Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Daugiabučių administratoriai švenčia pergalę – teismas sustabdė jų skyrimo procedūras Vilniuje

Daugiabučių namų administratoriai, nepatenkinti Vilniaus savivaldybės vykdomomis administratorių skyrimo procedūromis, kreipėsi į teismą ir laimėjo. Teismas nusprendė, kad procedūros neteisėtos, tad kol kas administratorių parinkimo procesas sustabdytas. Savivaldybė sako, kad šiuo atveju teismas apribojo ir tų gyventojų, kurie laisva valia nori keisti administratorių, galimybes.
Lietaus debesys
Lietaus debesys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmą teismą laimėjo

Į Vilniaus apylinkės teismą kreipėsi 12 daugiabučių administravimu užsiimančių bendrovių, kurios ginčijo sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus sprendimą, pagal kurį nespėjus pabaigti iki pernai metų gruodžio 31 d. naujų administratorių paskyrimo procedūrų, administratorių veikimo terminas buvo pratęstas tik metams, o ne penkeriems, kaip numatyta įstatyme.

Taip pat teismas nusprendė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones: „Sustabdyti atsakovo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vykdomą bendrojo naudojimo patalpų administratorių atrankos procedūrą ir uždrausti atsakovui Vilniaus miesto savivaldybės administracijai toliau tęsti bet kokius pakartotinio balsavimo veiksmus, priimti bet kokius sprendimus dėl konkrečių daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administratorių paskyrimo ar pakeitimo iki teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos.“

Galbūt valdininkai atsikvošės. Teismas pasakė, kad kištis į daugiabučių administratorių atranką savivaldybės administracija gali tik tada, kai to prašo penktadalis gyventojų arba yra pagrįstų skundų.

10 iš 12 į teismą besikreipusių bendrovių priklauso įmonei „Mano būstas“, kurią valdo koncernas „Icor“. Tai bendrovės „Žirmūnų būstas“, „Antakalnio būstas“, „Justiniškių būstas“, „Karoliniškių būstas“, „Lazdynų butų ūkis“, „Namų priežiūros centras“, „Naujamiesčio būstas“, „Pašilaičių būstas“, „Vilkpėdės būstas“ ir „Viršuliškių būstas“, prie jų prisijungė ir „Verkių būstas“ bei „Naujininkų ūkis“.

„Galbūt valdininkai atsikvošės“

Andrius Iškauskas, Respublikinių būsto valdymo ir priežiūros rūmų teisininkas, komentuodamas šį teismo sprendimą akcentavo, kad tai nebuvo „Būsto rūmų“ inicijuota byla, tačiau ji sveikintina.

„Buvo sudėlioti taškai ant i ir galbūt dabar savivaldybės valdininkai atsikvošės. Teismas, trumpai tariant, pasakė, kad kištis į gyventojų daugiabučių namų administratorių atranką savivaldybės administracija gali tik tada, kai to prašo penktadalis gyventojų arba yra pagrįstų skundų. Jeigu konkrečiame name šitos aplinkybės yra, vadinasi, tame name ir turėtų būti ta procedūra savivaldybės administracijos ir vykdoma“, – teigė advokatas.

Teismo sprendimas, anot A.Iškausko, rodo ir tai, kad visame mieste, nesvarbu, ar gyventojai to nori, ar buvo kokių skundų administratoriumi, negali būti parenkami administratoriai visur: „Teismas pasakė, kad jeigu savivaldybė nespėjo procedūrų pabaigti iki 2017 metų gruodžio 31 d. ir pratęsė administratorių veikimo terminą vieneriems metams, to negalėjo daryti. Jeigu buvo nespėta, pratęsti reikėjo tiek, kiek numatyta įstatyme – penkeriems metams. O toks tarpinis vienerių metų laikotarpis yra procedūrinis pažeidimas. Tą ir mes sakome, kad procedūros šitoje masinėje atrankoje yra pažeidinėjamos sistemingai.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Iškauskas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Andrius Iškauskas

Be to, A.Iškauskas pastebėjo, teismas uždraudė savivaldybės administracijai vykdyti bet kokius tolimesnius šitos atrankos veiksmus, skirti administratorius konkrečiose namuose tol, kol šis sprendimas įsiteisės, nes, akivaizdu, jis bus skundžiamas.

Sprendimą skųs

Vilniaus savivaldybė ketina šį Vilniaus apylinkės teismo sprendimą ketina skųsti.

Kaip 15min sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, iki šiol panašių ieškinių irgi buvo, tačiau teismai tokių administratorių prašymų netenkino ir procedūrų nestabdė.

„Savivaldybė laikosi nuomonės, jog teisinėje valstybėje negali būti tokios situacijos, kai teismai patys sako, kad dėl viešojo intereso negalima stabdyti administratorių skyrimo procedūros, tačiau kitas teismas pasisako priešingai. Tikėtina, būdamas suklaidintas administratorių, Apylinkės teismas priima tokią nutartį, kuri net gyventojams užkerta kelią savo laisva valia pasirinkti namo administratorių, t.y. laisvai spręsti dėl savo nuosavybės. Todėl skubiai teiksime skundą dėl nutarties ir tikimės, kad teismas, susipažinęs su savivaldybės skundo argumentais, šią klaidą ištaisys bei panaikins viešąjį interesą pažeidžiančią teismo nutartį“, – sprendimą komentavo P.Poderskis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Brifingas apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Brifingas apie Nacionalinio futbolo stadiono statybų rezultatus

Spalio 8 d. BNS rašė, kad sostinės savivaldybei ruošiantis šią savaitę pradėti antrąjį daugiabučių namų administratorių rinkimo etapą, teismuose nagrinėjami pastatų priežiūros bendrovių ieškiniai dėl jos priimtų sprendimų teisėtumo. Tokių ieškinių yra keturi.

P.Poderskis BNS sakė, jog per pirmąjį etapą namų administratorius išsirinko 500 daugiabučių ir prognozavo, jog panašus skaičius jų turėtų būti ir per antrąjį.

Sostinės savivaldybė skelbė, kad 2017-ųjų pabaigoje baigėsi daugiabučių namų administratorių penkerių metų paskyrimo terminas, todėl gyventojai turi išsirinkti naujus. Savivaldybė planavo organizuosianti administratorių rinkimus apie 4,4 tūkst. daugiabučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius