Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ekspertai pataria: kokį turtą parduoti būtų lengviausia, jei staiga prireiktų pinigų?

Nors apklausos rodo, kad dauguma šalies gyventojų investavimą į būstą vertina kaip patikimą investiciją, tačiau ekspertai perspėja, kad toks būdas uždirbti grąžą reikalauja ne tik nemažų lėšų, bet ir asmeninio laiko. Dar viena potenciali problema, su kuria gali tekti susidurti investavusiems į būstą nuomai – tai būsto likvidumo klausimas.
Būstas
Būstas / 123rf.com nuotr.

Koks nekilnojamasis turtas yra likvidžiausias ir per kiek laiko galima jį prireikus parduoti? Pasak bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo, Lietuvos turto vertintojų asociacijos valdybos nario Sauliaus Vagonio, patys paklausiausi ir likvidžiausi rinkoje yra nedidelio ploto, naujos statybos butai.

„Tokį butą, kainuojantį 50-100 tūkst. eurų, už jo realią rinkos vertę galima parduoti vidutiniškai per 2-3 mėnesius. Mažiau likvidų, nustačius protingą kainą, galima tikėtis realizuoti per 4-5 mėnesius. Tačiau tokie terminai realūs tik esant aktyviai rinkai. Ekonominio sulėtėjimo metu būsto pardavimas gali užtrukti ir gerokai ilgiau. Bet kokiu atveju tai nėra itin greitas ir trumpas procesas“, – atkreipia dėmesį S.Vagonis.

„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis
„Ober-Haus“ nuotr,/Saulius Vagonis

Jo teigimu, norint pagreitinti pardavimo procesą, tektų pasiūlyti nuolaidų – likvidžiam turtui pakaktų 10-15 proc., o mažiau paklausiam prireiktų pamažinti kainą ir iki 20-30 proc.

Pasak „INVL Baltic Real Estate“ valdančios bendrovės „INVL Asset Management“ nekilnojamojo turto fondo valdytojo Vytauto Bakšinsko, Lietuvos gyventojams investicijos į nekilnojamąjį turtą atrodo patrauklios: 52 proc. Lietuvos gyventojų būstą investicijai vertina kaip patikimiausią investuoti turto klasę, o būstą nuomai – 31 proc. Tai atskleidė šių metų vasarį „INVL Asset Management“ užsakymu „Spinter tyrimų“ atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Kita vertus, tokia investicija reikalauja nemenko kapitalo. Dėl to, susidūrus su netikėtais ir rimtais finansiniais sunkumais, gali tekti skubiai parduoti tokį nuomai skirtą būstą.

„Ta pati apklausa parodė, kad didžioji dauguma, 53 proc. apklaustųjų, galėtų išgyventi iš santaupų nekeisdami savo įprasto gyvenimo būdo iki 3 mėnesių, iki pusmečio – 23 proc., o metus – vos 7 proc. Todėl sprendžiant ir planuojant savo investicijas, verta atsižvelgti į potencialias likvidumo problemas ir pagalvoti, kaip jas tekstų spręsti finansiniu požiūriu. Nekilnojamojo turto pardavimas yra ganėtinai imlus laikui procesas, o norint parduoti skubiai, gali tekti patirti nemenkų finansinių nuostolių“, – atkreipia dėmesį V.Bakšinskas.

NT ekspertų teigimu, būtina įvertinti, kokio dydžio „finansinę pagalvę“ reikia turėti tam atvejui, kai prireikia parduoti investicijai skirtą nekilnojamąjį turtą. Net jei ir pavyko greitai rasti pirkėją, pinigų už turtą vis tiek teks šiek tiek palaukti.

„Reikia atkreipti dėmesį, kad sudaryti pirkimo-pardavimo sutartį ir gauti pinigus už parduodamą turtą nėra tas pats. Net jei pirkėjo paieškų procesas neužtruko, jam greičiausiai prireiks laiko susitvarkyti paskolos dokumentus banke, įkeisti turtą ir atlikti kitus formalumus – retai kada nutinka, kad pirkėjas turi visą reikiamą sumą pats ir gali atsiskaityti tuojau pat. Taigi, net optimistiškiausiu atveju, jei formalumų tvarkymas neužstringa, pinigus už turtą galima tikėtis gauti per mėnesį“, – sakė S.Vagonis.

Specialistas atkreipia dėmesį, kad krizės metu, kai NT rinka nėra aktyvi ir kainos jau ir taip yra gana žemame lygyje, norint nekilnojamąjį turtą parduoti labai greitai, gali tekti padaryti net 40-50 proc. nuolaidą nuo rinkos kainos.

„Apsisprendžiant investuoti į būstą nuomai visada verta pasiskaičiuoti pesimistiškiausius variantus, jei tektų skubiai parduoti turimą turtą. Pirmiausia, tai gali užtrukti ilgai, antra – gali tekti smarkiai mažinti kainą. Tokiais atvejais patiriama nemažų finansinių nuostolių, o tikėtos investicinės grąžos gali ir nebūti“, – įspėja S.Vagonis.

„INVL Baltic Real Estate“ siūlo investuoti į NT

Šiuo metu platinamos lietuviškojo „REIT‘o“ (angl. real estate investment trust, „REIT“) – bendrovės „INVL Baltic Real Estate“ – akcijos. Dabar vykstantis trečiasis – paskutinis etapas truks iki gruodžio 13 dienos. Kiekvieno etapo akcijos kaina bus lygi vėliausiai paskelbtai bendrovės grynųjų aktyvų vertei – šio, trečiojo etapo, metu akcija kainuoja 2,6147 euro. Kiekvienas investuotojas gali įsigyti ne mažiau kaip 500 bendrovės akcijų.

80 proc. „INVL Baltic Real Estate“ valdomų objektų pagal turto vertę yra centrinėje Vilniaus miesto dalyje, jų užimtumas 2018 m. rugsėjo pabaigoje siekė nuo 69 iki 98 proc.

„INVL Baltic Real Estate“ valdo nekilnojamąjį turtą Vilniuje ir Rygoje: biurų ir komercines patalpas sostinės „Vilniaus vartų“ komplekse, verslo centrą „IBC“ šalia Konstitucijos prospekto bei biurų pastatus Senamiestyje Vilniaus gatvėje, Šiaurės miestelyje, taip pat „Dommo business park“ gamybos, sandėliavimo ir biuro patalpų kompleksą šalia Rygos aplinkkelio. 2018 m. rugsėjo 30 dienos duomenimis, „INVL Baltic Real Estate“ valdomo turto plotas buvo 56,9 tūkst. kv. m, vertė – 57,7 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius