-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dujinis šildymas naujakuriams

Nusprendęs pasistatyti namą turėjau rasti atsakymus į daugybę klausimų. Į kai kuriuos klausimus atsakyti padėjo draugai ir jų patirtis. Taip atsitiko ir renkantis vieną iš svarbiausių namo sistemų – kuo jį šildyti. Papasakosiu, kaip aš „atradau“ nepriklausomą dujinį šildymą ir kodėl jį pasirinkau.
Namas
Namas / Projekto partnerio nuotr.

Namą statėmės gražioje vietoje – toliau nuo judrių kelių, šalia miškelio. Su keliais būsimais kaimynais sutarėme dėl bendro vandens gręžinio, tačiau vienu klausimu – kuo ir kaip šildyti namą bei vandenį – ilgai neradom sprendimo. Kaip geriausias pasirinkimas atrodė gamtinės dujos – ir įvedimas gana greitas, ir sistemos kaina ne baisiausiai kandžiojasi, ir, kas mums buvo labai svarbu, priežiūra minimali. Tačiau gamtinės dujos liko tik svajonėse, nes šalimais nebuvo dujotiekio.

Vienas turtingesnis kaimynas nusprendė darytis vadinamąjį geoterminį šildymą – šilumą namui imti iš žemės. Tačiau kai parodė, kokia tokios šildymo sistemos sąmata, supratau – tai ne mūsų šeimos kišenei, nes statantis namą dar pakloti apie 15 tūkst. už šildymo katilą ir šimtus metrų gręžinių bei vamzdynų. Su žmona nusprendėme, kad pakasti tūkstančius po žeme – neracionalu.

Teko atsisakyti, kaip specialistai teigia, ir vieno iš pigiausių šildymo varianto – malkomis. Name jau gyvenantis draugas net susitikus negali ramiai pabendrauti – vis bėga į katilinę tai malkų įmesti, tai kažką patikrinti ar pareguliuoti. Dar prisiminiau jo „atostogas“ ruošiant ir kraunant malkų rietuves... Ne, su šeima sutarėme, kad ūkinių pastatų nestatysime ir pečkuriais nedirbsime – norime būti naujakuriais.

Kaip alternatyvą malkoms svarstėme medžio granulėmis kūrenamą katilą. Iš pradžių atrodė, kad pagaliau radome sprendimą. Tačiau panaršėme internete, pabendravome su tokius katilus turinčiais pažįstamais, apsilankėme keliose specializuotose katilų parduotuvėse. Kai gavome pasiūlymus, suskaičiavome, kad toks geras katilas su granulių bunkeriu ir visa sistema kainuoja beveik du kartus brangiau nei kūrenamas malkomis, o laiko jam aptarnauti tenka skirti ne ką mažiau, nei kūrenat malkomis. Be to, dar reikėtų statytis ir atskirą pastatą tonoms granulių sandėliuoti... Kaip sakoma: trūkt už vadžių – vėl iš pradžių...

Sprendimą radome netikėtai. Vieną vakarą, kai jau atrodė, kad nelemta tapti naujakuriais neatiduodant duoklės pečkurystei, interneto paieškoje tiesiog surinkau svajonę: dujinis šildymas. Ir... gavęs rezultatus nepatikėjau savo akimis – pasirodo, dujomis galima šildytis net tuomet, kai dujotiekis nežinia kur: tereikia įsirengti namo šildymo sistemą propano dujomis, kurios tiekiamos balionuose. Kad einame teisingu keliu, paliudijo ir draugas – pasirodo, jis šią sistemą jau daugiau kaip metai naudoja savo vasarnamyje, ją iš bet kur reguliuoja mobiliuoju telefonu, pasišildo vasarnamį, kai tik susiruošia ten praleisti savaitgalį. Šiandien galime patvirtinti, kad ir draugo patirtis bei atsiliepimai mums padėjo priimti teisingą sprendimą.

Kaip ir svajojome, dabar 140 kv. m namą bei vandenį šildome dujomis – esame naujakuriai, o ne pečkuriai. Džiugina, kad sistema dirba visiškai automatiniu režimu, o jei norime, galime ją iš bet kur dar pareguliuoti mobiliąja programėle. Taip pat nereikia rūpintis dujomis: sistema pati informuoja mane ir dujų tiekėją, kada reikia pakeisti balionus. O ir dujų kaina atitiko skaičiavimus – šaltaisiais mėnesiais namo šildymas ir karšto vandens ruošimas kainavo apie 90 Eur. Įsirengiant namą taip pat buvo svarbu, kad visą sistemą su vokišku dujų katilu ir balionų skydine lauke, prie namo sienos, specialistai įrengė mažiau nei per savaitę. Ir tai kainavo net pigiau nei geresnis malkinis katilas.

Specialisto komentaras

Romas Baliutis, „Saurida Gas“ pardavimų vadovas:

Dujinio šildymo sistemas, kurios naudoja balionuose tiekiamas propano dujas, pastaruoju metu vis dažniau įsirengia ne tik naujų namų ar kotedžų savininkai, bet ir vasarnamių šeimininkai bei rekonstruojantys savo būstus. Tai lemia ne viena priežastis. Pirma, įrengti tokią šildymo ir karšto vandens tiekimo sistemą kainuoja net pigiau nei naudojančią šiuolaikinį malkų katilą, o palyginti su geoterminio šildymo sistemos įrengimu ji kainuoja net apie 4 kartus pigiau. Antra, pavyzdžiui, mūsų bendrovė diegdama šią sistemą naudoja tik ypač kokybiškus ir ekonomiškus vokiškus kondensacinius dujų katilus – tai garantuoja patikimumą ir nepriekaištingą eksploataciją. Trečia, kaip ir bet kuri moderni dujinio šildymo sistema, ji iš esmės nereikalauja jokios priežiūros, o išmanieji valdymo įrenginiai ją leidžia suprogramuoti bet kokiu pageidaujamu režimu arba net reguliuoti internetu iš bet kur su mobiliąja programėle.

Projekto partnerio nuotr./Dujinio šildymo sistema reguliuojama su mobiliąją programėle
Projekto partnerio nuotr./Dujinio šildymo sistema reguliuojama su mobiliąją programėle

Ketvirta, dujų balionai pastatomi prie namo įrengtoje metalinėje skydinėje, kurią mes ir atvežame, namo šeimininkui nereikia statytis papildomų patalpų ar kuro sandėlių, rūpintis kuro tiekimu bei sandėliavimu. Penkta, tokios sistemos susideda iš kelių dujų balionų grupių (6–8 balionų) ir kai vienoje grupėje baigiasi dujos, apie tai automatiškai informuojamas ir šeimininkas, ir dujų tiekėjas, kuris pakeičia balionus pilnais. Ir šešta, matyt, vienas iš svarbiausių dalykų – namo šildymas propano dujomis ypač ekonomiškas, nes jos trečdaliu kaloringesnės už gamtines dujas. Atkreipčiau dėmesį ir į ekologinius momentus – degdamos dujos neteršia jūsų gyvenamosios aplinkos ir nenukloja stogo bei kiemo suodžiais, kaip atsitinka kūrenant malkomis ar ypač anglimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius