Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dūmų detektorius bus privalomas: kaip namuose jį įsirengti

Nuo gegužės 1 dienos visuose Lietuvos gyvenamuosiuose būstuose – butuose, individualiuose namuose, sodo nameliuose – turės būti įrengti dūmų detektoriai. Jie bus privalomi, nes to reikalauja įsigaliosiantys teisės aktai.
Dūmų detektorius
Dūmų detektorius / 123rf.com nuotr.

Draudimo bendrovė „Gjensidige“ atkreipia dėmesį, kad garso signalu detektoriai įspės gyventojus apie gręsiantį gaisro pavojų, o laiku iškviesta pagalba padės išgelbėti gyvybes ir žmonių turtą.

3 svarbiausi dalykai, kuriuos reikia žinoti namuose įsirengiant dūmų detektorių:

1. Kokį plotą saugo vienas dūmų detektorius?

Šaižiu garsu detektorius įspėja gyventojus, kol dar dūmų koncentracija ore nekelia pavojaus gyvybei. Norintiems įsirengti šiuos detektorius savo būstuose, pravartu žinoti, kad maksimalus vieno autonominio dūmų detektoriaus saugomas plotas nustatomas pagal gamintojo reikalavimus, tačiau jis turi būti ne didesnis kaip 60 kv. m. Jis saugo didelį plotą, jei jam netrukdo konstrukcijos ir pertvaros. Tad dažniausiai kambaryje įrengiamas vienas autonominis dūmų detektorius. Koridoriuje, jei jis ilgesnis nei 12 metrų, reikėtų įrengti ne mažiau kaip du dūmų detektorius, po vieną koridoriaus galuose“, – patarė priešgaisrinės saugos ekspertas.

Pasak A.Gudžiausko, autonominis dūmų detektorius yra montuojamas patalpos centre ant lubų arba kuo arčiau kambario centro, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų. „Jei nėra galimybių dūmų detektorius pritvirtinti prie lubų, juos galima įrengti prie sienos, maždaug 10 - 15 cm atstumu nuo lubų, bet ne arčiau kaip 20 cm nuo sienų kampo. Jei patalpoje lubos yra nuožulnios arba stogas dvišlaitis, autonominiai dūmų detektoriai įrengiami ne toliau kaip 0,9 m nuo aukščiausio lubų ar pastogės taško“, – rekomendavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento vyriausiasis specialistas.

2. Kokiame kambaryje dūmų detektorių įrengti geriausia?

Jis atkreipė dėmesį, kad garažuose, remonto dirbtuvėse ir kitose patalpose, kuriose išsiskiria degimo produktų dalelių, autonominius dūmų detektorius reikia įrengti šešių metrų atstumu, o jei nėra tokios galimybės, tada kuo toliau nuo minėtų dalelių šaltinių.

„Įrengti virtuvėje detektoriaus nerekomenduojama, nes šie prietaisai yra labai jautrūs ir gali suveikti nuo garų, gaminamo maisto. Patariama jį įrengti miegamosiose patalpose. Detektorius identifikuoja tokios koncentracijos dūmus, kurie dar nėra pavojingi žmonėms. Galima įrengti ir kelis detektorius – jeigu neįsirengsite koridoriuje, o miegamojo durys labai sandarios. Reikia įvertinti vietas, kur gali plisti dūmai. Šiuolaikiniai detektoriai veikia kombinuotomis technologijomis – kad jie suveiktų, reikia ir dūmų, ir temperatūros pokyčio, todėl pastebimai patobulėjo jų patikimumas“, – sakė A. Gudžiauskas.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos Gaisrų prevencijos skyriaus vyriausiojo specialisto teigimu, gyventojai gali iš karto įsirengti dešimt metų be pertraukos veikiančius dūmų detektorius.

3. Kaip tinkamai dūmų detektorių pritvirtinti?

„Dūmų detektorius yra ganėtinai paprastas prietaisas ir neturėtų būti baimių, kad nieko apie jį neišmanantis žmogus nusipirks nevykusį. Didžioji dauguma jų yra kokybiški, o ryškiausi skirtumai – kiek priežiūros prietaisui reikės ar kaip jis atrodys. Dažniausiai pasitaikančios žmonių baimės gerokai prasilenkia su realybe. Įrengti šiuolaikinius dūmų detektorius galima labai paprastai – nereikia vedžioti laidų, todėl ypatingi įgūdžiai nebūtini, užtenka juos prisukti varžtais arba priklijuoti tvirta dvipuse lipnia juosta prie lubų. Jei detektorius kokybiškas, pats žmogus kartą per pusę metų galės patikrinti jo funkcionalumą, o šiaip jis veiks iki 10 metų be jokių papildomų priemonių", – kalbėjo A.Gudžiauskas.

Saugiausia yra savo turtą apdrausti – tai pirmoji garantija, kad po įvykusios nelaimės liksite ne tuščiomis kišenėmis. Draudimo bendrovė „Gjensidige“ vykdo turto draudimo akciją: sudariusiems naują būsto draudimo sutartį – dūmų detektorius dovanų. Akcija vyksta iki gegužės 12 dienos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius