-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtinis siluetas Manhatane – prabangus daugiabutis su didžiuliu sodu

Viena garsiausių architektų bendrovių pasaulyje BIG (Bjarke Ingels Group) pristatė dar vieną originalų projektą, kaip visada pasižymintį ne tik nuosaikiomis architektūrinėmis formomis, stipria vietovės analize ir būsimų gyventojų poreikiais. Projektas vadinasi „VIΛ 57 West“. Niujorkui visiškai neįprasta ir nebūdinga architektūrinė tipologija – netaisyklingų formų 32 aukštų dangoraižis, kurio paskirtis – 709 gyvenamieji būstai su didesniu nei 2 000 m² vidiniu sodu pastato šerdyje, visiškoje apsuptyje nuo didmiesčio triukšmo.
Išskirtinis siluetas Manhatano miestovaizdyje
Išskirtinis siluetas Manhatano miestovaizdyje / Iwano Baano nuotr.

Projekto autoriai: BIG (Bjarke Ingels Group)

Vieta: Niujorkas, JAV

Realizacija: 2016 m.

Plotas: 77 202 m²

Iwano Baano nuotr./Išskirtinis siluetas Manhatano miestovaizdyje
Iwano Baano nuotr./Išskirtinis siluetas Manhatano miestovaizdyje

Šis daugiabutis apima visą miesto kvartalą – Vakarų 57-osios gatvės kampą bei vakarinės pusės greitkelį, taigi vaizdo į upės pusę netrikdo kiti priešais stūksantys pastatai bei suformuoti rajonai. „VIΛ 57 West“ – tai hibridas, turintis europietiškų pastatų perimetro struktūrų, tačiau kartu prisotintas tradicinių Manhatano proporcijų. Daugiau nei 137 m aukščio šiaurinis ir rytinis kraštas leido stipriai padidinti butų skaičių ir visu grožiu atskleisti Helenos bokštų vaizdus žvelgiant į upės pusę. Šis architektūrinis objektas, kaip ir daugelis BIG projektų, pasižymi daugialypiškumu bei skirtinga išraiška žiūrint į jį vis iš kito kampo. Iš vakarų pusės pastatas atrodo lyg hiperbolinis paraboloidas ar deformuota piramidė, o iš rytų – lyg nusmailėjanti struktūra.

Iwano Baano nuotr./Išskirtinis siluetas Manhatano miestovaizdyje
Iwano Baano nuotr./Išskirtinis siluetas Manhatano miestovaizdyje

Bendra žalioji erdvė daugiabučio šerdyje – tai urbanistinės oazės ideologija, itin puoselėjama projektuojant būstus Kopenhagoje, o Niujorko miestovaizdžiui didžiulis sodas kieme – tai bene egzotika, retai pasitaikanti betono džiunglėse. Taip, kaip bonsai Centriniame parke. Šio sodo proporcijos lygiai tokios pačios, kaip Olmstedo parko, tik jis yra 13 000 kartų mažesnis. Čia galima rasti ir tamsesnę, miškingesnę dalį, pievą ten, kur daugiausia šviečia saulė, jaukias vietas maloniai pasisėdėti, užsimiršti, atsipalaiduoti. Iš viso čia naujai buvo pasodinta per 80 medžių, užsėta veja, o augalija praturtinta 47 rūšimis. Architektai savo projektuose didžiulį dėmesį skiria ne tik urbanistinei daliai, bet ir žalumai, nykstančiai plečiantis miestams. Būtent todėl itin didelę išliekamąją vertę turi gamtinių bei viešųjų erdvių integravimas architektūros projektuose – šie elementai negali atskirai gyvuoti, jie, anot projekto kūrėjų, yra neatsiejami.

Pastatas daugiausia apima gyvenamąsias patalpas, o žemutinis lygis skirtas bendruomenės ryšiams kurti. Čia erdviai išdėstyta laiptinė, fojė, įvairios paskirties salonai, renginių erdvės, golfo simuliatorius, kino peržiūrų kambarys, baseinas, krepšinio aikštelė, treniruoklių salė, pratybų studijos, kortų žaidimo kambariai, stalo teniso, biliardo patalpos. Visi šie dalykai ne tik suteikia gyvenamiesiems butams milžinišką vertę, bet ir skatina gyventojus bendrauti, ieškoti bendrų interesų. Toks daugiabutis – tai lyg miestas mieste. Jame galima ne tik jaukiai poilsiauti, užsiimti aktyvia ar intelektine veikla.

Viršutiniai aukštai – į upės pusę nukreipti butai su didžiulėmis terasomis ir iš jų atsiveriančiu nuostabiu vietovaizdžiu. Langų dydis bei pozicijos visiškai priklauso nuo gamtinių išteklių (tokių kaip šviesa, vėjas), taip pat atsižvelgiama ir į privatumą. Architektai sukūrė daugiabutį, kuriame skatinamas bendruomeniškas gyvenimas, tačiau saugoma namų ramybė. „VIΛ 57 West“ stebina milžiniška, iki aštunto aukšto besitęsiančia Stepheno Glassmano kurta skulptūra „Flows Two Ways“ (liet. „Plaukia dviem keliais“), esančia fasadinėje daugiabučio pusėje. Šis į Helenos bokštą nukreiptas meninis akcentas puošia architektūros objektą ir suteikia kvartalui savitą veidą.

Butų interjero dizainas buvo pavadintas scandimerican (skandinaviškas + amerikietiškas) – tai europietiškos bei amerikietiškos stilistikos junginys, kuriam būdinga klasikinio skandinaviško jautrumo ir Niujorko medžiagų dermė. Pagrindinėmis apdailos medžiagomis buvo ąžuolinės grindys, korpusiniai baldai ir baltos porcelianinės plytelės vonios kambariuose. Šį stilių sukūrė BIG, bendradarbiaudami su KiBiSi. Vyraujantys žemės tonai su švelniais ir natūraliais melsvais, žalsvais, gelsvais atspalviais, minkštomis tekstūromis sukuria jaukią, harmoningą atmosferą.

Tik neseniai baigtas statyti daugiabutis jau šiemet spėjo sužavėti Aukštų daugiabučių pastatų ir miesto apgyvendinimo tarybą (CTBUH) ir laimėti geriausio aukštų pastatų kategorijos laimėjimą. Ir ne be reikalo – BIG įgyvendino projektą visiškai kitokioje plotmėje, aplinkoje, kultūroje, tačiau sugebėjo išlaikyti savitą požiūrį į žmogiškuosius poreikius, neapsibrėžė standartinėmis pažiūromis į tai, koks turi būti daugiabutis. Architektų bendrovė gudriai jį papildė galybe funkcinių bei estetinių elementų, apie kuriuos daugelis galime tik pasvajoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius