Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Durų ir vartų gamintojai jau gali pasiūlyti klimatui neutralius produktus

Pirmaujanti durų ir vartų, o taip pat pavarų bei logistikos sistemų tiekėja Europoje „Hörmann“ grupė CO2 dujų išmetimą per metus sumažino daugiau kaip 16 tūkst. tonų. 1935 m. Augusto Hörmanno Vokietijoje įkurta įmonė iki šiol yra šeimos verslas, kurią valdo trečios ir ketvirtos kartos vaikaičiai, todėl vadovybė jaučia atsakomybę ateities kartoms ir siekia tausoti aplinką bei resursus – gamindama vartus ir duris „Hörmann“ naudoja 100 proc. atsinaujinančią elektros energiją.
Durų ir vartų gamintojai jau gali pasiūlyti klimatui neutralius produktus
Durų ir vartų gamintojai jau gali pasiūlyti klimatui neutralius produktus / „Hörmann“ nuotr.

Siekdama tausoti gamtos išteklius ir aplinkai daryti kuo mažesnį poveikį, 36 gamybos įmones ir daugiau kaip 6 tūkst. darbuotojų pasaulyje turinti grupė išsikėlė tikslą suskaičiuoti, ką ir kiek naudoja, o po to, remiantis šiais skaičiais, kiek ir kaip įmanoma racionaliau, taupiau bei su mažesniu poveikiu aplinkai vystyti savo veiklą ir tenkinti klientų poreikius.

Žalumas prasideda nuo smulkmenų

Pirmiausia kompanija išanalizavo, ką ji gali padaryti pati, kad paveiktų savo gamyklų, transporto, pardavimo vietų ir biurų anglies dvideginio ir kitų kenksmingų dujų išmetimą bei racionaliau naudotų elektrą ir šilumos energiją. Taip pat buvo išnagrinėtas poveikis aplinkai, kuris nuo kompanijos tiesioginės įtakos nepriklauso, pvz., tiekėjų žaliavos ir gamyba bei pristatymas, logistikos kompanijų veikla ir net darbuotojų atvykimas į darbą.

Jau 2019 m. kompanija pasiekė, kad vos 1,8 proc. visų išmetamų dujų yra tiesiogiai susiję su jos gamyklomis bei transportu ir 0,3 proc. – su įsigyta energija ir pačių gaminama šilumos energija. Likusią dalį sudaro trečiųjų šalių išmetamos dujos, kurių „Hörmann“ grupė tiesiogiai negali paveikti. Šiandien visos „Hörmann“ gamyklos Europoje turi ISO Aplinkosauginius sertifikatus pagal ISO standartus.

„Hörmann“ nuotr./Durų ir vartų gamintojai jau gali pasiūlyti klimatui neutralius produktus
„Hörmann“ nuotr./Durų ir vartų gamintojai jau gali pasiūlyti klimatui neutralius produktus

„Grupės „Hörmann“ galvojimas žaliai prasideda nuo smulkmenų, kurios galiausia susilieja į svarius „žalius“ skaičius. Visi „Hörmann“ darbuotojai yra skatinami prisidėti prie bendro tikslo mažais kasdieniais darbais, kuriuos kiekvienas atliekame namuose ir biure, pavyzdžiui, pasiūlymus klientams siekiame siųsti tik e. paštu, naudojamės ne popieriniais, o e. katalogais ir e. kainininkais, biuruose spausdiname tik privalomus dokumentus, išeidami iš patalpų išjungiame šviesą ir įrenginius, – pasakoja Tomas Radzevičius, „Hörmann Baltic“ vadovas. – Tik išanalizavę savo kasdienius veiksmus galime atrasti, ką ir kaip galime pakeisti, kad mūsų veikla taptų draugiškesnė Žemei“.

„Hörmann“ grupė būti draugiškesnė klimatui siekia ir diegdama naujovišką techniką bei išmaniąsias sistemas tiek gamyklose, tiek biuruose, o taip pat naudodama 100 proc. atsinaujinančius energijos šaltinius. Visomis šiomis priemonėmis pasiekta, kad „Hörmann“ grupė per metus daugiau kaip 16 tūkst. tonų sumažino CO2 išmetimą. Ateityje „Hörmann“ planuoja savo buveines prijungti prie artimiausiai esančių vėjo ir kitą atsinaujinančią energiją gaminančių jėgainių.

Neutralūs klimatui vartai ir durys

T.Radzevičius akcentuoja, kad įgyvendinant šūkį „Mes galvojame kaip žalieji“ (angl. We Think Green) nuolat atnaujinami ir tobulinami gaminiai bei gamybos ir valdymo procesai. Taip siekiama bendro didelio tikslo: ir tausoti aplinką bei žaliavas, ir klientams pateikti ilgaamžius bei sertifikuotus produktus, kurie būtų patvarūs ir ilgai tarnautų.

„Siekiame gaminti kokybiškus gaminius: ir buitiniam, ir pramoniniam sektoriams. Taip prisidedame prie tvaraus vartojimo ir taupiai naudojame išteklius. Pavyzdžiui, „Hörmann“ plieninės durys naudojamos įgyvendinamuose klimato apsaugos projektuose – įrengiamos vėjo jėgainėse, kurių eksploatavimo laikas bent keli dešimtmečiai“, – teigia „Hörmann Baltic“ vadovas.

„Hörmann“ grupė įgyvendina ir tris didelius „ClimatePartner“ projektus: sodina hektarus miško Urugvajuje, plėtoja vėjo jėgainių parkus Indijoje. Šios priemonės kompensuoja daugiau kaip 100 tūkst. tonų CO2.

„Šiandien savo klientams siūlome neutralius klimatui garažo vartus ir įėjimo į namą duris, kuriems pagaminti „Hörmann“ naudoja 100 proc. atsinaujinančią elektros energiją, – tvirtina T.Radzevičius. – O neišvengiamas emisijas kompanija kompensuoja vystydama ir remdama įvairius klimatui draugiškus projektus, bendradarbiaudama su aplinkos tausojimu besirūpinančiomis organizacijomis“.

„Hörmann“ nuotr./Durų ir vartų gamintojai jau gali pasiūlyti klimatui neutralius produktus
„Hörmann“ nuotr./Durų ir vartų gamintojai jau gali pasiūlyti klimatui neutralius produktus

Todėl ant „Hörmann“ pagamintų ilgaamžių garažo vartų ar įėjimo į namą durų klientas randa užrašą „Klimatui neutralus produktas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius