-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iš emigracijos į Lietuvą ir atgal: užsienyje – pinigai, gimtinėje – patirtis

„Iš meilės savam kraštui“, – būtent dėl šios priežasties tauragiškis Vygandas Mosteika ryžosi grįžti iš emigracijos. Po pusseptintų metų, praleistų Airijoje, vyras gimtinėje įkūrė nuosavą statybos darbų bendrovę, tačiau dabar nepalanki verslo aplinka Lietuvoje lėmė jo sprendimą ieškoti galimybių dalį verslo perkelti į užsienį.
Ilzenbergo dvare ir ūkyje – draugų diena
Ilzenbergo dvare ir ūkyje – draugų diena / Beatos Bukotaitės nuotr.

V.Mosteika į Airiją emigravo 2001-aisiais, ten dirbo tinkuotoju ir šiltino fasadus. Darbas sekėsi gerai, pinigų uždirbo nemažai, tačiau tėvynės ilgesys buvo stipresnis. Po šešerių su puse metų V.Mosteika kartu su šeima ryžosi grįžti į Lietuvą.

„Neturėjau net minties ten pasilikti gyventi. Kaip ir visi, važiavau metams–dviem, o užtruko iki šešerių su puse. Ir dukra gimė, turi pilietybę. Tačiau buvo minčių grįžti atgal. Airijoje sekėsi labai gerai, bet pabūsiu šiek tiek nemadingu – grįžau ne dėl materialių dalykų, grįžau iš idėjos. Tiesiog buvo trauka, nors ten buvo labai geros sąlygos, karjeros perspektyvos“, – pasakojo jis.

Veikla, verčianti didžiuotis

Asmeninio archyvo nuotr. /Vygandas Mosteika
Asmeninio archyvo nuotr. /Vygandas Mosteika

Verslo pradžia Lietuvoje nebuvo lengva. Iš pradžių vyras dirbo su verslo liudijimu, o 2008 metais įkūrė bendrovę „Tauresta“, kuri užsiima tinkavimu, fasadų šiltinimu. Dabar įmonė dar ir parduoda šiems darbams reikalingas medžiagas.

„Mūsų įmonė užsiima prekyba naujausiomis fasadų šiltinimo technologijomis ir fasadų šiltinimu. Su fasadais nusprendžiau dirbti, nes pats, pagal specialybę, esu tinkuotojas-dažytojas. Tai mano sritis, ją geriausiai išmanau“, – sakė V.Mosteika.

Didžiausi įmonės užsakymai, kuriais V.Mosteika didžiuojasi – termoizoliaciniu tinku apšiltintas 500 metų senumo Ilzenbergo dvaras Rokiškio rajone, „Maximos“ konditerijos cechas Vilniuje ir šimtai privačių namų. Tačiau, anot jo, didžiausias pasiekimas – patirtis.

„Didžiausias pasiekimas – sukaupta patirtis. Tikrai ne pinigai, nes pinigine prasme man daug geriau buvo darbuotis Airijoje, gauti stabilų atlyginimą, būti samdomu darbuotoju. Tačiau čia sukaupta patirtis yra neįkainojama, nes sugebėjau rasti naują verslo nišą“, – teigė jis.

Iš pradžių bendrovė užsiėmė tik statybos darbais, tačiau, apsižvalgęs ir įvertinęs Lietuvos rinką, V.Mosteika nusprendė perorientuoti veiklą. Šiuo metu bendrovė smarkiai sumažino darbuotojų skaičių ir užsiima tik naujausių tinkavimo ir šiltinimo sistemų prekyba.

„Stengiamės statybos veiklą mažinti, nes sąlygos šiame sektoriuje nelygios. Šiuo metu yra likę 6 darbuotojai. 2009–2011 metais, kai daugiau užsiiminėjome statyba, buvo per 20 žmonių. Dabar, kadangi persiorientuojame į prekybą, darbuotojų skaičių sumažinome“, – tikino jis.

Negaili kritikos

Paklausus, kas, jo nuomone, Lietuvoje blogai, V.Mosteika nevyniojo žodžių į vatą. Pirmiausia jo netenkina konkurencinė aplinka, kurioje tokiomis pačiomis sąlygomis dirba mokesčius mokančios įmonės ir klesti nelegalus verslas. Taip pat – tie patys mokesčiai, ypač socialinio draudimo, kurie, anot verslininko, smulkiai įmonei yra per dideli.

„Lietuvoje nesutvarkyta verslo aplinka, viskas iškreipta. Vienas dirba su verslo liudijimu ir samdo keliolika žmonių taip pat su verslo liudijimais. Nors tai tikrų tikriausia įmonė, bet jie nemoka tiek pat mokesčių, kiek aš. Įsivaizduokite verslo sąlygas: aš dirbu legaliai, moku mokesčius, o matai, kad šalia tavęs dirba tokie patys, tik jie nemoka tiek mokesčių ir už nieką neatsako. Tai koks čia verslas? Dėl to mes pradėjome domėtis naujausiomis technologijomis, kurių neturi konkurentai ir persiorientuojame nuo statybos darbų į prekybą. Kol kas čia nėra didelės konkurencijos“, – teigė jis.

Kita vertus, V.Mosteikos teigimu, smulkiai ar vidutinei įmonei sunku patekti į didesnius renovacijos projektus, kurie jai garantuotų nemažą pelną.

„Kur yra stambūs projektai, smulkieji negali prieiti, nes ten daug apribojimų: apyvartos, atestacijos... Net banke turi turėti tam tikrą pinigų sumą. Yra daug saugiklių, kad tik mažos įmonės neateitų. Arba gali ateiti tik kaip subrangovai. Bet ten irgi pinigų nemoka – turi laukti ilgą laiką. Tai koks čia verslas?“, – pasakojo jis.

Asmeninio archyvo nuotr. /Bendrovės „Tauresta“ apšildytas namas
Asmeninio archyvo nuotr. /Bendrovės „Tauresta“ apšiltintas namas

Ketina perkelti verslą

Paklausus, kokie ateities planai, V.Mosteika tikino dalį verslo svarstantis kelti į Airiją ar kitą šalį.

„Po tiek metų turiu minčių perkelti verslą į Airiją, nes mažoms įmonėms Lietuvoje – neįmanoma. Ir nebūtinai į Airiją – mūsų partneriai jau siūlo mums darbus užsienyje. Didelė tikimybė persikelti, jei toliau niekas nesikeis. O kol kas pokyčių į gerąją pusę nematau“, – sakė jis.

V.Mosteikos teigimu, daugiausia įmonė dirba Lietuvoje, tačiau turi partnerių užsienyje, kurie perka iš jų medžiagas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius