-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES vaistų agentūra teisme pralaimėjo „Brexit“ bylą dėl Londono būstinės nuomos

Europos vaistų agentūra (EMA), kuri dėl „Brexit“ iš Didžiosios Britanijos keliasi į Amsterdamą, trečiadienį teisme pralaimėjo bylą dėl savo Londono būstinės nuomos sutarties nutraukimo.
Londono Sitis
Londono Sitis / 123rf.com nuotr.

Taigi Londono aukštasis teismas atsisakė sutikti, kad Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos (ES) gali būti laikomas pakankamu pagrindu nutraukti patalpų nuomos Didžiosios Britanijos sostinėje sutartis, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.

EMA savo patalpas Kanarų prieplaukos verslo rajone yra išsinuomojusi iki 2039 metų ir per tą terminą nuomotojams turėtų sumokėti apie 500 mln. svarų (575 mln. eurų). Agentūra rytinėje rajono dalyje esančiame dangoraižyje užima daugiau kaip 10 aukštų ir už juos moka 13 mln. svarų per metus.

EMA būstinė Londone veikė nuo pat agentūros įkūrimo 1995 metais.

Tačiau po to, kai Didžioji Britanija 2016 metų birželį įvykusiame referendume nusprendė išstoti iš Europos bloko, Europos Sąjunga pareiškė, kad agentūra ir jos 900 darbuotojų turi persikelti į kurią nors valstybę narę.

EMA teisme įrodinėjo, kad nuomos įsipareigojimai turi būti panaikinti, nes dėl nenumatyto įvykio, t. y. artėjančio Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš Europos Sąjungos, negali būti įvykdyti.

Tačiau patalpų nuomotojai agentūrai Aukštajame teisme pareiškė ieškinį, kuriame reikalavo, kad sutartyje nustatyti įsipareigojimai būtų įvykdyti.

Teisėjas Marcusas Smithas nusprendė, jog „dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos“ nuomos įsipareigojimai „nebus panaikinti“.

„Darau išvadą, kad Didžiosios Britanijos išstojimas iš ES nesutrukdys vykdyti nuomos įsipareigojimų. ES vis vien privalės vykdyti nuomos sutartyje nustatytus įsipareigojimus“, – pareiškė teisėjas.

EMA ir „Canary Wharf Group“ bylinėjimasis tapo viena pirmųjų teismo bylų, susijusių su „Brexit“ padariniais verslui.

Jeigu teisėjas būtų stojęs EMA pusėn, agentūra būtų galėjusi be jokių finansinių pasekmių nutraukti nuomos mokesčių mokėjimą. Tokiu atveju būtų sukurtas precedentas, kuris įmonėms ir organizacijoms leistų naudoti „Brexit“ kaip pagrindą atsisakyti nenaudingų nuomos sutarčių.

M.Smithas paspartino pirminį bylos nagrinėjimą, kad suspėtų iki numatytos „Brexit“ datos – kovo 29-osios. Bylinėjimosi išlaidų apmokėjimo ir galimybės apskųsti sprendimą klausimai bus apsvarstyti kitame teismo posėdyje.

Nekilnojamojo turto rinkos ekspertai pažymi, kad EMA turi galimybę pernuomoti savo biuro patalpas Londone. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad įmonės dėl „Brexit“ traukiasi iš Didžiosios Britanijos sostinės, agentūrai gali būti sunku rasti subnuomininką, kuris sutiktų mokėti tokius pat nuomos mokesčius.

Praėjusį mėnesį EMA įkūrė laikiną bazę Amsterdame.

Naujoji institucijos būstinė, kurios vertė sieks 300 mln. eurų, bus parengta ne anksčiau lapkričio mėnesio. Taigi EMA kelis mėnesius dirbs laikinose patalpose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius