Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hanner“ kelia abejonių „Lietuvos energijos“ būstinės nuomos konkursas

Valstybės valdomos energetikos grupės „Lietuvos energija“ naujos centrinės būstinės nuomos konkurso sąlyga jo dalyviams turėti rangovo patirties kelia abejonių, sako nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis. Konkurse dalyvaujanti „Hanner“ įmonė dėl to kreipėsi į teismą. 
Lietuvos energija
Lietuvos energija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak jo, bendrovė ginčija reikalavimą biuro nuomotojui turėti statybos ar rekonstrukcijos darbų patirties.

„Lietuvos energijos“ atstovų teigimu, jei teismas nuspręstų, kad reikalavimas neteisėtas, jo būtų atsisakyta. Tačiau jie taip pat pripažįsta, kad ketvirtą mėnesį vykstantį konkursą tokiu atveju reikėtų rengti iš naujo.

Sukėlė abejonių reikalavimai

„Mes kelis kartus aiškinome „Lietuvos energijai“, kad pasitikslinkite, kokį konkursą skelbiate: biuro nuomos ar rangos. Jų nuomone viskas aiškiai surašyta dokumentuose. Šiuo atveju skelbia konkursą nuomai, o reikalauja, kad būtum padaręs 7 mln. eurų rangos darbų. Pagal šį kriterijų dalyvių gali būti 2-3. Mes patys niekada nedalyvaujame, jeigu valstybė skelbia statybų konkursą“, – BNS aiškino A. Avulis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Avulis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arvydas Avulis

Lapkritį paskelbto konkurso sąlygose numatyta, jog tiekėjas, jo patronuojanti bendrovė ar įmonių grupė, kuriai jis priklauso, per 3 metus turi būti įgyvendinę bent vieną 7 mln. eurų ar didesnės vertės ypatingojo administracinio pastato statybos, rekonstrukcijos ar kapitalinio remonto sutartį.

Anot A.Avulio, plėtotojai dažnai patys pastatų nestato – tam samdomi rangovai, o plėtotojai įsigyja teritorijas, rengia projektus, skiria finansavimą, ieško nuomininkų, o galiausiai valdo jau pastatytus pastatus arba juos parduoda.

„Buvo kvalifikacinių kriterijų tikrinimo etapas ir supratome, kad mes tų kriterijų neatitinkame, nors rinkoje biurus plėtojame daugiau nei 20 metų ir portfelyje turime daugiau nei 100 tūkst. kv. metrų nuomojamų biurų. Jie sako, kad mes kriterijų neatitinkame, nes patys nevykdome statybos darbų“, – teigė „Hanner“ valdybos pirmininkas.

A.Avulis pripažįsta, jog bendrovė konkursui tokiu atveju galėtų pasitelkti partnerę – statybos įmonę, tačiau, jo nuomone, toks reikalavimas riboja konkurenciją.

„Jeigu labai norėtume, galėtume kažką sugudrauti. Bet man iš principo nepatiko toks požiūris ir mes jiems pasiūlėme pasitaisyti. Visas tas mūsų dialogas, pastabos ir pretenzijos pasiekė tokį absurdišką lygį, kad mums daugiau neliko ką daryti. Tai yra perteklinis reikalavimas ir labai susiaurina dalyvių skaičių“, – sakė jis.

A.Avulis patvirtino, jog bendrovė planavo „Lietuvos energijai“ pasiūlyti pastatyti naują pastatą Algirdo gatvėje, tačiau kilus ginčui su Nacionaline žemės tarnyba, šiuo metu ieškoma alternatyvos.

Jei teismas nuspręstų, reikalavimo atsisakytų

Pasak „Lietuvos energijos“ Korporatyvinės komunikacijos projektų vadovo Artūro Ketleriaus, konkurso dalyvių reikalaujama turėti rangos patirties, nes biuras turės būti pritaikytas bendrovei. Vis dėlto, jo teigimu, jei teismas pripažintų tokį reikalavimą neteisėtu, jo būtų atsisakyta.

„Tiekėjas, kuris norėtų pasiūlyti jau pastatyto pastato nuomą, turėtų pritaikyti jį pagal „Lietuvos energijos“ poreikius: atlikti rekonstrukciją arba remontą. Todėl mums svarbi jo patirtis tiek biurų statyboje ar rekonstrukcijoje, tiek vystyme. Dėl šių priežasčių ir nustatytas reikalavimas. Jeigu teismas nuspręstų, kad jis netinkamas, vadovausimės teismo sprendimu“, – sakė jis.

Atsakyme neįvardijamam tiekėjui, pateikusiam pretenziją konkurso komisijai, rašoma, kad 7 mln. eurų sudaro pusę „Lietuvos energijos“ biuro statyboms numatytos vertės.

Konkurse taip pat reikalaujama, kad dalyviai per 3 metus turi būti sudarę ne mažiau nei 1,5 mln. eurų (be PVM) vertės biurų nuomos sutarčių ir bent vieną ne mažiau kaip 400 tūkst. eurų (be PVM) metinės vertės sutartį.

Konkursą gali tekti nutraukti

A.Ketlerius pripažįsta, jog teismui pripažinus reikalavimą neteisėtu, konkursą tektų rengti iš naujo. Lapkritį paskelbus pirkimą planuota sutartį su jo laimėtoju pasirašyti 2019 metų viduryje, o daugiau nei 1 tūkst. darbuotojų į naują būstinę iš trijų sostinėje esančių biurų perkelti 2021 metais.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas laikinai sustabdė „Lietuvos energijos“ konkursą.

„Hanner“ įmonė „LT development fund“ nuo 2014 metų valdo 2,3 ha ploto iš valstybės nuomojamą sklypą Algirdo gatvėje. Šiuo metu bendrovė teisme ginčijasi su NŽT dėl teritorijos nuomos – teismas uždraudė laikinai tiek nutraukti sklypo nuomos sutartį, tiek jame imtis plėtros.

„Lietuvos energija“ konkurse siekia išsinuomoti 9,5–13,4 tūkst. kv. metrų ploto biurą, statytą ne anksčiau nei 2011 metais. Pageidaujama, kad biuras turėtų ne mažiau kaip 400 vietų automobilių stovėjimo aikštelę, bent 100 vietų maitinimo įstaigą bei 100 vietų konferencijų salę.

„Lietuvos energijos“ grupė nuomos sutartį planuoja pasirašyti 10 metų su galimybe penktadaliu didinti ar mažinti biuro plotą tame pačiame pastate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius