Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaziuko prekeiviai naktimis: kas į pigius svečių namus, o kas būriais į butus

Sostinėje vykstančios Kaziuko mugės prekybininkai ir amatininkai naktimis automobiliuose nešąla, kaip būdavo anksčiau. Dalis jų apsistoja pas draugus, užpildo pigius svečių namus, kai kurie užsisako ir viešbučius, tačiau dauguma vakarais važiuoja namo, o ryte vėl skuodžia į Vilnių – nakvynė sostinėje ne kiekvienam pagal kišenę.
Kaziuko mugė Gedimino prospekte
Kaziuko mugė Gedimino prospekte / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Užsisako iš anksto

Iš Ukrainos atvykęs Viktoras, Kaziuko mugėje prekiaujantis medžio dirbiniais, 15min pasakojo dar prieš mėnesį rezervavęs vietą „Forest Hostel“, o už vieną parą moka 6 eurus. Ukrainietis džiaugiasi sutaupęs, nes tiems, kurie atvyksta šiandien be rezervacijos, nakvynė kainuos 13 eurų.

Viktoras iš Ukrainos
Viktoras iš Ukrainos

Tautinių juostų pardavėja Urtė į mugę atvyko iš Panevėžio. Ji sakė apsistojusi svečių namuose J.Kubiliaus gatvėje.

„Mums, keturiems asmenims, 3 naktys kainavo 75 eurus. Mes ten jau ne pirmus metus gyvename, todėl dar gauname nuolaidos“, – sako Urtė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugė Gedimino prospekte
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Urtė Kaziuko mugėje

Verbomis prekiaujanti alytiškė Nijolė apsistojusi pas sostinėje gyvenančią dukrą, todėl jai nakvynė nekainuoja.

Užsieniečiai nuomojasi hosteliuose, ten šiuo metu užimta viskas. Ekonominės klasės viešbučiai irgi užimti, – sakė V.Urba. ​

Keli prekeiviai tvirtino, kad gyvena viešbučiuose, tačiau kainos negalėjo pasakyti, nes už tai atsakingi kiti žmonės, kurių produkciją jie parduoda. Nemažai prekeivių yra iš Vilniaus ar jo apylinkių, todėl jie grįžta namo.

Hosteliai ir pigūs viešbučiai – užimti

Kaziuko mugę organizuojančios bendrovės „Vikšris“ direktorius Vytenis Urba 15min sakė, kad nedaug prekeivių iš Lietuvos mugės metu apsigyvena hostelyje, ieško buto nuomai ar bendrabutyje. Mugė vakarais baigiasi pakankamai anksti, todėl daugelis susirenka daiktus ir grįžta namo.

„Lietuviai Vilniuje beveik nenakvoja – važiuoja namo permiegoti. Žinoma, jei pati šventė bent jau šeštadienį vyktų kažkiek ilgiau, tada ir būtų tas noras pasilikti. Bet dabar viskas baigiasi 18 valandą, todėl visi greitai susisuka ir spaudžia namo. Lietuvoje gi viskas pasiekiama. Be to, šalis maža, giminystės ryšiai įvairūs“, – pasakojo jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Urba
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytenis Urba

Pasak jo, nakvynės per Kaziuko mugę ieško iš užsienio šalių atvykę prekybininkai. Jie dažniausiai renkasi ekonominės klasės viešbučius, svečių namus (hostelius) arba kooperuojasi butų nuomai.

123rf.com/Svečių namų iškaba
123rf.com/Svečių namų iškaba

„Užsieniečiai nuomojasi hosteliuose, ten šiuo metu užimta viskas. Ekonominės klasės viešbučiai irgi užimti. Į mugę prekiauti kasmet atvykstantys žmonės ieško butų nuomai iš anksto. Bute vis tiek sąlygos geresnės. Hosteliuose daugiau apsigyvena atvykėliai, pavyzdžiui, iš Ukrainos“, – tikino jis.

Pakyla ne tik dirbinių, bet ir nakvynės kainos

V.Urbos teigimu, prekybininkai nesiskundžia, kad sostinėje nėra kur gyventi, tačiau nuomos kainos per Kaziuko mugę pakyla bent 30 proc.

„Aš negirdėjau, kad skųstųsi, jog nėra kur gyventi. Vilniuje visi sugeba išspręsti šias problemas. Pradeda ieškotis būsto, kai mugės data tampa žinoma, ieško iš anksto, planuoja. Apgyvendinimo kainos per Kaziuko mugę tikrai pakyla – mažiausiai 30 proc.“, – sakė vienas Kaziuko mugės organizatorių.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė tikino, kad tokių masinių renginių metu sostinės viešbučiuose pagyvėjimo nejaučiama.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė

Taip yra todėl, kad daugelis atvykėlių ieško ekonominės klasės, pigesnio apgyvendinimo vietų, privatūs nuomotojai gali išlošti iš trumpalaikės nuomos.

Viešbučiai uždirba iš švenčių kitur

„Ar tai būtų Dainų šventė, ar Kaziuko mugė – visi gyvena kuo pigiau. Čia galėtų pasidžiaugti privatus apgyvendinimo sektorius. Pavyzdžiui, per Dainų šventę visi sulenda į bendrabučius, pas gimines, bet ne į viešbučius. Bent jau Vilniuje tokio tipo renginių metu nesijaučia pagyvėjimo“, – kalbėjo ji.

Tiesa, masiniai renginiai, pasak E.Šiškauskienės, pagyvina mažesnių miestų ir itin kurortų viešbučių užimtumą.

„Pavyzdžiui, kai vyksta stintų šventė Klaipėdoje ar kitas renginys kokiame Birštone, tada kurortuose tikrai būna užsipildę viešbučiai. Ten tokios šventės duoda labai gerą impulsą apgyvendinimui, bet taip nebūna Vilniuje“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius