Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Dargis: „Pradėdamas statybas tokioje miesto vietoje negali tikėtis, kad bus lengva“

Trečiadienio popietę sostinės centre užvirė tikrų tikriausia drama. Statybvietėje prie Tauro kalno ir Lukiškių aikštės, esančioje Dainavos gatvėje buvo rasta 100 kg aviacinė bomba, kuriai išminuoti prireikė kviesti specialistą iš Kauno, aplink gyvenantys žmonės buvo evakuoti. Viešbutį, verslo centrą ir daugiabutį teritorijoje statančios nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Eika“ generalinis direktorius Domas Dargis 15min tikino, kad sprogmens radimas teritorijoje projekto eigos nepakoregavo ir noro investuoti miesto centre nepaveikė.
Bomba buvo rasta teritorijoje, kurioje „Eika“ statys kompleksą „Live square“
Bomba buvo rasta teritorijoje, kurioje „Eika“ statys kompleksą „Live square“ / Irmanto Gelūno ir Žygimanto Gevilos nuotr.

Bendrovė „Eika“ Dainavos gatvėje stato kompleksą pavadinimu „Live square“ – čia iškils keturių žvaigždučių „Hilton Garden Inn“ viešbutis, biurų pastatas su prekybinėmis patalpomis ir daugiabutis.

Tačiau trečiadienį įprastą statybų eigą sutrikdė teritorijoje rastas II pasaulinio karo aviacijos sviedinys. Tuomet įvykio vietoje įvestas saugumo planas „Skydas“ ir į statybvietę buvo iškviesti kariuomenės išminuotojai. Vėliau paaiškėjo, kad situacija itin sudėtinga ir jos įvertinti iškviesti aukščiausio rango išminuotojai iš Kauno. Atvykę kariuomenės išminuotojai nusprendė pavojingos zonos ribose 70 m evakuoti visus gyventojus. Po pirmos valandos nakties policija informavo, kad sprogmuo buvo nukenksmintas ir sunkvežimiu išgabentas į Pabradės poligoną, kur ketvirtadienio rytą buvo sunaikintas.

„Paskambinau bataliono, detonavusio sprogmenį, vadui ir asmeniškai padėkojau už efektyvų darbą. Jis man atskleidė, kad tokio sudėtingumo operaciją turėjo gal prieš penkerius metus“, – interviu 15min sakė „Eikos“ generalinis direktorius Domas Dargis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domas Dargis „Eikos“ generalinis direktorius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Domas Dargis „Eikos“ generalinis direktorius

– Domai, gal galite papasakoti, kokioje stadijoje dabar projektas? Kiek žinau, atliekate archeologinius tyrimus – gal ką įdomaus atradote? Kaip manote, kokių dar siurprizų galima ten atrasti?

– Šiuo metu vykdomi inžinerinių tinklų iškėlimo darbai. Taip pat vyksta baigiamieji derinimo darbai siekiant gauti kito statybos etapo leidimą, kuris jau leis pradėti statybas, t.y. lieti pamatus, kelti karkasą. Po šio leidimo bus galutinai suformuota statybos aikštelė su statyboms skirtu aptvėrimu. Šį leidimą tikimės gauti artimiausiu metu.

Į sklypo tvarkymo darbus įeina ir archeologiniai tyrimai, kurie dar vis yra vykdomi. Taip, specialistai rado kapaviečių ir išlikusių kaulų, kurių periodo dar sunku pasakyti. Pirminiais vertinimais, tai gali būti XIX amžiaus antros pusės ir/ar Pirmojo pasaulinio karo palaikai. Kol archeologai nepaskelbė savo išvadų, tai tik spėlionės. Ataskaitą tikimės gauti po Naujųjų metų. Akivaizdu, kad ši vieta yra istorinė ir joje gyvenimas virė ne vieną šimtmetį, todėl ir atkasamas kultūrinis sluoksnis labai įvairus.

VIDEO: Dainavos gatvėje buvo rastas senas aviacinis sprogmuo

– Kalbant apie patį projektą, kokio jis sudėtingumo? Kokių iššūkių tikėjotės ar nesitikėjote sulaukti? Kokių sulaukėte, be bombos? Ar ir kaip ruošėtės tokiems sunkumams?

– Pradėdamas statybas tokioje miesto vietoje negali tikėtis, kad bus lengva. Tenka susitaikyti, kad institucijos vertins viską labai skrupulingai, kad reikės suderinti daugybę interesų. Tai skirtinga situacija, kai statai gyvenamųjų kvartalą miesto pakraštyje – ten svarbu, kad projektas atitiktų reikalavimus tai vietai ir gali pradėti statybas. Čia viskas kitaip, reikia prisiimti visiškai kitokią atsakomybę, pradedant projekto architektūriniu sprendimu, kuris turi įsilieti į miesto audinį, organizuojant archeologinius darbus, ieškant kompromisų su aplinkine bendruomene ir gal net investuojant papildomai. Ir tai absoliučiai normalu, mes tą priimame ir su tuo dirbame.

Mūsų pasiruošimą galite įvertinti nuo pačios pradžios – objekto architektūrinis konkursas, kasdienis darbas su institucijomis diskutuojant ieškant sprendimų. Jau turbūt nesuskaičiuotume, kiek kartų prašėme „Unitectus“ architektų komandos perprojektuoti vieną ar kitą komplekso „Live square“ detalę. Tačiau mus „veža“ prisiimtas iššūkis – atgaivinti šią Gedimino prospekto dalį.

– Kaip šis įvykis, rasta bomba, paveiks projekto eigą? Kiek atsiliekate nuo grafiko?

– Sprogmens radimas statybvietėje projekto eigos niekaip nepakoregavo, viso labo sutrikdė gero pusdienio darbus. Esame dėkingi visoms institucijoms, kurios veikė atsakingai ir su minimaliais nepatogumais gyventojams detonavo sprogmenį. Paskambinau bataliono, detonavusio sprogmenį, vadui ir asmeniškai padėkojau už efektyvų darbą. Jis man atskleidė, kad tokio sudėtingumo operaciją turėjo gal prieš penkerius metus. Vertinant situaciją, turime tik pasidžiaugti, kad buvo išvengta didelės nelaimės, mieste liko mažiau karo laikų palikimo, o visi mes jausimės saugesni.

Taip, matome, kad pagal verslo planą šiek tiek vėluojame, tačiau tokio komplekso statybose kelių savaičių svyravimai yra normalu. Tikime, kad eigoje šie svyravimai išsilygins ir kol kas atidarymo pradžios neatkeliame – ji ir išlieka 2019 metų pavasaris.

– Kaip statybininkai dabar jaučiasi? Ar nėra baimės, nuogąstavimų?

– Svarbiausia, kada niekas iš jų nenukentėjo, darbai kitą dieną vyko įprastai, nes grėsmė buvo pašalinta.

– Ar po tokių įvykių investuoti centre nepraėjo noras?

– Tokie įvykiai niekaip negali paveikti noro investuoti, čia tik nedidelis iššūkis, kuris yra įveikiamas ir suteikia patirties. Noras prisidėti prie miesto urbanistinio veido pokyčio yra kur kas didesnis nei iššūkių baimė.

VIDEO: Live Square

– Papasakokite detaliau apie patį projektą – jis yra mixed paskirties – verslo centras, viešbutis ir daugiabutis. Kokiais etapais bus statomas kompleksas?

– Tai ištisas nekilnojamojo turto kompleksas centrinėje miesto dalyje. „Live square“ duris atvers 2019 metais. Jame įsikurs 7 tūkst. kv. m ploto ir 164 kambarių „Hilton Garden Inn“ viešbutis, 6,8 tūkst. kv. m ploto verslo centras su prekybinėmis patalpomis bei 4,7 tūkst. kv. m ploto gyvenamieji pastatai su 88 apartamentais (butai, studijos, negyvenamos poilsio patalpos, komercinės patalpos).

Kartu su projektu bus įrengta apie 200 vietų požeminė automobilių stovėjimo aikštelė su elektromobilių įkrovimo stotelėmis. Bus pakeistas judėjimas Dainavos gatvėje – dalis gatvės virs pėsčiųjų pasažu. Jame įsikurs kavinės su lauko terasomis, įrengiamas fontanas. Bus įrengta vieša terasa ant verslo centro stogo. Investicijos į projektą sieks apie 45 mln. eurų ir statybos vyks kompleksiškai.

Kiek šiuo metu išnuomota verslo centre patalpų? Kokie nuomininkai? Kokie prekybininkai įsikurs?

– Pirmieji verslo centro nuomininkai – advokatų kontora „Sorainen“, kuri išsinuomojo 2,1 tūkst. ploto patalpas. Dėl kitų vyksta derybos.

Ar jau pradėjote butų pardavimus?

– Šiuo metu pardavimai vyksta rezervaciniame lygmenyje, bendraujame su tais klientais, kurie patys proaktyviai išreiškė norą įsikurti projekte.

Ar planuojate panašius projektus plėtoti ir ateityje?

– Artimiausiu miesto centre planuojame pradėti vystyti nedidelį projektą Žvėryne Vytauto gatvėje bei didesnį gyvenamųjų namų kvartalą Aguonų-Mindaugo-Šaltinių gatvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius