-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Latvijos institucijos rado būdą, kaip pašalinti namą Latvijos pajūryje, kuris teisiškai yra laivas

Po to, kai Latvijos pajūryje, Paviluostoje, turtuolis pasistatė namą, kuris teisiškai yra laivas, vietos valdžia ieškojo priemonių, kaip statinį būtų galima pašalinti. Ir tokį būdą rado.
Namas Latvijoje šalia jūros
Namas Latvijoje šalia jūros / Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr.

Liepojos žemės inspektoriai Paviluostos valdžios reikalavimu turės atlikti sklypo matavimus, ant kurio stovi namas-laivas.

„Regioninė valdžia nori išmatuoti pakrantės juostą ir nustatyti žemės ribas“, – Liepajniekiem.lv sakė „Latvijas Mernieks“ Liepojos biuro vadovė Sarma Chima.

Jeigu statinys yra ne privačioje, o valdžios valdomoje teritorijoje, tuomet jis turės būti nugriautas priverstinai. Tam ir bus matuojama žemė.

Paviluostos regiono tarybos pirmininkas Uldis Kristapsonas žodžiu susitarė su statinio savininku Argodu Lusiniu, kad šis pašalins namą-laivą iki liepos 1 dienos, jei įtarimai pasitvirtins.

Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr./Namas Latvijoje šalia jūros
Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr./Namas Latvijoje šalia jūros

Primename, kad Latvijoje susidarė neįtikėtina situacija, kuomet vietos valdžia liepė savininkui nugriauti statinį apsauginėje kopų zonoje, tačiau verslininkas sugebėjo įrodyti, kad tai – ne pastatas, o laivas.

„Ukrainos gamykla suprato, kad tai yra laivas, o Latvijos jūrų administracija išdavė leidimą, kad jis galėtų statyti laivą. Mes siūlėme patraukti objektą į uostą, tačiau tai jo žemė. Tuomet kreipėmės į Aplinkos tarnybą ir jie pradėjo judinti šį reikalą“, – vietos laikraščiui „Kursas laiks“ sakė U.Kristapsonas.

Aplinkos departamento Liepojos filialo direktorė Ingrid Sotnikova žurnalistams aiškino, kad objektas ant kranto pradėjo kilti prieš penkerius metus ir įstaiga iškart dėl to sulaukė skundų. Savininkui buvo paskirta bauda už savavališką statybą ir jam nurodyta jį nugriauti, tačiau teisme paaiškėjo, kad, pagal dokumentus, tai ne pastatas, o laivas. Valstybė bylą pralaimėjo, o savininkui mokėti baudos nereikėjo.

Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr./Namas Latvijoje šalia jūros
Kursas Laiks / Dainis Ģelzis nuotr./Namas Latvijoje šalia jūros

Prieštaravimai, kad laivas turi atrodyti kaip laivas arba kad jis turėtų plūduriuoti vandenyje, teisme buvo atmesti. Pagal dokumentus, tai plaukimo įrenginys ir todėl jis gali būti šalia jūros.

„Tai ne pastatas, o laivas, todėl nereikia leidimo jo statybai“, – aiškino U.Kristapsonas.

Pagal Latvijos įstatymus, bet kuris šalies pilietis turi teisę laikyti plaukiojimo įrangą – valtį, plaustą ar laivą – krante. „Kursas Laiks“ skelbia, kad Latvijos įstatymuose nenurodyta, jog laivu negalima laikyti, pavyzdžiui, kaip sofa ar veranda atrodančio namo. Tai leidžia savininkui apeiti biurokratines kliūtis ir pareigas, pavyzdžiui, laivui nereikia mokėti nekilnojamojo turto mokesčių. Tiesa, vietos žurnalistai pabrėžia, kad Paviluostoje įrengtas „laivas“ nėra labai panašus į laivą, mat yra pastatytas ant šešių stulpelių.

Argodas Lusiņis yra bendrovės „SIA Alco“ savininkas ir žinomas dėl savo veiklos naftos versle. Jis yra vienas turtingiausių kaimyninės šalies verslininkų ir pagal laikraštį „Dienas Bizness“ užima devintą vietą turtingųjų sąraše. Jo turtas vertinamas 43 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius