-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

INVL pensijų fondai investuoja 10 mln. eurų į daugiabučių renovaciją Lietuvoje

INVL pensijų fondai investuoja 10,3 mln. eurų į Šiaulių banko įsteigtą „SB modernizavimo fondą“, kurio lėšomis bus renovuota 600 daugiabučių namų Lietuvoje. Tai – pirmoji šalies pensijų fondų investicija į būsto renovaciją, didinsianti Lietuvos energetinę nepriklausomybę, rašoma INVL pranešime spaudai.
Didlaukio gatvė Vilniuje
Didlaukio gatvė Vilniuje / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„SB modernizavimo fondas“ iš Europos investicijų banko, Europos tarybos vystymo banko, Šiaurės investicijų banko, „Swedbank“ bei INVL pensijų fondų iš viso pritraukė 275 mln. eurų paskolų. Fondą taip pat sudaro Lietuvos valstybės bei Europos struktūrinių ir investicijų fondo (ESIF) lėšos.

„Džiaugiamės, jog tvarumo kriterijus atitinkanti INVL pensijų fondų investicija leis ne tik sumažinti priklausomybę nuo importuojamų gamtinių dujų suvartojimo, bet ir sukurs naujų darbo vietų bei pagerins gyvenimo kokybę renovuotų namų šeimininkams. Turime didžiausią Lietuvoje investavimo profesionalų komandą, todėl itin atidžiai analizavome anksčiau Lietuvoje daugiabučių renovacijai paskolas paėmusių klientų elgseną ir tarptautinę patirtį. Atsižvelgiant į tai, kad renovuoto būsto vertė auga, o jį perleidus – paskola pereina naujam pirkėjui, padarėme išvadą, jog rizikos kaštai nebus dideli“, – sakė INVL Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas.

Jo teigimu, INVL pensijų fondai pinigus į „SB modernizavimo fondą“ investavo išpirkdami 2046 metų konvertuojamąsias obligacijas. „Esame aktyviausi vietos rinkoje investuojantys pensijų fondai, galintys įgyvendinti sudėtingus sandorius, kuriančius vertę mūsų klientams, todėl panašias investicijas planuojame ir ateityje“, – sakė INVL Investicijų valdymo padalinio vadovas V.Rūkas.

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, Lietuvoje šiuo metu renovuota tik 10 proc. daugiabučių.

„Į naujai įsteigtą fondą susitelkę investuotojai pasirengę paspartinti daugiabučių namų renovacijos procesą. Esame užsibrėžę ambicingą tikslą finansuoti daugiau nei pusės tūkstančio daugiabučių atnaujinimą, kuris leistų gyventojams sumažinti didėjančių išlaidų šilumos energijai naštą ir leistų pagerinti gyvenimo kokybę. Sparti daugiabučių renovacija mažintų Lietuvos priklausomybę nuo iškastinio kuro, o taip pat reikšmingai prisidėtų kovoje su klimato kaita, mažinant anglies dvideginio emisijas“, – teigė Šiaulių banko Administracijos vadovas Vytautas Sinius.

Pasak V.Siniaus, naujasis fondas yra unikalus finansinis instrumentas, skirtas pritraukti privačias lėšas renovacijos finansavimui ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Šio fondo struktūra leidžia išgauti nemažą sinergiją – pritraukus privatų kapitalą net iki 5 kartų padidinti valstybės lėšas, skiriamas renovacijos projektų finansavimui.

Fondo lėšomis numatoma renovuoti 600 senos statybos daugiabučių namų, pagerinant gyvenimo sąlygas 16 tūkst. namų ūkių. Įgyvendinus projektą, būtų sutaupyta 200 gigavatvalandžių (GWh) šilumos energijos ir reikšmingai prisidėtų kovoje su klimato kaita, kasmet sutaupant apie 50 tūkst. tonų anglies dvideginio.

Sandoryje INVL pensijų fondus konsultavo viena didžiausių Lietuvos advokatų kontorų „Cobalt“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius