Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Griautino namo Juodkrantėje savininkei teismas nepriteisė 1,5 mln. eurų iš valstybės

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė kaip nepagrįstą „Verslo investicijų projektų centras“ skundą Neringos savivaldybei bei Lietuvos valstybei dėl beveik 1,5 eurų žalos, kurią bendrovė teigia patirsianti teismo sprendimu ateityje nugriovus jiems priklausiusius pastatus Juodkrantėje, atlyginimo.
Planuojamas griauti namas Juodkrantėje
Planuojamas griauti namas Juodkrantėje / Martyno Rubino nuotr.

Bendrovė „Verslo investicijų projektų centras“ kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydama priteisti beveik 1,5 mln. eurų bei 5 proc. dydžio metines palūkanas nuo priteistos sumos turtinės žalos atlyginimą iš Neringos savivaldybės ir Lietuvos valstybės.

Teismo pranešime rašoma, kad įmonė šią žalą kildina iš to, kad įsiteisėjus Klaipėdos apygardos teismo 2009-04-10 sprendimui nugriauti bendrovei priklausiusius pastatus Juodkrantėje, ji patyrė žalą, pasireiškusią tiek nuosavybės teise priklausančio turto Juodkrantėje praradimu, tiesioginėmis išlaidomis, tiek praradus pajamas, gautas už pastatytus ir parduotus statinius. Pareiškėja iš esmės prašė teismo priteisti turtinę žalą, dar tik atsirasiančią dėl statinių, kurie šiuo metu dar nėra nugriauti, pašalinimo, savo reikalavimą grįsdama pasekmėmis, kurias ji prognozavo kilsiant ateityje, kai bus atlikti statinių griovimo darbai.

„Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs šį ginčą, priėjo išvadą, kad pareiškėja neįrodė jai realiai padarytos žalos, todėl neturi teisinio pagrindo į turtinės žalos atlyginimą. Teismas pažymi, jog galimas, hipotetinis pareiškėjos teisių pažeidimas ir 2009-04-10 Klaipėdos apygardos teismo sprendimo nugriauti pastatus įvykdymas ateityje nesudaro pagrindo konstatuoti, kad bendrovės teisės bus pažeistos. Valstybės institucijos ir savivaldybė siekia išsaugoti statinius, todėl statinių nugriovimas vykdant Klaipėdos apygardos teismo sprendimą yra tik hipotetinis.

Teismo sprendime pažymima, kad kol statiniai nėra nugriauti, pareiškėjos reikalavimas dėl žalos atlyginimo reiškia ir pareiškėjos pretenziją į dvigubo žalos atlyginimo patenkinimą, tačiau pareiškėja jau yra gavusi pinigines sumas iš asmenų už parduotas viešbučių patalpas ir šių sumų minėtiems asmenims nėra grąžinusi po to, kai patalpos buvo grąžintos pareiškėjos nuosavybėn. Klaipėdos apygardos teismo 2009-04-10 sprendimo vykdymas sustabdytas valstybės prašymu, siekiant rasti visoms šalims tinkamą teismo sprendimo įvykdymo būdą, todėl teismas abejoja, ar bendrovė ateityje patirs realią žalą“, – rašoma teismo pranešime.

„Verslo investicijų projektų centras“ skundą teismas atmetė kaip nepagrįstą.

Šis teismo sprendimas per vieną mėnesį nuo sprendimo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliacine tvarka Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, skundą paduodant šiam teismui tiesiogiai, arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius