Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prekybos centras ir sporto klubas veikia neregistruotame pastate Kaune, bet niekam tai nerūpi

Kauno Dirvos g. šiemet išdygusiame naujame pastate jau kurį laiką veikia parduotuvė „Express Market“ bei sporto klubas „Vipublic Gym“. Veikia, tačiau neturėtų, – teisiškai pastatas, kuriame šios įmonės įsikūrusios, nėra įregistruotas. Kol statytojas teisinasi, kad pritrūko tik vieno parašo, Kauno miesto savivaldybė bei statybų inspekcija nesutaria, kuriai jų priklauso už tai statytoją nubausti.
Pastatas Dirvos gatvėje
Pastatas Dirvos gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min pasiekė susirūpinusios kaunietės laiškas. Moteris teigia, jog Dirvos gatvėje yra pastatytas naujos statybos kelių aukštų komercines paskirties pastatas. Jame jau nuo vasaros veikia maisto prekių parduotuvė „Express Market“ ir sporto klubas „Vipublic Gym“. Įdomiausia tai, kad tas pastatas nėra pripažintas tinkamu naudoti.

Pasak skundo autorės, tuo galima įsitikinti pažvelgus į duomenis, pateiktus www.regia.lt puslapyje: žemėlapyje adresas Dirvos g. 13 nurodomas kaip žemės sklypas be pastato. Oficialiame Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos internetiniame puslapyje taip pat nurodyta: statinio būklė – nebaigtas statyti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Dirvos gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Dirvos gatvėje

Statinys nepripažintas tinkamu naudoti, pagal dokumentus ten vis dar statybų aikstelė, o jame veikia sporto klubas ir maisto prekių parduotuvė.

„Taigi statinys nepripažintas tinkamu naudoti, pagal dokumentus ten vis dar statybų aikštelė, o jame veikia sporto klubas ir maisto prekių parduotuvė. Kyla daug klausimų: ar atitinka šis pastatas higienos ir sanitarines, priešgaisrinės saugos normas, ar jis saugus, ar mokamas nekilnojamo turto mokestis? Juk pagal įstatymus negalima jokia komercinė veikla pastate, kuris – neregistruotas. O jei kas nutiktų jame, kas prisiims atsakomybę? Šis pastatas stovi prestižiniame Žaliakalnio rajone, šalia – judri J.Basanavičiaus alėja. Tai nėra kažkoks užkampis“, – teigė skundą atsiuntusi kaunietė.

Pasak jos, pastato savininkas – UAB „Megrana“. Šios bendrovės vadovo Žygimanto Vilko žmona valdo jame įsikūrusį sporto klubą „Vipublic Gym“.

„Gal žmonėms, kurie nėra susipažinę su statybomis, tai atrodo menkniekis, bet, patikėkit manim, niekas iš verslininkų nedaro tokių kvailysčių. Čia reikia turėti įžūlumo, – vykdyti komercinę veiklą pastate, kuris nėra pripažintas tinkamu naudoti. Čia tikrai skandalu kvepia“, – įsitikinusi kaunietė.

Patvirtino: veikla negalima

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos Strategijos ir analizės skyriaus specialistė Ligita Luščiauskaitė 15min informavo, kad Kauno Dirvos g. 13 statomo paslaugų paskirties pastato statytojas „Megrana“ šių metų rugsėjo 29 d. Kauno departamentui pateikė prašymą išduoti statybos užbaigimo aktą. Tačiau jis nebuvo išduotas – akto nepasirašė Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacijos atstovas.

Kitų komisijos narių – Kauno miesto savivaldybės administracija, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas, AB „Telia“, AB „Energijos skirstymo operatorius“, Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas, Valstybinė darbo inspekcija, UAB „Kauno vandenys“, Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo valdyba, AB „Kauno energija“, atstovai parašus padėjo. Šiuo metu akto išdavimo procedūros yra sustabdytos – iki tol, kol bus gautas prašymas atnaujinti procedūras.

„Statybų įstatyme nustatyta, kad pastatytą naują ypatingąjį ar neypatingąjį statinį galima naudoti tik atlikus statybos užbaigimo procedūras ir įregistravus aktą. Atsižvelgiant į tai, šiuo metu minimo pastato naudoti negalima. Šių metų vasario 27 d. buvo išduota pažyma apie statinio statybą be nukrypimų nuo esminių statinio projekto sprendinių – 33 proc. baigtumui. Tad statybos užbaigimo procedūros nėra baigtos ir aktas neišduotas“, – dar prieš didžiąsias metų šventes 15min teigė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos atstovė.

Šiuo metu akto išdavimo procedūros yra sustabdytos – iki tol, kol bus gautas prašymas atnaujinti procedūras.

Kas prižiūri nepriduotus pastatus?

Taigi dokumentuose pastato pastatyta tik trečdalis, tačiau juo sėkmingai naudojamasi jau apie pusmetį. Kas turėtų fiksuoti tokį pažeidimą? Kokios baudos už tai statytojui gresia? Pasak L.Luščiauskaitės, už nepriduotų statinių naudojimo priežiūrą atsakinga savivaldybės administracija.

Tačiau ši turi kiek kitokią nuomonę. 15min informavus miesto valdžią apie susidariusią situaciją Dirvos gatvėje, sulaukta tokio Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus atsakymo: „Savivaldybei pareiga rūpintis statiniais (ar jie naudojami pagal paskirtį) atsiranda tik tuomet, kai statinių statyba yra baigta. Visus kitus procesus kuruoja Statybos inspekcija“.

Taigi abi įstaigos tikina, jog nebaigtų statinių neprižiūri. Abi jos, lyg karštą bulvę, nuo savęs mėto šią atsakomybės naštą. Valstybinei teritorijų planavimo ir statybų inspekcijai nusiuntus Kauno miesto savivaldybės teiginį – jog būtent inspekcija turi reaguoti į šią situaciją, dar kartą gautas toks pats atsakymas: statytinių naudojimo priežiūrą atlieka savivaldybių administracijos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Dirvos gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Dirvos gatvėje

„Administracinių nusižengimų teiseną dėl statinio (jo patalpų) naudojimo pažeidžiant Lietuvos statybos įstatyme ir kituose įstatymuose nustatytus reikalavimus pradeda, administracinių nusižengimų tyrimą atlieka ir administracinių nusižengimų protokolus surašo savivaldybės administracija. Tad šiuo atveju jos kompetencija yra tikrinti ar statinys yra naudojamas nepažeidžiant Statybos įstatymo reikalavimų“, – patikino L.Luščiauskaitė.

Statybų procesuose neturi patirties

15min susisiekė su pastato statytojos „Megranos“ vadovu Žygimantu Vilku. Šis pabrėžė, kad pastatas yra priduotas, tik nėra registruotas.

„Pirmą kartą tai darome, tai ne viską žinome. Pasirodo, reikia atlikti kadastrinius sklypo matavimus, norint priduoti pastatą. Jie yra daromi. Todėl ir susiklostė tokia situacija“, – paaiškino Ž.Vilkas.

Paklaustas, kuomet statinį, kuris jau dabar tarnauja pagal savo paskirtį, ruošiamasi priduoti, pašnekovas atsakė: „Greitai“.

Pasiteiravus, ar statytojui yra žinoma, kad nebaigus statybos procedūrų, statinyje veikla negali būti vykdoma, Ž.Vilkas teisinosi, jog pastatas – visiškai baigtas statyti. Tiesa, apie tai, kad trūksta tik vieno parašo, jis pats neprakalbo. Priminus apie nesutarimus su neįgaliųjų asociacijos atstovu, pašnekovas nutęsė: „Aha... Pridavinėja firma, kuri tuo užsiima. Manęs neinformavo apie tai. Jūs vadovaujatės įstatymu labai aklai. Trūksta tik neįgaliųjų parašo. O tai juk neįtakoja statybos konstrukcijų. Žurnalistiškai jūs galit baisiai traktuoti“.

Nekilnojamojo turto mokestis, anot jo, už šiuos metus bus mokamas kitąmet. Tiek, kiek priklauso – už tam tikrą pastato vertę. O šiais metais ji, dokumentaliai, siekia tik 33 proc.

„Kitąmet, kai įregistruosim pastatą, bus mokami mokesčiai už jį visą. Nesuprantu, kodėl jus tai domina. Dokumentai yra visi statybų inspekcijoje. Procesai užtrunka. Turime mes ir kitos veiklos. Nieko neslepiame. Turbūt nebuvo pažymėta neįgaliojo automobiliui skirta vieta aikštelėje. Tik tiek“, – kalbėjo Ž.Vilkas.

Nežino, ar nuomininkai žino

Pasak „Megranos“ vadovo, tik pastačius 100 proc. pastatą, įmonė jį gali pradėti amortizuoti.

„Paskaitykit, kas yra amortizacija. Man pastatą baigti statyti ir jį priduoti yra dešimt kartų naudingiau nei tokį jį laikyti“, – įtikinėjo Ž.Vilkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Dirvos gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pastatas Dirvos gatvėje

Jo teigimu, maisto prekių parduotuvė „Express Market“ veiklą pradėjo nuo vasaros vidurio, o sporto klubas – nuo rugsėjo. O ar nuomininkai žino, kad veiklą vykdo neregistruotame pastate?

„Nežinau, ar žino. Su „Express Market“ sutartis pasirašyta dar prieš pusantrų metų. Vyksta pastato registravimo procesas. Visas ciklas yra. Visos institucijos pasirašė, tik neįgaliųjų atstovai ne. Dėl vieno ženkliuko. Nupiešim jį ir ką, pastatas taps nuo to saugesnis? Priduodami pamiršom jį tiesiog. Negali visko gyvenime žinot. Nesame statybininkai. Veikla mūsų ne tokia. Tiesiog pasistatėm sau vieną pastatą. Ir dėl to straipsnį rašysit? Kabinatės prie formuluotės“, – stebėjosi Ž.Vilkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius