Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ilgąjį savaitgalį Palangos viešbučiai liks tušti: „Dirbam pagal įstatymo raidę ir liekam kvailio vietoje“

„Kad ir kaip norėčiau, negalime sau to leisti iki gegužės 11 dienos“, – į užklausą, ar galima pasisvečiuoti šį ilgąjį savaitgalį, atsako vieno būsto Palangoje šeimininkė. Nedidelio eksperimento metu 15min į užklausas neigiamai atsakė visi savininkai, baimindamiesi priimti poilsiautojus. Kol kas tai daryti draudžiama. Neabejojama, jog pogrindinių susitarimų bus, kaip būta ir pastarosiomis savaitėmis. Karantino metu poilsiautojus priimti uždraudusi kurorto valdžia pranešė, jog nuo gegužės 11 dienos Palanga vėl laukia jūros išsiilgusių svečių – duris atvers viešbučiai, svečius vėl galės priimti būstų savininkai.
Saulėlydis Palangoje
Palangos viešbučiai bei privatus verslas svečius galės apnakvindinti nuo gegužės 11 dienos. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Labai apgailestauju, bet apsistojimas šiuo metu nėra galimas dėl paskelbto karantino. Lauksime atvykstant vasarą“, – į pasiteiravimą, ar galima apsistoti per „Airbnb“ sistemą, atsakė kurorte esančio būsto savininkė.

„Nesame pasiruošę, labai gaila ir šeimininkė bijo rizikuoti“, – atskriejo dar vienas atsakymas.

Maždaug į dešimt užklausų visi atsakymai buvo vienodi.

Apgyvendinimo paslaugų teikimas Palangoje uždraustas nuo kovo 30 dienos.

Palangos viešosios tvarkos skyriaus specialistai ir policijos pareigūnai anksčiau įspėjo, kad šiuo klausimu bus elgiamasi ypač principingai ir nė vienas nustatytas nelegalių apgyvendinimo paslaugų teikėjas piniginės baudos neišvengs.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta bauda už pažeidimą karantino metu, kai sukeliamas pavojus kitų žmonių sveikatai ar gyvybei, siekia nuo 250 iki 800 eurų.

Palangos savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius per šį periodą gavo apie 60 pranešimų dėl galimai nuomojamų būstų. Aktyvūs patys palangiškiai, pranešantys apie įtartinus atvejus ir nematytus veidus, besisukiojančius namų prieigose. Daugiausia skundai nepasitvirtina. Tiesa, preliminariais duomenimis, nubausti septyni būstų nuomotojai.

„Vieša paslaptis, akivaizdu, kur privatūs nuomojami objektai, stovi mašinos, gyvybė yra. Mes, kur švariai, pagal įstatymo raidę dirbam, liekam kvailio vietoje. Įstatymas turėtų būti vienodas visiems. Manau, niekas netikrina. Kokia forma patikrinimo? Tokioj sistemoj kaip „Booking“, „Airbnb“ bijo, bet akivaizdu, kad nuomojamuose objektuose gyvena, o kas, ar bičiuliai, draugai, ar nuomininkai, neaišku. Kažkokiu būdu išsinuomoja“, – 15min sakė viešbučio „Palangos žuvėdra“ vadovas Kristupas Šliogeris.

Vieša paslaptis, akivaizdu, kur privatūs nuomojami objektai, stovi mašinos, gyvybė yra. Mes, kur švariai, pagal įstatymo raidę dirbam, liekam kvailio vietoje.

Jo vadovaujamas viešbutis rengiasi atsidaryti gegužės 11 dieną.

„Paleidom rezervavimo sistemas, ruošiamės atsidaryt, užsisėdėjom jau. Iškart srauto nebus, bet susidomėjimas vidurvasariui nemažas. Gegužę žmonės atsargiau žiūri, išsigandę dar. Vasara bus gera, tik tie tokie mėnesiai pusiau sezono gali būti silpnesni“, – kalbėjo K.Šliogeris.

Jis neabejoja, jog šį ilgąjį savaitgalį svečių būtų nestigę. Trys išeiginės į kurortą visada privilioja svečių, o ir susidomėjimas jaučiamas.

„Gaila, kad dirbti negalima, bet viskam savas laikas. Yra kaip yra“, – apgailestavo jis.

Šį karantino laiką viešbutis išnaudojo renovacijai, atnaujino tiek kambarius, tiek bendrąsias erdves, restoraną.

Vieni startuos anksčiau, kiti vėliau

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė džiaugėsi valdžios paskelbta žinia su data, kada viešbučiai pradės veikti. Vieni viešbučiai atsivers gegužės 11 dieną, kiti birželį.

„Iš tikrųjų, pirmiausia džiaugiamės ta paskelbta žinia. Reikia pasiruošti, susižiūrėti, įsivertinti, ar reikia visus žmones iškviesti į darbą, ar turėsim tiek darbo. Nestovi klientai prie durų. Yra ir ūkinių dalykų. Lauksime Visuomenės sveikatos centro rekomendacijų dėl saugumo, higienos reikalavimų, kitų rekomendacijų pradėjus veiklą. Bus pasiruošimo. Suprantame, kad rizika išlieka, turime užtikrinti higieną, komfortą svečiams. Pasikeitimų bus, veikla bus kitokia, bet, aišku, maksimaliai stengsimės išlaikyt komfortą“, – sakė vadovė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ingrida Valaitienė

I.Valaitienė džiaugėsi, jog verslas buvo pakviestas į diskusiją savivaldybėje ir ieškota optimaliausios datos, kada viešbučiai gali atverti duris.

„Manome, kad reikia pradėti judėti. Reikia vykdyti įsipareigojimus bankams, darbuotojams. Svarbu skleisti žinutę. Mūsų lankytojai, svečiai klausdavo, nedarydavo vasarai rezervacijų, nes neaiškumas buvo, kada dirbsime. Dabar tas aiškumas yra, tačiau užtruks, kol žinia išplis, negalvos, kad reikia grąžinti pinigėlius už vasaros rezervacijas. Kas suskubs atvykti, lauksime. Viešbučiai ne visi atvers duris nuo gegužės 11 dienos. Kiti nuo 15 dienos, savaitgalio, yra kas nuo birželio 1 dienos. Verslas ruošiasi, nežinojo, kada bus startas, terasas tvarkėsi, baseinus ar SPA, darbai tebevyksta“, – sakė I.Valaitienė.

Moteris neabejoja, jog šį ilgąjį savaitgalį būtų buvę gausu lankytojų. Tai juntama iš skambučių, laiškų gausos, kuriuose teiraujamasi, ar viešbučiai priima svečius.

„Poreikis yra labai didelis. Nori ištrūkti iš savo erdvių, nori į pajūrį, mato, kad neblogi orai, vaikams nereikia į mokyklas. Abipusis laukimas“, – kalbėjo vadovė.

Ji teigė taip pat girdėjusi iš aplinkinių, jog visgi privatus verslas šį laikotarpį svečių turėjo.

„Pastebėjom, kad buvo svečių, girdėjom iš kitų aplinkinių, kad yra kas nuomoja. Čia ne mūsų reikalas, mes laukiam savo datos. Buvo tokia nuoskauda, kad jei negalime, visi geriau tegul nevykdo. Tai nesąžininga konkurencija“, – 15min sakė I.Valaitienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius