Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai laimėjo architektūrinio kongreso Seule Baltijos šalių ekspozijos konkursą

Lietuvos, Latvijos ir Estijos architektų sąjungų bendra ekspozicija Tarptautinės architektų sąjungos (UIA) kongreso parodoje Seule, Pietų Korėjoje bus įrengta pagal lietuvių architektų Jono Lideikio ir Tomo Skripkiūno projektą, skelbia Lietuvos architektų sąjunga.
Lietuviai laimėjo architektūrinio kongreso Seule ekspozijos konkursą
Lietuviai laimėjo architektūrinio kongreso Seule ekspozijos konkursą

Antradienį baigėsi Baltijos Architektų sąjungų asociacijos (BAUA) paviljono, skirto eksponuoti UIA pasaulinio kongreso metu, architektūrinės idėjos konkursas. Konkurso dalyviai turėjo pasiūlyti ekspozicijos koncepciją, o taip pat ir suvenyrą, įteikiamą kiekvienam lankytojui.

XXVI UIA kongresas, dedikuotas temai „Miesto siela“ („Soul of a city“) diskutuos, kas formuoja miesto savitumą, patrauklumą, gyvybingumą, gyventojų meilę savo miestui ir kaip prie to prisideda architektūra. Savaitės renginių sąraše – paskaitos, diskusijos, kūrybinės dirbtuvės, idėjų konkursas studentams, apdovanojimai ir pasaulio architektūros paroda. Bendroje parodoje kiekviena šalis-turės progą įsirengti po savo architektūrinę ekspoziciją.

Pakvietusi Baltijos šalių architektus, dizainerius ir kitus teikti idėjas ekspozicijai atvirame konkurse, BAUA sulaukė 16 projektų. Juos vertino tarptautinė žiuri, kurią sudarė po 2 Baltijos šalies architektų sąjungos deleguotus atstovus.

Lietuviai laimėjo architektūrinio kongreso Seule ekspozijos konkursą
Lietuviai laimėjo architektūrinio kongreso Seule ekspozijos konkursą

Geriausiu projektu išrinktas jaunų architektų iš Lietuvos Jono Lideikio ir Tomo Skripkiūno darbas „City Tune“. Nugalėtojams atiteks 1 tūkst. eurų premija.

Paviljonas duos peno ne tik lankytojų akims, bet ir ausims. „Miestą reprezentuoja jame bendraujantys žmonės, jų kalba“ – teigia autoriai, pasiūlę paviljono lubose įmontuoti garso įrangą, kuri, lankytojui įėjus, transliuotų kasdienės lietuviškos, latviškos, estiškos kalbos įrašus.

Kuo daugiau lankytojų įeis – tuo triukšmingesnis paviljonas taps. Ant sienų architektai siūlo pakabinti šimtus suvenyrų – muzikinių atvirukų su įspūdingiausių, vertingiausių pastatų Baltijos šalyse vaizdais, kuriuos atvertus skambėtų tam tikras sakinys atitinkama kalba. Lankytojas susipažintų ir su šalies architektūra, ir gal net išmoktų kelis sakinius lietuviškai, latviškai ar estiškai.

Darbus vertinusios žiuri teigimu, autorių siūloma papildoma garso instaliacija elegantiškam, neperkrautam ir lengvai suprantamam paviljono dizainui ir turiniui suteiks ypatingo patrauklumo.

„Skirtingų, neįprasto daugumai užsieniečių ausiai, kalbų skambesys, suderintas su skirtingais architektūriniais įvaizdžiais, yra geras derinys pristatantis skirtingą ir panašią Baltijos šalių kultūrą. Be to, muzikinis atvirukas yra tikrai kažkas tokio, ką norisi pasiimti su savimi ir neišmesti“, – sako komisijos narė ir Pekino dizaino savaitės direktorė Beatrice Leanza.

Geriausia BAUA ekspozicijos UIA kongreso pasaulinėje parodoje idėja bus toliau detalizuojama ir pildoma dirbant kartu su autoriais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius