-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno savivaldybei pateiktas siūlymas prisidėti prie medinukų renovacijos

Ketvirtadienį Kauno miesto taryba pritarė dalyje Žaliakalnio teritorijos įsteigti kultūrinį draustinį. „Vieningo Kauno“ frakcijos atstovai pateikė siūlymą neapsiriboti tik draustinio paskelbimu ir įgyvendinti konkrečias priemones, kurios padėtų medinės architektūros išsaugojimui. Viena iš jų – miesto savivaldybės finansinė parama medinių namų atnaujinimui.
Povilas Mačiulis
Povilas Mačiulis

Siūloma padengti iki 50 proc. išlaidų

„Ne tik Žaliakalnyje, bet ir kituose Kauno rajonuose yra gausu unikalios medinės architektūros. Dauguma savininkų nėra pajėgūs atnaujinti šiuos pastatus, pagal jiems keliamus reikalavimus, todėl unikalus paveldas nyksta. Siūlome kiekvienais metais miesto biudžete numatyti po kelis šimtus tūkstančių litų ir savivaldybei finansiškai prisidėti prie medinukų atnaujinimo“, – teigė Kauno miesto tarybos narys, „Vieningo Kauno“ frakcijos seniūnas Povilas Mačiulis.

Tarybos nario nuomone, savivaldybėje turėtų atsirasti medinės architektūros paveldo išsaugojimo programa, kuri per metus galėtų finansuoti kelių medinių pastatų atnaujinimą. Savivaldybė galėtų finansuoti iki 50 proc. su pastato atnaujinimu susijusių išlaidų, likusią dalį padengtų pastato savininkai.

Pradžioje –  bandymas su keliais pastatais

Ar šis pasiūlymas bus priimtas ir kada bus paskelbtas sprendimas priklausys nuo Kauno miesto savivaldybės administracijos iniciatyvumo. Šių metu biudžete skirti lėšų tokiam projektui nėra numatyta, tačiau rudenį bus sprendžiamas kitų metų biudžetas, tad esant palankioms aplinkybėms galima tikėtis, kad jau kitais metais projektas bus įgyvendinamas.

P.Mačiulio teigimu, pradžioje būtų atliktas bandymas su dvejais ar trimis mediniais namais, kurių renovacijai būtų skirti keli šimtai tūkstančių litų. Tarybos narys atkreipė dėmesį į tai, kad projektas būtų skirtas ne pilnai finansuoti, o paskatinti pastatų savininkus – jei jie patys nerodys iniciatyvos ir nenorės prisidėti prie renovacijos, savivaldybė medinukams lėšų neskirs.

Kam skirti lėšas pasakys ekspertai

Kuriems pastatams būtų skiriamas finansavimas ir kokia pirmumo tvarka jis būtų paskirstomas priklausytų nuo ekspertų: „Yra daug mokslininkų, dirbusių šioje srityje. Vytauto Didžiojo Universiteto profesoriai yra sudarę tokių pastatų žemėlapius, taigi būtent jų tyrimais būtų remiamasi skiriant lėšas”, – teigė P.Mačiulis.

Medinės architektūros paveldo išsaugojimo programa jau buvo įgyvendinta Vilniaus mieste 2004 – 2008 metais. Programos pagalba Vilniaus mieste buvo renovuota daugiau nei dešimt medinės architektūros paveldo pastatų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius