Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Futbolo sirgaliai prie sostinės savivaldybės reikalavo naujo „Žalgirio“ stadiono

Penktadienį prie sostinės savivaldybės susirinkę futbolo sirgaliai reikalavo nugriauto „Žalgirio“ stadiono teritorijoje pastatyti naują stadioną. Tokią viltį jie puoselėja paaiškėjus, kad miesto bendrajame plane stadionas tarp Šeimyniškių ir Rinktinės gatvių vis dar numatytas. Vilniaus valdžia žada aiškintis, kodėl dokumentuose įsivėlė painiava ir kam tai buvo naudinga.
Futbolo sirgaliai prie Vilniaus savivaldybės prašė išsaugoti „Žalgirio“ stadioną
Futbolo sirgaliai prie Vilniaus savivaldybės prašė išsaugoti „Žalgirio“ stadioną / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Futbolo sirgaliams atstovaujantis Marius Ramanauskas susirinkusiems žurnalistams teigė, kad spontaniškai surengtoje akcijoje futbolo sirgalių bendruomenė reikalauja nenaikinti bendrajame plane esančios nuostatos, kad „Žalgirio“ stadiono teritorijoje turi iškilti stadionas.

„Šiuo metu yra klausimas, ar „Žalgirio“ stadionas galutinai dings iš dokumentų. Jį reikia užduoti ir miesto valdžiai. Viltis miršta paskutinė. Matome galimybę kviesti miesto tarybą išsaugoti dokumentus tokius, kokie jie yra dabar“, – sakė jis.

Toje vietoje turėtų atsirasti naujas stadionas pagal esamą detalųjį planą, – sakė M.Ramanauskas.

M.Ramanausko teigimu, futbolo sirgaliai viliasi, kad vietoj nugriauto senojo iškils naujas stadionas.

„Stadioną griauti galima, yra išduotas leidimas ir visa tai daroma teisėtai. Tiesiog toje vietoje turėtų atsirasti naujas stadionas pagal esamą detalųjį planą. Mes nestabdome jokių statybų. Statybos, kurias dabar vykdo „Hanner“, yra teisėtos ir viešbutis statomas teisėtai, tačiau kalbame apie likusią teritoriją“, – sakė jis.

VIDEO: Futbolo sirgaliai prie Vilniaus savivaldybės prašė išsaugoti „Žalgirio“ stadioną

Anot M.Ramanausko, futbolo sirgaliams viltis teritorijoje vėl pamatyti stadioną atgijo tuomet, kai paaiškėjo, kad bendrajame plane vis dar nepanaikinta nuostata dėl jo statybų. Jis žadėjo parengti investicinį planą ir sutelktinio finansavimo būdu bandyti surinkti apie 10 mln. eurų naujo stadiono plėtrai.

„Mūsų 8 žmonės prieš griovimą protestavo prie stadiono, tačiau dauguma jau buvo praradę viltį ir tik naujausia informacija ją grąžino. Mes parengsime investicinį planą per savaitę, kur 5-7 skaidrėmis pristatysime galimybę palaikyti stadioną gyvybingą. Bet tai įvyks tik tuomet, jei Vilniaus savivaldybė ras kažkokį sprendimą su „Hanner““, – kalbėjo jis.

Vienas iš akcijos organizatorių, komikas ir futbolo aistruolis Paulius Ambrazevičius teigė, kad ši vieta Lietuvos futbolui labai svarbi.

„Mes norime, kad viskas liktų, kaip yra dabar, kad detaliajame plane būtų stadionas. Jis kol kas dar ten yra, tai tegul ir būna. Nacionalinį stadioną statome, nuo tada kai, turbūt, aš dar gimęs nebuvau. Kai turėsim savo vaikus turbūt jis dar nebus baigtas statyti. „Žalgirio“ stadionas yra istorinė vieta, Lietuvos futbolo lopšys, kur pasiektos didžiausios pergalės“, – kalbėjo jis.

Pas futbolo sirgalius atėjęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius žadėjo išsiaiškinti, kodėl kilo teisinė dviprasmybė.

„Norime, kad Vilniuje būtų geras stadionas futbolui ir akivaizdu, kad jis bus, esame paskelbę konkursą stadiono statybai ant Šeškinės kalno. Kitas dalykas – siekis atstatyti teisingumą, nes akivaizdu, kad „Žalgirio“ stadionas vieną dieną dokumentuose buvo paskelbtas nebe stadionu. Nesuprantu, to sprendimo, kurį priėmė tuometinė savivaldybė. Kažkas iš to turėjo naudą. Šiandien iki galo nėra aišku. Pasitelksime nepriklausimą teisinę ekspertizę ir Aplinkos ministeriją, kiek turime galimybių ten turėti viešą objektą, viešą erdvę“, – žurnalistams teigė miesto meras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Futbolo sirgaliai prie Vilniaus savivaldybės prašė išsaugoti „Žalgirio“ stadioną
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Futbolo sirgaliai prie Vilniaus savivaldybės prašė išsaugoti „Žalgirio“ stadioną

Vis dėlto jis pripažino, jog teritorija prie Šeimyniškių ir Rinktinės gatvių nėra tinkama dideliam sporto kompleksui. Anot jo, visą dėmesį reikėtų skirti Nacionaliniam stadionui.

„Abejoju, kad toje vietoje geriausia vieta Vilniuje stadionui, nes reikalingos ir aukšto lygio treniruočių aikštės, todėl ten nelabai viskas telpa. Vienai futbolo aikštei vieta galbūt ir būtų nebloga. Šiandien klausimas dėl Nacionalinio stadiono yra toli nuvažiavęs ir jį reikėtų akcentuoti“, – kalbėjo jis.

R.Šimašius teigė, kad ketvirtadienį susitikęs su teritorijos savininku, nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininku Arvydu Avuliu, sulaukė pasiūlymo už 40 mln. eurų teritoriją įsigyti savivaldybei.

„Susitikime buvo kalbėta apie situaciją ir jos supratimą. Jis sumokėjo 41 mln. eurų ir sako: „Jeigu norit, mokėkit tiek, pasiimkite viską atgal ir galite statyti ką norite“. Nežinau, ar tai būtų protingiausias variantas“, – tikino miesto meras.

Po ketvirtadienį įvykusio susitikimo su Vilniaus miesto savivaldybe, A.Avulis 15min teigė, kad futbolo sirgaliai tokiomis akcijomis kuria spaudimą tiek bendrovei, tiek savivaldybei.

„Sunkiai suvokiama, kodėl dirbant skaidriai pusantrų staiga atsirado protestai ir diskusijos. Kodėl niekam anksčiau nereikėjo to stadiono? Kodėl jį nori statyti dabar?“, – tuomet teigė jis.

Beveik 8 ha ploto teritoriją tarp Rinktinės ir Šeimyniškių gatvių, kurioje taip pat buvo „Žalgirio“ stadionas, „Hanner“ įsigijo už 40 mln. eurų iš „Šiaulių banko“. Čia įmonė ketina investuoti daugiau kaip 200 mln. eurų, statyti viešbutį, gyvenamuosius namus ir verslo centrus.

Naująjį bendrąjį planą Vilnius turės kitų metų pabaigoje arba 2018-ųjų pradžioje. Kokios nuomonės dėl buvusio „Žalgirio“ stadiono teritorijos jame bus laikomasi, savivaldybė neprognozuoja. Esą gali iš viso nelikti reikalavimo išlaikyti sporto paskirties statinį, gali būti reikalaujama stadiono, o gal – tik sporto klubo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius