-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaunas gręžiasi į parkus: Kalniečių parkui – aktyvesnio buvimo scenarijus

Sovietmečiu sodintas ir kurtas Kauno Kalniečių parkas pretenduoja tapti populiariausia žaliąja erdve mieste. Tėvų su mažais vaikais, šuniuką pavedžioti atėjusių senjorų, sportuoti gamtoje pamėgusių piliečių ar pasigrožėti pagal metų laikus besikeičiančia gamta romantiškai nusiteikusių porų jis nestokoja ir dabar, tačiau beprasidedanti rekonstrukcija jam žada žymiai aktyvesnę ateitį.
Kalniečių parkas
Kalniečių parkas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Parke planuoja „Žalgirio“ arena

21 ha ploto Kalniečių parkas tarp Kalniečių ir Eigulių mikrorajonų gyventojų pastaruoju metu populiarus ir vasarą, ir žiemą. Ši žalioji erdvė kartu su kitoje P.Lukšio gatvės pusėje esančia Čečėnijos aikšte sudaro vietos bendruomenei svarbų poilsio ir renginių lauke kompleksą, kuris yra naudojamas gana įvairiai. Beje, Čečėnijos aikštė šiuolaikišką pavidalą prieš kelerius metus įgavo pagal architekto Š.Kiaunės kolektyvo projektą. Vis dėlto ši viešoji erdvė dar nėra taip intensyviai išnaudojama kaip panašūs parkai Vakarų Europos miestuose, kuriuose dažnai vos galima rasti vietą prisėsti.

Reikėtų priminti, jog 1998 metais Kalniečių parke, S.Žukausko ir P.Lukšio gatvių sankryžos pietrytinėje dalyje buvo planuota statyti sporto rūmus – „Žalgirio“ areną. Ji būtų pakeitusi parką iš esmės. Vis dėlto architektūros idėjų konkursą tuomet laimėjęs architekto E.Miliūno kolektyvas, miestui priėmus politinį sprendimą, svarbų Kaunui statinį vėliau suprojektavo Nemuno saloje.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kalniečių parkas
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kalniečių parkas

Žalioji miesto erdvė tarp P.Lukšio, S.Žukausko gatvių ir Savanorių prospekto įrengta (arch. R.Augustienė) prieš 4 dešimtmečius, statant Kalniečių mikrorajoną. Nors parkas tuomet buvo labiau panašus į pievą su tvenkiniu ir parko tebuvo užuomazgos, šiltomis vasaros dienomis jis tiesiog lūždavo nuo gretimų daugiabučių namų vaikų.

Anuomet parke sodinti medžiai dabar jau yra subrendę bei skirtingais metų laikais sukuria patrauklų ir įvairų gamtinį peizažą, kurio fone kyšo Kalniečių mikrorajono daugiaaukščiai namai. Taigi, pats parkas jau nė iš tolo neprimena pievos ir savo gamtos grožiu žavi ne vien vasarą, bet ir kitais metų laikais. Gal todėl į jį prieš daugiau nei dešimtmetį ir sugrįžo prieš tai trumpam jį apleidę lankytojai.

Kalniečių parkas. Laimutės Malaševičienės nuotr.
Kalniečių parkas. Laimutės Malaševičienės nuotr.

Veiksmas organizuojamas aplink vandenį

Pagrindiniu Kalniečių parko gamtiniu elementu visus šiuos metus visgi išliko šiaurės-rytinėje jo dalyje telkšantis vingiuotų krantų tvenkinys. Pastaruoju metu parką papildė pora naujų sporto ir vaikų aikštelių, tačiau vieta vis dar stokoja aktyviam poilsiui skirtų įrenginių ir lankytojai laiką leidžia daugiausia pasyviai. Prasidedanti parko rekonstrukcija šį gana vienpusį parko pobūdį žada pakeisti iš pagrindų.

Šiuo metu pradedami paruošiamieji Kalniečių parko rekonstrukcijos darbai jį turėtų žada paversti viena patraukliausių laisvalaikio praleidimo vietų mieste (projektuotojas – Kauno SĮ „Kauno planas“ (PV V.Paipalas), rangovas – bendrovė „Avona“).

Vis dėlto dauguma darbų yra techninio ir ūkinio pobūdžio: bus atnaujintas apšvietimas, pagaliau sutvarkytas drenažas. Taip pat – pasodinti nauji želdiniai ir gėlynai, rekonstruoti ir tiesiami nauji pėsčiųjų ir dviračių takai, įrengti nauji suoliukai. Pagal projektą, vienas naujųjų takų apjuos tvenkinį, kuris bus ne tik sutvarkytas bei išvalytas, bet įgaus naują akcentą – fontaną. Dar dvi numatytos naujovės – šunų vedžiojimo aikštelė (su dresavimo įranga) bei sumontuoti biotualetai, kurių aktyviai naudojamam parkui tikrai reikėjo.

Kalniečių parką planuojama rekonstruoti
Kalniečių parką planuojama rekonstruoti

Bene svarbiausias pokytis, jog parke atsiras daugiau aktyvaus laisvalaikio ir poilsio zonų. Pagrindinis parko veiksmas žadamas aplink vandenį. Po rekonstrukcijos lankytojai galės sportuoti naujos krepšinio, gimnastikos, paplūdimio tinklinio, stalo teniso. Arčiau Savanorių prospekto suplanuota BMX dviračių ir riedlenčių aikštelė.

Šiek tiek toliau nuo tvenkinio yra numatytos atskirtos vaikų žaidimo aikštelės, pritaikytos pagal vaikų amžiaus grupę: 2–5 ir 5–12 metų vaikams. Poilsio zonoje žmonėms bus siūloma savo grilinėse išsikepti maisto, bus įrengtos 6 naujos pavėsinės.

Kitas eilėje – Dainavos parkas

Kaip skelbia Kauno savivaldybė, bendra Kalniečių parko rekonstrukcijos sąmata siekia 1,1 mln. eurų. Ko gero, tai bus pirma iš pagrindų sutvarkyta žalioji erdvė antrajame šalies mieste nuo pat nepriklausomybės pradžios.

Ilgus metus merdėjusioms Kauno viešosioms erdvėms bei jų lankytojams pagaliau žadami geresni laikai. Po pradedamo naujinti Kalniečių parko eilėje jau stovi Dainavos parkas. Šią viešąją žaliąją erdvę ketinama paskirti sportui ir sportininkams. PILOTAS.LT žiniomis, šiuo metu rengiamas parko atnaujinimo techninis projektas.

Dainavos rajone esančiame Draugystės parke taip pat planuojama įrengti pėsčiųjų ir bėgimo takus, vaikų žaidimo aikšteles. Žiemą parko erdves būtų galima pritaikyti čiuožyklai ir kitoms žiemiškoms pramogoms. Mieste rengiami ir 5 miesto skverų sutvarkymo projektai.

Toks viešųjų erdvių tvarkymo suaktyvėjimas Kaune nuteikia optimistiškai. Vis dėlto būtų gerai, jog ūkinių darbų masėje nepasiklystų estetika. Kad užtektų dėmesio ne vien drenažo ar takų dangos techninei, bet ir mažosios architektūros elementų estetinei kokybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius