Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dizainerė D.Mauricaitė – apie namus be daiktų, kurie kaskart mus erzina

Naujakuriai turi gausybę rūpesčių: reikia grindų dangos, tapetų, baldų, šaukštų ir šakučių, o kur dar nesibaigiančios dėžės daiktų, kurios rikiuojasi naujame bute užimdamos vis daugiau jo ploto. Naujamiestyje, lofto tipo būste įkurto „Demo Room“ šeimininkai, dizaineriai Dalia Mauricaitė-Kalinauskienė ir Nauris Kalinauskas, po kelias valandas savo svečiams patarinėja, kaip išsiaiškinti, kurie daiktai nėra verti užimti erdvės naujame būste ir kaip susiplanuoti erdvę taip, kad ji neerzintų.
Dalios Mauricaitės įkurtas „Demo room“
Dalios Mauricaitės įkurtas „Demo room“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Ši šeima jau pakeitė 9 butus. Ne todėl, kad niekaip neišsirenka jiems priimtinos erdvės – jie nuolat eksperimentuoja, išbando naujus sprendimus buityje ir tik tuomet siūlo juos savo klientams. Šiandien „Demo Room“ galima išvysti maišytuvą, iš kurio bėga verdantis vanduo, stalviršyje įmontuotą kokteilinės varikliuką bei tualetą su vandens purkštuku bei anglies filtru.

Eksperimentas, padedantis atsisveikinti su užgyventais daiktais

„Sakau, padarom tokį eksperimentą: supakuokite visus savo daiktus į dėžes ir atvežkite pas mus. O tada parsivežkite atgal ir išsipakuokite. Kažkuriame etape tikrai šveisite kelias dėžes lauk“, – juokiasi D. Mauricaitė, demonstruojanti virtuvę, ant kurios darbastalių nėra nė vieno smulkaus prietaiso. Net skysto muilo buteliuko.

Dizainerė šypsosi, kad savo gyvenimo kokybę pradėjome matuoti kvadratiniais metrais. 50 kvadratinių metrų? Na, šiaip sau. 70? Jau neblogai! 120 kvadratinių metrų – pats tas patogiam ir komfortiškam gyvenimui.

Žinoma, D. Mauricaitė-Kalinauskienė su tuo griežtai nesutinka. Ji pateikia industrinio erdvės dizaino pavyzdį: juk restorane visa virtuvė suprojektuota taip, kad maisto atliekas pavyktų išmesti akimirksniu, visi reikiami įrankiai būtų čia pat po ranka, o paruošti patiekalai keliautų tiesiai padavėjams į rankas.

Restoranų virtuvė pirmiausia „nugula“ į daugybę technologinių schemų. Skamba sudėtingai, tačiau galbūt ką nors galima pritaikyti ir savo paprastam buitiniam gyvenimui?

Kodėl restoranas negali įsikurti ten, kur tiesiog netelpa visi virtuvei reikalingi įrengimai – o šeima gali spraustis per kančias į nepatogiausią butą?

VIDEO: Dalia Mauricaitė kalba apie naujų namų įsirengimą

„Vidutinybės“ mūsų namuose

D. Mauricaitė-Kalinauskienė įsitikinusi, jog į lauko kavines, teatrus ir apskritai kur nors išeiti mus stumia netvarka namuose. Pripažinkime – brangiai įsigyta netvarka. Pinigus mokame už buto grindis ir sienas, o viduje jį galime įsirengti taip, kad mūsų sprendimai kasdien džiugintų. Tačiau tam reikia skirti laiko – kiek ilgiau šiandien, kad rytoj sutaupytume jo šveisdami kokią nors „užkeiktą“ namų vietą.

„Laikas – pinigai“ – šis posakis šiuolaikiniame pasaulyje tampa vis aktualesnis. Todėl nešvaistome laiko statybinių prekių parduotuvėje nagrinėdami visus galimus variantus.

„Dauguma žmonių linksi galva, kai pateikiu jiems tokį pavyzdį: yra visa eilė maišytuvų. Pasižiūri – viename gale maišytuvas kainuoja 30 eurų, kitame eilės gale – 600 eurų. Ką darote? Na, renkatės kurį nors per vidurį. Nes tie, kurie parduoda už 30 eurų, greičiausiai parduoda nekokybišką daiktą, o tie, kurie siūlo už 600 eurų – tiesiog vagys! – juokiasi D. Mauricaitė-Kalinauskienė. – Jūs išsirenkate daiktą visiškai nieko apie jį nežinodami, tik pagal vieną kriterijų. Ir paskui ta grandinė nuvilnija per visą interjerą.“

Funkcijai – pirmenybė. O tada jau galime „spalvinti“

Pasižiūri – viename gale maišytuvas kainuoja 30 eurų, kitame – 600 eurų. Ką darote? Na, renkatės kurį nors per vidurį. Jūs išsirenkate daiktą visiškai nieko apie jį nežinodami, tik pagal vieną kriterijų.

Iš tiesų labai dažna problema, kad pinigus leidžiame daiktams, kurių iš tiesų mums visiškai nereikia – galbūt tiesiog tą akimirką jie pasirodė pigūs.

„Tai gal geriau šeimoje susitarti, kad, pavyzdžiui – gausime bendrą dovaną – maišytuvą ir nepirksim viens kitam dovanų. Turėsim tikrai reikalingą daiktą, užuot laukę dovanų, ir nusprendę, kad maišytuvas yra „ne mūsų kišenei“. Visiems palinkėčiau dar kartą atidžiai įvertinti savo biudžetą, – įsitikinusi D. Mauricaitė-Kalinauskienė.

„Demo Room“ įrengtas labai švariu, minimalistiniu stiliumi – ant paviršių beveik nėra daiktų, visos smulkmenos saugiai uždarytos gausybę stalčiukų turinčioje lentynoje.

O ką gi daryti tiems, kuriems patinka klasika: baldai su liūto kojomis, įvairūs papuošimai ir paraitymai, į spintas besirikiuojančios interjero detalės?

„Svarbiausia – daugiausia dėmesio skirti funkcijai. O daikto „drabužis“ gali būti bet koks. Pavyzdžiui, kai siuvatės suknelę – jums svarbiausias siluetas ir audinio kokybė. Nors čia lengva suklysti – kartais apsigauna net profesionalai. Bet žinodamas siluetą ir audinio kilmę jau gali spręsti, ar suknelė bus su žirniukais, ar gėlytėmis – kad atitiktų nuotaiką“, – palygina dizainerė.

Apie puodelį išsiaiškinkite viską

Pašnekovė pataria išsirinkti tokį daiktą, kurio nenorėtumėte keisti į jokį kitą – net jei jums sumokėtų daugiau. Pavyzdžiui, pati D. Mauricaitė-Kalinauskienė yra išsirinkusi mylimiausią puodelį. Gaminys jai taip patinka, kad jam sudužus ji nuvyksta į parduotuvę įsigyti naujo tokio paties – visi kiti puodeliai dizainerei yra tarsi „baltos dėmės“ gausiai nukrautose lentynose.

Kuo daugiau tokių mylimų, reikalingų ir funkciją atliekančių daiktų turėsite, tuo mažiau teks blaškytis po parduotuves, o namai neerzins savo netvarka.

„Skirkite visą vieną dieną, pavyzdžiui, puodelio paieškai. Apžiūrėkite puodelius internete, išsinagrinėkite viską. Be to, šiandien juk galima puodelį atsisiųsti iš bet kur apmokėjus sąskaitą internetu“, – sakė dizainerė.

Ji jau žino vieną iš priežasčių, kodėl būname tokie irzlūs namuose ir pykstamės su savo artimiausiais žmonėmis: tiesiog nesame patogiai susitvarkę buities. Dėliojame brangius, tačiau nemylimus daiktus iš kampo į kampą ir turime kas savaitę skirti jiems laiko.

Butui įsirengti reikia ne tik pinigų

D. Mauricaitė-Kalinauskienė demonstruoja paprastą būdą pakeisti interjero detales: švariame baltos-juodos spalvų interjere stovi du suvenyrai – skirtingų formų kačių statulėlės.

„Vienas jų buvo rudas, kitas – kažkoks rožinis. Tad tiesiog abu nudažiau juodai, kad neišsiskirtų iš bendro konteksto“, – šypsosi D. Mauricaitė, o po butą lėtai vaikštinėjantis karališkasis pudelis Abra atrodo, taip pat yra derintas prie bendro interjero stiliaus.

Dizainerė siūlo imtis veiksmų: net jei nesikraustote į naujus namus, pamėginti daiktus susikrauti į dėžes, pačiam nunešti į kokią nors kitą patalpą ir parsinešti atgal, išsipakuoti ir sudėlioti į savo vietas.

„Neši neši tą dėžę ir galiausiai pradedi žiūrėti į tą krūvą daiktų: „Nu tu tai tikrai negrįši, tu – irgi negrįši“, – juokiasi D. Mauricaitė-Kalinauskienė.

Ji priduria, kad kokybiška buitis nėra susijusi su ženkliukų skaičiumi asmeninėje sąskaitoje – labai dažnai ir turtingi žmonės kenčia nuo daiktų pertekliaus ir pavargsta nuo savo itin prabangiai įrengtų namų.

„Reikia nemažai žinių – ne tik pinigų“, – šypteli D. Mauricaitė-Kalinauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius