-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Icor“ pristatė savo pasiūlymą – kompleksą valdys savo rizika

Nacionalinio stadiono konkurse vienintelė likusi koncerno „Icor“ (buvęs „Rubicon Group“) valdoma inžinerinių produktų ir sprendimų bendrovė „Axis Industries“ antradienį žurnalistams pristatė savo pasiūlymą. Įmonės atstovų teigimu, pastatų kompleksas kartu su projektavimu bus pastatytas per trejus metus ir sporto pastatus ketvirtį amžiaus valdys be valdžios subsidijų.
Komplekso vizualizacija
Komplekso vizualizacija

„Suprantame, kad projektas yra svarbus simboline prasme – gal pagaliau jis bus. Tai tikrai sudėtingas ir ilgalaikis projektas, reikalaujantis priimti ilgalaikes rizikas. Vilniaus savivaldybėje pristatėme įgyvendinimo modelį, kuris eliminuoja nesusikalbėjimus ateičiai“, – žurnalistams spaudos konferencijoje sakė konsorciumo atstovas Julius Dovidonis.

Konsorciumą sudaro kompanijos „Axis Industries“, „Venetus Capital“ ir „Kauno arena“, bendradarbiaujančios su tarptautine architektų kompanija „Populous“ ir lietuviais „Cloud architektai“.

„Tai ne tik stadionas, tai kompleksas įvairių sporto statinių, kurie veikia visumoje. Tai 22 ha ploto teritorija, kur stadionas užima tik šeštadalį teritorijos. Visa kita užima užsakovo užsakyti objektai, kuriuos mes turime pastatyti ir eksploatuoti. Stadionas sudaro tik trečdalį pasiūlymo vertės“, – kalbėjo J.Dovidonis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Nacionalinio stadiono pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Nacionalinio stadiono pristatymas

Tiesa, konsorciumui nerimą kelia tai, kad idėja pagaliau pastatyti Nacionalinį stadioną nepaskęstų biurokratizme arba politiniame verpete, nes artėja rinkimai.

„Mes to projekto norime ir galime padaryti. Klausimas, ar jo nori kita pusė“, – teigė J.Dovidonis.

Anot jo, ant Šeškinės kalno, 22 ha ploto teritorijoje, iškils trys natūralaus dydžio futbolo aikštės, lengvosios atletikos stadionas, kultūros ugdymo centras – konferencijų centras su 1800 vietų, sporto muziejus. Viso komplekso ašis – kompleksas, kuriame bus krepšinio salės, meninės ir sportinės gimnastikos salės, sporto salė ir kita.

„Axis Industries“ pasiūlymas
„Axis Industries“ pasiūlymas

Anot J.Dovidonio, prie komplekso bus įrengta automobilių stovėjimo vietų tiek, kiek jų reikia būtinam aptarnavimui.

„Manome, kad tikrai nėra prasmės asfaltuoti didžiulių stovėjimo aikštelių, nes vis tiek jų truks arba bus naudojami „Akropolio“ lankytojų. Reikia geriau organizuoti geresnį viešąjį transportą ir pėsčiųjų takų. Akcentuojame, kad automobilių stovėjimo vietų čia nereikia daug, norime kurti erdves susirinkimams, bet ne mašinoms“, – aiškino J.Dovidonis.

Paklausus, ar keisis komplekso pasiūlymas, konsorciumo atstovas tikino, kad ne.

„Manome, kad tai yra geriausias išdėstymas. Korekcijos galėtų būti transporto, pėsčiųjų schemų, bet tai bus už sklypo ribų“, – sakė jis.

Konsorciumo skaičiavimais, šiame komplekse gali sportuoti iki 5 tūkst. vaikų, kurie galės sportuoti 3 kartus per savaitę ir mokės ne daugiau kaip 25 eurus per mėnesį.

Architektas: dalis griaučių bus išsaugoti

Didžiosios Britanijos kompanijos „Populous“ vyriausiasis architektas Damonas Lavelle teigė, kad dabar esantys griaučiai bus nugriauti, nes jie nesaugūs. Tačiau bus išsaugota ir panaudota dalis struktūros

„Tai pavojinga struktūra, kurios neįmanoma panaudoti. Mes ją nugriausime. Be to, ji netinkamos formos ir ji netinka futbolo stadionui. Norime išsaugoti jo kampą, kaip archeologinį elementą, kuris primintų, kad ne viskas pamiršta. Mes jį būsimame pastate panaudosime“, – kalbėjo jis.

D.Lavelle nuomone, vienas iš svarbiausių komplekso elementų – nacionalinis sporto muziejus, kuris bus komplekso pradžioje.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Nacionalinio stadiono pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus Nacionalinio stadiono pristatymas

„Greta komplekso yra daugiabučiai, gyvenamieji rajonai, todėl du trečdaliai stadiono bus po žeme. Taip siekiama sumažinti vizualinę įtaką ir garsą, sklisiantį iš stadiono“, – spaudos konferencijoje aiškino jis.

Bendrovės siūlymu, multifunkcinis kompleksas bus statomas už stadiono ir aikštynų.

Vaikų darželis įsikurs vieno aukšto pastate už prekybos centro „Akropolis“ automobilių aikštelės, prie miško.

„Axis Industries“ pasiūlymas
„Axis Industries“ pasiūlymas

Kompleksą valdys be subsidijų

Projekto ekonomikos departamento direktorius Aleksandras Sanikovas sakė, kad bendrovė prisiima visą atsakomybę už projekto kainą.

„Už visus skaičius atsakome“, – tikino jis.

Konsorciumo teigimu, projektą būtų įmanoma įgyvendinti už 79,9 mln. eurų, futbolo stadiono kaina sudarytų 33,8 mln. eurų. Komplekso projektavimas turėtų užtrukti apie metus, statybos – dar dvejus ir 22 metus valdytų objektą. Konsorciumo dalyviai finansuos apie 50 mln. eurų (51 proc.), 49 proc. finansuos institucijos.

„Axis Industries“ pasiūlymas
„Axis Industries“ pasiūlymas

Konsorciumo siūlymu, jie 22 metus valdys tik stadioną ir multifunkcinį pastatą. Vaikų darželį, kultūros ir ugdymo centrą bei nacionalinį sporto muziejų valdys miesto valdžia.

„Mes, kaip valdytojas, atsisakome subsidijų, prisiimame visą riziką. Vilniaus miesto savivaldybė pagal poreikį galės pirkti reikiamas sporto paslaugas. Vidutinė vienos aikštelės užimtumo pradinė kaina – 11,82 eurų už valandą be PVM. Neprašome užtikrinti objekto užimtumo prievartiniu būdu.

Iš savo patirties matome, kad, kalbant apie ilgalaikį projektą, kalbėti apie subsidijų modelį, kalbant apie tokius projektus, tai yra netvaru. Savivaldybė pagal susitarimą turės rezervuotą laiką, bus laikas, kuris vadinamas nekomerciniu. Jeigu savivaldybė to laiko neišperka, tuomet tai tampa mūsų problema“, – sakė A.Sanikovas.

Siūloma, kad likusius 22 metus savivaldybė moka tik už aptarnavimą – 112 tūkst. eurų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius