Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Karantinas Vilniaus biurų rinkoje žymių pokyčių neatnešė

Neigiamos prognozės ekonomikai, skelbtos karantino metu, šiandien matomos pozityviau – stebint pirmuosius atsigavimo ženklus, Vilniaus komercinio nekilnojamojo turto (NT) rinkoje ženklių nuomos kainų svyravimų per antrą ketvirtį neužfiksuota, o didieji rinkos nuomininkai ir toliau vykdė numatytus plėtros planus, skelbiama tarptautinės nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Newsec“ parengtoje 2020 m. II ketvirčio Vilniaus biurų rinkos apžvalgoje „Vilnius Office Outlook“, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Darbas biure
Darbas biure / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot „Newsec“ tarpininkavimo paslaugų grupės vadovės Jurgitos Ragaišės, per pastaruosius kelis mėnesius Vilniaus biurų rinkoje nuomos kainos beveik nesikeitė, o naujai siūlomų patalpų ir jų įkainių vidurkis pakilo neženkliai: „A klasėje nuomos vidurkis siekia 15,5 EUR, B klasėje – 11,9 EUR, o bendras kainų lygis labai nežymiai pradėjo kilti dar prieš metus, tam įtakos turėjo ir metinė indeksacija. Galima matyti, kad naujai statomų projektų nuomos kainos yra didesnės nei rinkos vidurkis, o senesnių biurų pastatų valdytojai, atsižvelgdami į sparčiai augančią modernių biurų pasiūlą, pradeda taikyti lankstesnes nuomos sąlygas. Vis dėlto, didėjant naujų biurų pasirinkimui, projektų valdytojai, siekdami išsiskirti tiek iš senų, tiek iš naujų projektų bei išlaikyti esamus nuomininkus, privalės investuoti į kokybiškus sprendimus“.

Nepaisant COVID-19 pandemijos sukeltų iššūkių, vystytojai pabaigė suplanuotus projektus ir pasiūlė rinkai 19,5 tūkst. kv. m naujo bendro nuomos ploto. Tai projektai: „Paupys“, kuris yra skirtas ne tik verslo, bet ir vietos bei viso miesto gyventojams, ir „Green Hall 3“, kuris užbaigė trijų išskirtinės architektūros biuro pastatų kompleksą dešiniajame Neries upės krante. Su šiais projektais biurų rinka 2020 m. II ketvirtį Vilniuje sudarė apie 747 tūkst. kv. m ir padidėjo 2,7 proc.

Nors karantino laikotarpis pristabdė įmonių sprendimų priėmimo procesą, didieji rinkos nuomininkai įgyvendino suplanuotus plėtros projektus: „Paskutiniai mėnesiai nuomos rinkoje buvo aktyvesni nei tikėtasi, sudarytų nuomos sandorių plotas viršija 27 tūkst. kv. m. Ryškiausias iš jų – net 15 tūkst. kv. m biurų nuomos sandoris sudarytas tarp „Western Union“ ir „Technopolis“, Ozo parko biurų miestelyje. Tai kol kas didžiausias šių metų biurų sandoris ne tik Vilniuje, bet ir visose Baltijos šalyse, demonstruojantis aktyvią rinkoje jau veikiančių paslaugų centrų plėtrą. Taip pat ženklią plėtrą vykdė tokios įmonės kaip „Metso“ ir Migracijos departamentas,“ – pažymi J. Ragaišė.

Ekspertės teigimu, per ateinantį pusmetį bus užbaigti objektai, kurie rinkai pasiūlys 95 tūkst. kv. m nuomojamo ploto (70 proc. jų ploto jau užimti). Vis dėlto išryškėjo tendencija, jog 2020 m. pirmą pusmetį biuruose vyko jau antri ar net treti nuomos ciklai, mažėja naujų nuomininkų, o sandorius daugiausia sudaro jau kurį laiką Lietuvoje veikiančios kompanijos.

Vakansija keitėsi nežymiai

J. Ragaišė vertina, kad 2020 m. II ketvirtį vakansija pasiekė 3,3 proc. (padidėjo 0,6 proc. punktais, lyginant su praeitu ketvirčiu), o į 2020 m. planuojamus atidaryti biurų centrus didžioji dalis nuomininkų kelsis iš B klasės biurų pastatų, todėl laisvo biuro ploto didėjimo tendencija išliks stipresnė B klasės segmente.

„Daugiau neužimtų patalpų atsirado B klasės segmente, kur vakansijos lygis siekia 4,3 proc. A klasės biurų pastatų pasiūlos augimas buvo labai nuosaikus, todėl prognozuotas vakansijos didėjimas neįvyko, o priešingai – neženkliai mažėjo nuo 2,4 proc. iki 2,1 proc. Ganėtinai žemi vakansijos rodikliai rodo, kad šiuo metu didžioji dalis modernių biurų yra išnuomoti. Tačiau dėl jau sudarytų nuomos sutarčių dar statomuose objektuose ir palaipsniui persikelsiančių į naujas patalpas B klasės nuomininkų, laisvų patalpų kiekis nuomai senesnių biurų rinkoje turi pagrindo didėti“, – aiškina tarpininkavimo paslaugų grupės vadovė.

Nors 2019 m. pabaigoje ateinantiems metams buvo prognozuotas 5 – 6 proc. vakansijos rodiklis, šiuo metu ryškėja, kad užbaigus visus suplanuotus 2020 m. projektus, Vilniaus biurų rinkos plotas padidės 115 tūkst. kv. m, o vakansijos rodiklis galimai augs iki 7 – 10 proc. Tai bus rekordinė pasiūla per vienerius metus – palyginimui, pastarąjį penkmetį vidutiniškai buvo pasiūloma po 65 tūkst. kv. m naujo ploto kasmet. Tikėtina, kad prognozuojamiems laisvo biuro ploto pokyčiams įtakos turės tokie faktoriai kaip COVID-19 pandemija ir nauji vystomi projektai. Visgi išaugusi pasiūla biurų rinkoje atvers dar daugiau pasirinkimo galimybių nuomininkams.

Ryškėja biurų lankstumo poreikis

Anot J. Ragaišės, dėl karantino laikotarpiu įsitvirtinusio nuotolinio darbo modelio šiandien jaučiamas poveikis biurų rinkai: „Dalis nuomininkų jau kurį laiką atidžiai stebi COVID-19 situaciją ir ekonomines prognozes, dėl kurių jiems teko persvarstyti plėtros ar relokacijos planus ir kuriam laikui juos pristabdyti bei atsargiau žiūrėti į ateitį.“

Besikeičiantis darbo pobūdis ir greitai kintanti situacija rinkoje taip pat įmones skatina ieškoti lanksčių sprendimų. Šioje situacijoje gali išlošti tie biurai ir naujų projektų vystytojai, kurie galės pasiūlyti „lanksčius“ biurus užtikrinančius paprastas patalpų perplanavimo technines galimybes bei darbo vietų perorganizavimą laikantis naujų darbo saugos reikalavimų.

Reziumuodama ekspertė pastebi, kad patalpų įsisavinimas šiais metais nebus toks kaip keletą pastarųjų metų, kai rinka buvo pike, tačiau postūmį sostinės biurų rinkai gali suteikti valstybinių įmonių nuomos sandoriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius