Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kompleksinė renovacija Molėtuose: kartu su gyvenamąja aplinka atnaujinta beveik pusė miesto daugiabučių

Dar iki 2016 m. patvirtintos Kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos (vėliau – Programa) Molėtų rajono savivaldybė demonstravo greitus daugiabučių modernizacijos tempus. Nors dėmesys kompleksiškam viešųjų erdvių sutvarkymui buvo skiriamas ir seniau, Programa paskatino savivaldybę dar aktyviau įsitraukti ne tik į pavienių daugiabučių renovaciją, bet ir visapusišką jų gyvenamosios aplinkos atnaujinimą. Šiandien kompleksiškai atnaujinami daugiabučių kvartalai keičia viso miesto veidą.
Kvartalinė renovacija Molėtuose
Kvartalinė renovacija Molėtuose / BETA nuotr.

Remiantis kvartalinės renovacijos nuostatais, Molėtuose buvo suformuotas vienas daugiabučių namų kvartalas, kuris pagal gatves yra suskirstas į dar mažesnes namų grupes. Iš viso mieste yra 120 daugiabučiai namai, iš kurių net 58 namai yra pilnai modernizuoti. Nors atnaujinta jau beveik pusė miesto daugiabučių, darbai ir toliau juda pirmyn.

„Artimiausiu metu, gegužės arba birželio mėnesį, bus užbaigta aštuonių daugiabučių namų modernizacija, o dar vieno namo renovacijos pabaiga planuojama rudenį. Po šių daugiabučių atnaujinimo būsime modernizavę 67 namus, o tai yra daugiau nei 55 proc. Molėtuose esančių daugiabučių. Šis skaičius iš tiesų džiugina, o daugiabučių ir jų gyvenamosios aplinkos atnaujinimo procesas kryptingai juda į priekį“, – sako Molėtuose komunalines paslaugas teikiančios įmonės direktorius Laimutis Lapėnas.

Anot pašnekovo, šiuo metu vyksta dar 4 daugiabučių techninių darbų projektų parengimas, o po paskutiniojo Aplinkos ministerijos kvietimo teikti paraiškas daugiabučių namų modernizacijai patvirtinimo sulaukė dar 7 daugiabučiai, kurių parengiamieji darbai prasidės netrukus.

„Taip pat svarbu atkreipti dėmesį į energinį kvartalų efektyvumą didinančių priemonių įgyvendinimą bei gyvenamosios aplinkos būklės gerinimą. Kartu su daugiabučiais kompleksiškai atnaujinamos erdvės duoda puikių rezultatų ir keičia viso miesto veidą: miestas tampa labiau pritaikytas įvairaus amžiaus gyventojų poreikiams, o vizualiniai pokyčiai džiugina ne tik molėtiškius, bet ir į miestą atvykstančius lankytojus“, – teigia L. Lapėnas.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Molėtuose
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Molėtuose

Itin svarbi savivaldybės iniciatyva

Pašnekovas pažymi, jog dabartinius rezultatus lemia ne tik didelis renovaciją administruojančių institucijų darbas ar gyventojų pasitikėjimas, bet ir aktyvus savivaldybės įsitraukimas.

„Pirminiame etape ypač didelį svorį turėjo savivaldybės įsitraukimas, kurios iniciatyva buvo organizuojami susitikimai su atskirų daugiabučių gyventojais. Svarbu tai, kad į susitikimus buvo kviečiami ne tik savivaldybės atstovai ar apie renovaciją nusimanantys specialistai, bet ir anksčiau modernizuotų namų gyventojai, kurie dalinosi savo patirtimi ir realiai kasdieniame gyvenime jaučiamais renovacijos privalumais. Žmonių pasakojimai iš tiesų labai prisidėjo prie pozityvaus požiūrio į renovaciją ir augančio gyventojų pasitikėjimo“, – apie savivaldybės pastangas pasakoja L. Lapėnas.

Pašnekovo teigimu, kryptingas darbas bendraujant su gyventojais bei kaimyninis pavyzdys lėmė renovacijos progresą Molėtuose: „Svarbiausia paskatinti gyventojus įsitraukti į diskusiją ir nuolat bendradarbiauti. Jeigu tai bus tik vietinės valdžios sumanymas, neturintis gyventojų palaikymo ir susidomėjimo, tuomet sulaukti gerų rezultatų nepavyks.“

Tvarkant viešąsias gyvenamųjų kvartalų erdves, Molėtuose prioritetas tenka renovuotų namų aplinkai. Be to, šiais metais savivaldybė patvirtino programą dėl bendradarbiavimo su daugiabučių namų gyventojais, kurie galės finansiškai prisidėti prie vykdomų viešosios erdvės atnaujinimo projektų.

Anot L. Lapėno, tokiu atveju savivaldybė galės skirti didesnį dėmesį intensyviai besitvarkantiems daugiabučių kvartalams, kurių gyventojai yra suinteresuoti spartesne procesų eiga.

BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Molėtuose
BETA nuotr./Kvartalinė renovacija Molėtuose

Gyventojų požiūris į kvartalinę renovaciją

Kompleksinė renovacija apima visą kvartalo infrastruktūrą – sutvarkomi šaligatviai, praplatinami įvažiavimai ir atnaujinamos automobilių stovėjimo aikštelės, įrengiami dviračių takai, pasirūpinama vaikų žaidimo aikštelių, poilsio zonų įrengimu, pakeičiamas senas gatvės apšvietimas, įdiegiamos LED lempos ir pan.

„Sutvarkyta daugiabučių gyvenamoji aplinka sudaro geresnes sąlygas patiems gyventojams: atsiranda daugiau galimybių savo kieme leisti laisvalaikį, ilsėtis ar žaisti su vaikais. Žinoma, pats estetinis vaizdas, jaukumas bei tvarkingumas taip pat džiugina gyventojus“, – sako L. Lapėnas.

Pašnekovo teigimu, gyventojų požiūris į kvartalų energinio efektyvumo didinimo skatinimą yra teigiamas, kadangi šios programos vykdymu į renovacijos procesus yra pažvelgiama plačiau, taip pat labai svarbus savivaldybės indėlis.

„Taip pat matome, kad skirtingų daugiabučių bendruomenės tarpusavyje dalijasi modernizacijos patirtimis, o Molėtai nėra didelis miestas, tad tos patirtys greitai sklinda ir pasiekia kitus. Žinoma, gyventojams labai svarbūs ir pačios savivaldybės įsipareigojimai bei paskatos jungtis prie Programos“, – teigia Molėtuose komunalines paslaugas teikiančios įmonės direktorius.

Kompleksiškai atnaujintos erdvės – tvarus miestas

Dar vienas kvartalinės renovacijos privalumas – tai inžinerinių tinklų atnaujinimas, skatinantis didesnį energinį miesto efektyvumą bei tvarumą.

„Molėtuose šilumos trasos yra 100 proc. modernizuotos, įrengtos požeminių atliekų konteinerių aikštelės, todėl šiuo metu daugiausiai koncentruojamės į gatvių apšvietimo atnaujinimą. Neseniai savivaldybės iniciatyva apšvietimas buvo sutvarkytas Melioratorių, Vilniaus, Inturkės, Kauno, Dariaus ir Girėno gatvėse, o šiuo metu intensyvūs aplinkos tvarkymo darbai vyksta Amatų bei Janonio gatvių kvartaluose“, – sako L. Lapėnas.

Pašnekovo nuomone, didžiausias kvartalinės renovacijos privalumas yra kompleksiškas erdvių atnaujinimas, lemiantis geresnę viso kvartalo infrastruktūrą, didesnį patogumą gyventojams, taip pat vizualinius miesto pokyčius, kurie svarbūs Molėtuose vykdomam turizmui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius