Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno viešbučiai perkėlus skrydžius vos spėja suktis: užimtumas – rekordinis

Šalies aviacijos centru laikinai tapusio Kauno viešbučių savininkai džiaugiasi – skambučiai netyla net naktį, nes vėlai atskridę keleiviai ieško nakvynės ir šalia oro uosto, ir pačiame mieste. Iki rekordinių aukštumų pakilęs užimtumas leidžia kilstelėti kainas 15–20 proc.
Kauno oro uoste
Kauno oro uoste / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kol Vilniaus viešbučių savininkai skundžiasi per sezono piką trečdaliu sumažėjusiu užimtumu, Kaune juntamas pagyvėjimas. Tiesa, didžioji dalis keliautojų neužsibūna – dėl nepatogių skrydžių laikų ieško trumpalaikės nakvynės, o vėliau keliauja toliau.

Padaugėjo paskutinės minutės rezervacijų

Bendrovės „Algiro“, valdančios viešbutį „Algiro Hotel“, vadovas Algirdas Paulauskas 15min teigė tikslių skaičių, kiek pakilęs užimtumas, dar negalintis sakyti, nes praėjo per mažai laiko. Tačiau didesnis judesys jo valdomame viešbutyje tikrai juntamas.

„Žinokit, procentus galėsim pasakyti vėliau, kol kas sunku teigti. Bet vakar pilnėjo, visą naktį skambino ir ieškojo žmonės nakvynės. Trūksta, matyt, ne tik pas mus, bet ir kitur viskas užimta“, – sakė pašnekovas.

Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis virš Kauno didžiausiu keleiviniu specialios formos oro balionu
Karolinos Stažytės nuotr./Skrydis virš Kauno didžiausiu keleiviniu specialios formos oro balionu

Anot jo, Kaune visada būdavo daug tokių turistų, kurie ieško tik vienos nakvynės nakčiai. Bet dabar gali vietų jau trūkti.

„Dalis atsidaro paskutinės minutės rezervacijas. Turbūt tiems, kurie mano, kad ras, ir dabar sunkiai sekasi“, – kalbėjo A.Paulauskas.

Jau pakėlė ir kainas

Jam antrino ir nedidelio šeimyninio viešbučio Karmėlavoje, įsikūrusio netoli Kauno oro uosto, „Jūratės B&B namai“ vadybininkas Edgaras Girčys. Jo teigimu, tiek šiame viešbutyje, tiek kituose užimtumas pakilęs apie 30 proc.

„Užimtumas pakilo. Beveik nebeturime vietų. Jeigu lieka 1–2 kambariukai, tai tą pačią dieną juos išgraibsto. Tada jau žmonėms ir kaina neberūpi. Kiek teko stebėti konkurentus, jei, pavyzdžiui, turi vieną kambarį, kuris kainuoja 70 eurų už parą, tai dabar – 110. Tokia paklausa: žmonės jau nežiūri į pinigų kiekį, jiems svarbiausia – reikia ir viskas“, – pasakojo viešbučio vadybininkas ir pridūrė, kad jie šiuo laikotarpiu pakėlė kainas 10–15 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste

E.Girčys sakė, kad itin padaugėjo „naktinių“ keliautojų – tokių, kuriems lėktuvas nusileidžia arba kyla naktį, ir jie nenori laukti skrydžio oro uoste arba gaišti laiko kelionei.

„Šiek tiek pasikeitė ir klientai, nes skrydžių laikai nėra patogūs. Šiandien susiduriame su tokiais klientais, kurie nusileidžia 1–2 valandą nakties, jie neturi transporto ar nenori vidurnaktį važiuoti namo ir jiems reikia pailsėti kelias valandas. Tokie žmonės lieka pernakvoti ir iš ryto išvyksta. Dabar daugiau susiduriame su naktiniais klientais. Tokių visada buvo, bet dar 30 proc. prisidėjo tokių, kurie atskrenda vėlyvą naktį“, – kalbėjo jis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste

Užimtumas – rekordinis

Viešosios įstaigos „Kaunas In“ Turizmo skyriaus vadovė Inga Pažereckaitė-Kalėdienė taip pat tikino, kad Kauno didžiuosiuose viešbučiuose fiksuojamas rekordinis užimtumas. Kai kur jis siekia net 90 proc.

„Prognozės šiam liepos mėnesiui buvo 75–80 proc., tai kilimas yra apie 10–15 proc. Tam įtaką galėjo padaryti oro uosto perkėlimas. Dauguma viešbučių pastebi, kad atsirado paskutinės dienos ar vakaro rezervacijų. Pavyzdžiui, šiandien rezervacijų gali beveik nebūti, o rytoj bus beveik visas viešbutis užpildytas“, – 15min teigė ji.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste

Anot I.Pažereckaitės-Kalėdienės, vadinamieji „naktiniai“ keliautojai – prognozuotas reiškinys, ir visų laurų ji nepriskiria oro kelio perkėlimui į Kauną.

„Ši vasara dėkinga svečių, turistų ir renginių prasme. Manau, čia toks kompleksinis dalykas: buvo didelių renginių, daug metų dirbame parodose, pasakojame apie Kauną. Tai viena iš sudedamųjų dalių. Renginiai, įdirbis, oro uostas labai gražiai susideda, tad dabar užimtumas kai kur siekia net 90 proc.“, – kalbėjo ji.

VĮ „Kaunas In“ Turizmo skyriaus vadovė tikina, kad kainos pakilo ne tik pavieniuose viešbučiuose ir svečių namuose, bet visame mieste. Tam įtakos turi pakilusi paklausa.

„Pasižiūrėjus į viešbučių rezervavimo sistemas, kainos didesnės nei įprastai. Anksčiau Kaune buvo galima tikėtis apsistoti 4 žvaigždučių viešbutyje už 50–60 eurų, o dabar kaina yra 80 eurų ir didesnė. Bet kainos keliamos ne dėl noro pasipinigauti – viešbučiai jau nedaug kambarių turi ir nori juos parduoti už geresnę kainą. Tai labai normalu. Žinoma, yra mažesnių viešbučių, kurie dėl nepatogios vietos ar kitų priežasčių nekelia kainų, bet tokios tendencijos juntamos didžiuosiuose viešbučiuose“, – sakė I.Pažereckaitė-Kalėdienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno oro uoste

15min primena, kad nuo liepos 14 dienos iki rugpjūčio 17-osios Vilniaus oro uostas bus uždarytas ir per tą laiką bus rekonstruojamas jo kilimo ir tūpimo takas. Dauguma oro linijų kompanijų dalį savo skrydžių perkėlė į Kauno oro uostą.

Preliminariais skaičiavimais, į Kauną iš Vilniaus bus perkelta iš viso 3,1 tūkst. skrydžių ir 300 tūkst. keleivių. Be to, Kauno oro uostas per šį laiką aptarnaus 460 „savo“ skrydžių ir 75 tūkst. keleivių.

Skrydžių į Kauną neperkėlė vienintelė Airijos pigių skrydžių bendrovė „Ryanair“, o kitos bendrovės perkėlė ne visus skrydžius ir lauks, kol bus atnaujintas eismas Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius