Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučio renovacijos pabaiga – tik gyventojams neturint priekaištų dėl kokybės

Neabejotinai laukiamiausias etapas daugiabučio namo renovacijos procese – modernizacijos darbų pabaiga. Visgi tam, kad atnaujinimas būtų užbaigtas, nepakanka vien atlikti visus numatytus darbus. Svarbu ir tai, kad gyventojai neturėtų priekaištų dėl jų kokybės.
Daugiabučio renovacijos pabaiga – tik gyventojams neturint priekaištų dėl kokybės
Daugiabučio renovacijos pabaiga – tik gyventojams neturint priekaištų dėl kokybės / BETA nuotr.

Užbaigus investicijų plane numatytus darbus, parengiamas atliktų darbų perdavimo ir priėmimo aktas, kurį pasirašo projekto administratorius, darbus atlikęs rangovas ir statybos techninę priežiūrą vykdantis specialistas.

Prieš pasirašydamas aktą, projekto administratorius turi įsitikinti, kad butų savininkai neturi pretenzijų dėl atliktų renovacijos darbų. Tam tikslui jis gali parengti klausimyną, kuriame gyventojai pateiks savo pastabas ir atsakys į konkrečius klausimus, pavyzdžiui, ar gerai atsidaro ir užsidaro pakeisti langai. Tuomet apžvelgęs apklausas, administratorius įvertins jų pagrįstumą ir prireikus, paves rangovams pataisyti defektus.

Administratorius renovacijos darbų pabaigą gali užfiksuoti ir bendrame gyventojų susirinkime, kur būstų savininkai galės pranešti apie matomus trūkumus, kuriuos ištaisius, renovacijos darbai bus visiškai baigti.

Užbaigus investicijų plane numatytus darbus ir gavus būstų savininkų pritarimą, lauks dar trys renovacijos etapai: namo sertifikavimas, atidavimas vertinti komisijai ir kredito grąžinimas.

Energinio naudingumo sertifikavimas

Kaip ir prieš renovaciją, taip ir darbų pabaigoje, turi būti įvertintas daugiabučio namo energinis efektyvumas ir pastatui suteikta energinio naudingumo klasė. Po atnaujinimo daugiabučiai pasiekia ne žemesnę nei C klasę, dažnai B klases.

Energinį naudingumo sertifikatą privalo išduoti atestuotas energinio naudingumo sertifikavimo ekspertas, o jį galinčių išduoti specialistų registrą sudaro Statybos produkcijos sertifikavimo centras.

Objekto įvertinimas

Kitas žingsnis – pateikti prašymą Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI), kuri sudarys specialią komisiją namo patikrinimui atlikti. Atnaujinus daugiabutį, prašymą kartu su atitinkamais dokumentais pateikia projekto administratorius ir rangovas.

VTPSI sudaryta komisija tikrina, ar tinkamai įgyvendinti statinio projekto sprendiniai, ar renovacijos darbai atitinka projekto sprendinius, o neatitiktys neviršija leistinų dydžių. Taip pat analizuoja renovacijai naudotų statybos produktų ir įrangos atitikties dokumentus, statybos darbų žurnalą, paslėptų statybų darbų aktus ir kitus dokumentus.

Radus trūkumų ar nustačius, kad būtina atlikti tam tikrus bandymus, matavimus, ardymo darbus ir kitus veiksmus, komisijos darbas sustabdomas iki tol, kol bus atlikti reikiami darbai. Jei pažeidimai nėra esminiai, juos leidžiama pataisyti per nustatytą ne ilgesnį kaip 6 mėnesių terminą.

Kai renovacija atlikta be priekaištų, išduodamas statybų užbaigimo aktas, kuris atveria kelią gauti valstybės paramą renovacijai.

Palūkanų mokėjimas

Daugiabučių namų modernizavimo paskolos palūkanos pradedamos skaičiuoti nuo pirmosios išmokos rangovui. Būstų savininkai gali pasirinkti: palūkanas mokėti iš karto arba mokėjimą atidėti vėlesniam laikotarpiui.

Paskolos mokėjimas

Baigus investicijų plane ir techniniame projekte numatytus darbus, projekto administratorius pateikia Būsto energijos taupymo agentūrai (BETA) prašymą suteikti valstybės paramą. Prieš priimdami sprendimą agentūros specialistai vyksta prie objekto ir vizualiai įvertina, ar atlikti visi darbai, kuriems gyventojai buvo pritarę. Atlikus vizualinę patikrą, vertinamas mokėjimo prašymas ir teikiama parama.

Jei atnaujintas daugiabutis pasiekia ne žemesnę nei C energinę klasę ir sutaupoma ne mažiau nei 40 proc. šilumos energijos, visiems būstų savininkams suteikiama nustatyto dydžio kompensacija, o paskolą paėmusiems būsto savininkams perskaičiuojamas jos dydis. Tuomet palūkanos yra skaičiuojamos nuo likučio, atėmus valstybės suteiktos paramos sumą.

Apie sudarytą paskolos mokėjimo grafiką administratorius butų savininkus gali informuoti iš anksto, kad norintys neimti paskolos ir nemokėti palūkanų už renovaciją atsiskaitytų iš karto. Be to, praėjus keleriems metams po paskolos mokėjimo grafiko sudarymo, įmokas bankui mokėti pradėję butų savininkai gali galutinai atsiskaityti už renovaciją arba įnešti didesnę lėšų dalį. Tuomet jiems bus perskaičiuotos mažesnės palūkanos.

Norėdami daugiau sužinoti apie renovacijos darbų kokybę, skaitykite sekantį turinio projekto Renovacija: būsto savininko atmintinėstraipsnį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius