Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Estijoje planuojama 1 mlrd. eurų vertės medienos perdirbimo gamykla

Estijos investuotojų grupė planuoja iki 2022 metų šalyje pastatyti didelio pajėgumo medienos perdirbimo gamyklą, į šį projektą pritraukiant užsienio bankus ir strateginį investuotoją.
Gaižiūnų karinis poligonas
Mediena / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.
Temos: 2 Statybos Estija

Kelių Estijos kapitalo bendrovių suformuoto holdingo „Est-For Invest“ šiam projektui įgyvendinti valdybos nario Marguso Kohavos žodžiais, galutinis sprendimas bus priimtas ir derybos dėl finansavimo bus pradėtos 2019 metais, prieš tai sukūrus projekto viziją ir atlikus galimybių studiją.

Projektas preliminariai vertinamas 1 mlrd. eurų.

„Estija, kaip ir kitos Baltijos šalys, turi solidžias medienos atsargas, tačiau dabar didžioji jų dalis kaip pusiau žaliava eksportuojama. Tai būtų rekordinės investicijos į mūsų pramonę. Gamykloje būtų įdiegtos naujausios technologijos, jos poveikis aplinkai būtų minimalus“, – sakė M.Kohava.

„Manome, kad projekto finansavimo užtikrinimui teks pritraukti tarptautinį konsorciumą. Be to, būtinas ir strateginis investuotojas. Jei to bus maža, galima bus pagalvoti ir apie finansinio investuotojo pritraukimą“, – projekto pristatymui surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo kitas „Est-For Invest“ valdybos narys Adas Polis.

123rf.com nuotr. /Estijos sostinė Talinas
123rf.com nuotr. /Estijos sostinė Talinas

Anot jo, pagal vieną preliminarios projekto vizijos variantų, pradiniame projekto įgyvendinimo etape jį finansuotų vietinis kapitalas, o užsienio kapitalas būtų pritraukiamas etapais, pagal poreikį.

Pasak projekto iniciatorių, gamyklos metiniai gamybos pajėgumai siektų 700 tūkst. tonų, žaliavinės medienos poreikis – 3 mln. kubinių metrų per metus. Realios finansinės naudos iš naujosios gamyklos gautų per 100 tūkst. privačių miškų savininkų bei valstybinių miškų valdytoja. Naujoji gamykla energijos iš atsinaujinančių šaltinių pagamintų ketvirtadaliu daugiau nei suvartotų, o elektros gamyba iš atsinaujinančių šaltinių visoje šalyje išaugtų trečdaliu.

„Šiai gamyklai tinkančios vietos ieškome visoje Estijoje. Gamyklai reikėtų apie 100 hektarų teritorijos, protingu atstumu nuo beržų ir spygliuočių medienos išteklių. Be to, reikalinga gera automobilių kelių ir geležinkelių infrastruktūra, gėlo vandens telkiniai“, – pridūrė A.Polis.

Holdingą „Est-For Invest“ pernai spalį įsteigė miškų ir medienos perdirbimo grupė „Lemeks“, bendrovės „Caspar Re“, „Ivard“, „Kaamos Group“ „Combiwood“, „Tristafan“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius