-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokią paramą valstybė skiria gyventojams, nusprendusiems renovuoti daugiabutį?

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), administruojanti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą, primena, jog valstybė gyventojams, nusprendusiems renovuoti savo būstą, skiria finansinę paramą. Gyventojai gali pasinaudoti kreditais su lengvatinėmis palūkanomis gauti finansinę paramą energinį efektyvumą didinančioms priemonėms bei atsinaujinančių energijos šaltinių diegimui. Taip pat butų savininkams, kurie turi teisę gauti kompensacijas už šildymą, visos renovacijos išlaidos yra padengiamos 100 proc.
Kokią paramą valstybė skiria gyventojams, nusprendusiems renovuoti daugiabutį?
Kokią paramą valstybė skiria gyventojams, nusprendusiems renovuoti daugiabutį? / APVA nuotr.

Norint gauti paramą renovacijai, svarbu po daugiabučio atnaujinimo pasiekti ne mažesnę kaip C energinio naudingumo klasę – sutaupyti ne mažiau kaip 40 proc. šildymui reikalingų energijos sąnaudų. Šiuo sutaupymus pasiekti padeda įvairios energinį efektyvumą didinančios priemonės: ventiliacijos ar rekuperacijos sistemų pertvarkymas, stogo bei išorinių sienų apšiltinimas, šildymo ir karšto vandens sistemų pertvarkymas ar keitimas, balkonų ar bendrojo naudojimo patalpų įstiklinimas / langų keitimas, liftų atnaujinimas ir kt. Pasiekus šiuos rodiklius, valstybė būstų savininkams kompensuoja 30 proc. išlaidų.

Renovacijos metu daugiabutyje įrengus atskirą arba modernizavus esamą neautomatizuotą šilumos punktą, įrengus balansinius ventilius ant stovų ir (ar) pertvarkius arba pakeitus šildymo sistemą butuose ar kitose patalpose, įrengiant individualios šilumos apskaitos prietaisus ar daliklių sistemą ir (ar) termostatinius ventilius, gyventojams suteikiama dar 10 proc. parama.

Taip pat valstybė visiems daugiabučius atnaujinantiems gyventojams 100 proc. kompensuoja projekto parengimo, administravimo ir statybos techninės priežiūros vykdymo išlaidas.

Kai kuriems gyventojams renovacija nekainuoja

Valstybės skiriamos paramos dalis yra reikšminga visiems Lietuvos gyventojams, tačiau asmenys, turintys teisę gauti kompensaciją už šildymą, kartais negali padengti likusių išlaidų už atnaujintą daugiabutį. Atsižvelgiant į tai, daliai jų valstybė suteikia 100 proc. paramą – gyventojams renovacija nekainuoja.

„Šiems butų savininkams yra padengiamos visos projekto parengimo, statybos techninės priežiūros išlaidos, taip pat paskolos ir palūkanų išlaidos. Tiesa, norėdami išlaikyti teisę į šildymo kompensaciją ir gauti paramą būsto atnaujinimui, asmenys privalo dalyvauti namo atnaujinimo procese ir jam pritarti“, – teigia Pastatų energinio taupumo departamento patarėja Gintarė Burbienė.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės patarėjo Tomo Kavaliausko, nuo šių metų didesnė dalis gyventojų gali dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje nemokamai. Teisė į kredito, paimto daugiabučio namo renovacijai, ir palūkanų apmokėjimą tiesiogiai susieta su asmens teise į būsto šildymo išlaidų kompensaciją. Siekiant sumažinti finansinę naštą nepasiturintiems gyventojams dėl padidėjusios šilumos kainos, nuo 2022 m. pradžios sudarytos palankesnės sąlygos gauti būsto šildymo išlaidų kompensaciją – du kartus padidintas valstybės remiamų pajamų (VRP) dydis, nevertinamas asmens turimas turtas.

„2022 m. I ketv. vidutiniškai per mėnesį būsto šildymo išlaidų kompensacijas gavo apie 158 tūkst. gyventojų, tai yra maždaug 66 proc. daugiau, nei pernai tokiu pat metu. Iš jų, beveik 17 tūkst. kartu gavo ir 100 proc. kompensaciją už renovacijos paskolą bei palūkanas. Išlaidos šildymo kompensacijoms sudarė apie 22 mln. Eur, o būsto renovacijos paskoloms ir palūkanoms – 1,8 mln. eurų“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ministrės patarėjas Tomas Kavaliauskas.

Įgyvendinus šiuos pokyčius teisę gauti kompensaciją už šildymą, o tuo pačiu ir dalyvauti renovacijoje nemokamai, įgijo ir dalis vidutines pajamas gaunančių šalies gyventojų.

Parama skiriama ir alternatyviems energijos šaltiniams

Paskutinio Aplinkos ministro kvietimo renovuoti daugiabučius metu, gyventojams buvo sudaryta daugiau galimybių tapti mažiau priklausomiems nuo išorinių energijos tiekėjų ir prisidėti prie klimato kaitos mažinimo – jiems tereikėjo įsirengti atsinaujinančius energijos šaltinius.

Kokia jų nauda? Atnaujinti daugiabučiai, kurų renovacijos metu buvo įdiegtos tokios priemonės kaip šilumos siurbliai, saulės kolektoriai, saulės jėgainės arba kiti atsinaujinančios energijos šaltiniai, dabar patys gaminasi energiją šilumai arba karštam vandeniui. Šiems projektams valstybė skiria papildomą 30 proc. paramą iš Aplinkos ministerijos administruojamos Klimato kaitos programos biudžeto lėšų.

Lengvatinės sąlygos pasiskolinti

Norintiems renovuoti savo gyvenamąjį daugiabutį taip pat sudaromos ir lengvatinės sąlygos pasiskolinti modernizacijos išlaidoms padengti. Pirmus 5 metus šio kredito metinė palūkanų norma neviršys 5 proc., o paskolai nėra taikomi jokie paskolos pasirašymo, išmokėjimo ir kt. mokesčiai.

Gyventojams suteikiama ir galimybė paskolą, ar jos dalis, esant galimybei, grąžinti anksčiau sutartyje numatyto laiko, netaikant jokių papildomų mokesčių. Taip pat butų savininkai paskolos gražinimą ir palūkanų mokėjimą gali ir atidėti, t. y. paskolą pradėti grąžinti tik pabaigus visus rangos darbus bei gavus valstybės paramą.

Daugiau informacijos nemokama telefono linija 8 614 99699.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius