Pasiteiravus, kaip jie žada spręsti nesumokėtų pinigų klausimą, pašnekovas atsakė, kad dabar bendrovė dirba už likutį, kurio Savivaldybė nebuvo sumokėjusi „Hidrostatybos projektams“.

„Pasiskaičiavome, kad gausime mažiau, nei planuota, bet svarbu, kad bent tiek gausime. Naujieji architektai taip pat sakė, kad pinigų jiems mažoka, bet ką darysi – tai darome dėl miesto. Reikia padėti“, – teigė A.Bielinis.

Skvero rekonstrukcija – jau kitąmet?

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova patvirtino, kad projektavimo darbai jau baigiami ir netrukus projektas bus keliamas į „Infostatybos“ sistemą – sieks gauti statybą leidžiantį dokumentą.

„Kai tai įvyks, Savivaldybė už visiškai parengtą projektą naujiesiems rangovams – „Hidrosferai“ – turės sumokėti likusią projektui rengti skirtų pinigų dalį“, – sakė E.Mantulova.

Pašnekovė pripažino, kad viso projekto užbaigti be archeologinių tyrimų galimybės nėra. „Jeigu „Hidrostatybos projektai“ iš tiesų neatsiskaitė su archeologais ir architektais, tai – nedoras elgesys. Tačiau mes šiuo atveju negalime daryti jokios įtakos“, – gūžčiojo pečiais Savivaldybės atstovė.

Kol kas pačiai E.Mantulovai dar neaišku, kaip gali pakrypti skvero rekonstrukcijos darbai, jei nebus galima naudotis architektų ir archeologų atliktu darbu.

„Tačiau kol kas nėra aplinkybių, kurios neleistų tęsti projektavimo darbų. Jei dėl vienokių ar kitokių priežasčių projektą teks kuriam laikui sustabdyti, taip ir nutiks“, – aptakiai kalbėjo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Viešųjų pirkimų konkursai esą nėra tobuli – visi apribojimai ir derinimai atima daug laiko ir išpučia projektų kainą. Tačiau reglamentai, kurie reguliuoja viešojo ir privataus sektoriaus santykius, esą labai griežti tam, kad sandoriai vyktų skaidriai.

Jeigu projektavimo darbai vyks be nesklandumų, dar šiais metais būtų pasirašyta rangos darbų sutartis ir, praėjus žiemai, jau prasidėtų statybos darbai.

Vizija

Primename, kad „TAU projektų“ architektų vizijose – per skverą besidriekiantis takas, kuriame būtų pažymėta miesto vystymosi istorija, miestui svarbios datos. Jų siūlymu skvero centrinėje dalyje turėtų būti ramaus poilsio oazė ir pažinimo erdvė, o gale – aktyvaus poilsio zona.

Kaip klaipėdiečiai yra įpratę, Dangės skverą ir ateityje turėtų puošti fontanas. Tačiau dabartinis rekonstruojamas greičiausiai nebus. Pagal užduotį Savivaldybė įpareigojo numatyti grindinį fontaną.

„TAU projektų“ architektų vizija – išsaugoti kuo daugiau esamų želdinių. Buvo žadama sukurti jaukų parko apšvietimą, gal net sukuriant šviesų šou.

Taip pat planuota atidengti rastus archeologinius radinius – buvusios vilos pamatus ir numatyti juos ateityje pritaikyti.

Buvo numatytos priemonės, kad miesto bendruomenė galėtų dalyvauti kuriant skverą. Buvo numatyta sukurti savotiškus virtualius pasus visiems parko medžiams. Pavyzdžiui, Klaipėdos universiteto studentai besimokydami prižiūri „savo medį„, o kiekvienas miesto pilietis tai gali stebėti virtualiai, komentuoti, vertinti.

Rekonstruojant krantines, šios kai kur galėtų būti „nuleistos“ iki vandens, įrengtose terasose galėtų kurtis jaukios lauko kavinukės.

Taip pat siekiama sukurti geresnes sąlygas vandens pramogoms. Ties dabartine irkluotojų baze siūloma įrengti įlankėlę baidarėms ir valtims nuleisti, čia pat, viduryje upės, galėtų atsirasti plaukiojanti terasa kameriniams renginiams. Juos būtų galima stebėti iš abiejų Dangės upės krantų.

Šios 3,5 hektaro užimančios erdvės sutvarkymas turėjo būti dedikuojamas Lietuvos Respublikos šimtmečiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius