Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkaitusi NT rinka 2021 ir 2007 metais: 5 skirtumai ir panašumai

Daugelis ekspertų pabrėžia, kad nekilnojamojo turto rinka labai skiriasi nuo to, kokia buvo prieš praėjusią finansinę krizę. Tačiau 2021-ųjų pradžioje prasidėjęs būstų pirkimo bumas, ypač sostinėje, priminė, jog esama ir panašumų. 15min apžvelgė, kaip tuomet ir dabar skyrėsi būsto kainų augimo tempai, spekuliantų elgesys ar skolinimosi sąlygos.
Renginio akimirkos
Renginio akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lietuvoje garsėjant svarstymams, ar nekilnojamojo turto rinkoje šiuo metu nesipučia toks pat burbulas kaip buvo daugiau nei prieš dešimtmetį, 15min išskyrė 5 skirtumus ir 5 panašumus 2021-ųjų pradžios ir 2007 metų.

Skirtumai

1. Kainų kilimo tempai

„Ober-Haus“ duomenimis, bendras butų kainų lygis Lietuvos didmiesčiuose per pastaruosius 12 mėnesių augo 11,6 proc.

Tačiau tai toli gražu iki to, kas buvo daugiau nei prieš dešimtmetį. Pavyzdžiui, „Ober-Haus“ butų indekso (OHBI) duomenimis, nuo 2004 metų sausio iki 2006 metų gruodžio (t.y. per 3 metus) Vilniuje kainos vidutiniškai paaugo 124 proc., Kaune – 119 proc., Klaipėdoje – 128 proc.

2. Būstas kokybiškesnis, daugiau patyrusių plėtotojų

Anot Sauliaus Vagonio, „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovo, iki krizės, ypač 2005–2007 metų periodu, būsto statytojai tikrai mažiau rūpinosi statybų kokybe. Tiek statybine (atliktų darbų, panaudotų medžiagų kokybe), tiek ir architektūrine kokybe – t.y. išplanavimo sprendimų racionalumu, pritaikymu gyventojų poreikiams, o ir dalies pastatų išorinei architektūrai, aplinkai, automobilių statymui buvo skirta nedaug dėmesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius