Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokie yra seniausi pastatai Lietuvoje ir kodėl daugelis pagal registrą „statyti“ 1940 metais?

Ar žinojote, kodėl pagal Nekilnojamojo turto registrą (NTR) didelė dalis Lietuvoje esančių pastatų datuojami nuo 1940-ųjų metų? Registrų centras paaiškina, kodėl taip nutiko, ir išskiria seniausius pastatus Lietuvoje.
Atstatyta Medininkų pilis
Atstatyta Medininkų pilis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Registrų centro atstovo spaudai Mindaugo Samkaus teigimu, duomenis į NRT teikia matininkai, kurie, rengdami statinio kadastrinių duomenų bylas, jose nurodo statinio statybos užbaigimo metus. O pati statinių inventorizavimo ir apskaitos tvarka buvo sukurta tik 1940 metais.

„Nesant duomenų apie Lietuvoje esančius statinius ir jų būklę, buvo atliekama tokių statinių inventorizacija ir dėl to, tikėtina, didžiosios dalies inventorizuotų statinių statybos užbaigimo metai popierinėse techninėse inventorizavimo bylose buvo nurodyti 1940-ieji, t. y. Lietuvos okupacijos pradžia. Skaitmeninis Nekilnojamojo turto registras sukurtas 2001 metais, o duomenys į jį iš minėtų popierinių bylų su jose esančia informacija buvo perkelti iki 2002 metų“, – aiškino jis.

Pasak M.Samkaus, 1940 metais įsigaliojusi tvarka galiojo visoje šalyje, tačiau regionuose statinių inventorizavimas nevyko taip aktyviai kaip didmiesčiuose.

Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus
Registrų centro nuotr./Mindaugas Samkus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius