Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Latvijos statybų sektoriuje – didžiausias šešėlis iš visų Baltijos šalių

Šešėlinės ekonomikos dalis statybų sektoriuje Latvijoje yra didžiausia tarp trijų Baltijos šalių - ji siekia 40 proc. Estijoje ši dalis yra 21,6 proc., o Lietuvoje – 20,1 proc., skelbia Latvijos statybų rangovų organizacija ir „Business against shadow economy“ (BASE), kartu su Stokholmo ekonomikos aukštąja mokykla Rygoje atlikusios šešėlinės ekonomikos statybų sektoriuje tyrimą.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasak jo, Latvijoje 36,3 proc. dirbančiųjų statybų sektoriuje atlyginimus gauna vokeliuose, o tai yra gerokai daugiau už bendrą „šešėlį“ šalyje, kuris sudaro 17,9 proc. Šiame sektoriuje didesnės ir kitos šešėlinės ekonomikos dalys: nuslėptos pajamos (31,6 proc., šalies vidurkis – 19,9 proc.) bei nelegalūs darbuotojai (atitinkamai 23,5 ir 9,6 proc.)

Praėjusiais metais vidutinis darbo užmokestis prieš mokesčius statybų sektoriuje Latvijoje siekė 712 eurų, o tai yra mažiau už šalies vidurkį. Tai rodo, kad dalį atlyginimo statybininkai gauna vokeliuose, pažymėjo vienas iš tyrimo autorių Arnis Sauka.

Neoficialių mokėjimų, arba korupcijos lygis Latvijos statybų sektoriuje sudaro 17,9 proc., palyginti su 7,6 proc. šalies vidurkiu.

Nedidelių privačių užsakymų segmente (butų, privačių namų, nedidelių parduotuvių remontas) šešėlinės ekonomikos dalis siekia 50-80 proc.

Tyrimo metu buvo apklausti 254 statybų kompanijų vadovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius