Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvoje butus nuomai ima pirkti investiciniai fondai: kaip tai atsilieps pirkėjams?

Į Lietuvą žengia investiciniai fondai, kurie planuoja įsigyti vieną ar kelis namus ir visus butus jame pasiūlyti nuomai. Perkamo būsto pasiūla šiuo metu menka, todėl tokių fondų ir plėtotojų sandoriai nieko gera nežada paprastiems pirkėjams.
Būstas
Būstas / Vida Press nuotr.

Išryškėjo naujas pirkėjo tipas

NT plėtros bendrovės „Realco“ finansų direktorius Lukas Cicėnas, apžvelgdamas, kas dėjosi nekilnojamojo turto rinkoje gegužę, pastebėjo, kad ryškėja naujas būsto pirkėjų tipas – tai į gyvenamojo NT nuomą siekiantys investuoti investiciniai fondai, planuojantys įsigyti vieną ar kelis namus, o galbūt netgi visą projektą.

Pavyzdžiui, Estijos kapitalo investicijų bendrovės „Eften Capital“ fondas susitarė su nekilnojamojo turto plėtros bendrove „Etapas Group“ dėl dviejų 9 aukštų daugiabučių statybos ilgalaikei nuomai Kaune.

„Eften Capital Lietuva“ vadovas Laurynas Žilys 15min patvirtino, kad, kol projektas Kaune tik statomas, o rezervacijos nuomininkams dar nepradėtos, dairomasi vieno ar kelių papildomų projektų Vilniuje.

„Dar vienas atvejis buvo prieš keletą metų, kai Baltijos šalyse veikianti ne gyvybės draudimo bendrovė „BTA Baltic Insurance Company“ iš Suomijos kompanijos „YIT“ Baltijos šalių sostinėse nusipirko nemažą portfelį butų – penkis daugiabučius nuomai. Sandorio vertė – 65 mln. Eur“, – 15min pasakojo Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos vadovas Mindaugas Statulevičius.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Statulevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mindaugas Statulevičius

Štai Vilniuje „BTA Baltic Insurance Company“ pernai įsigijo 124 butus nuomai Šnipiškių rajone, „Naujajame Skanseno“ projekte. Pasak M.Statulevičiaus, šis atvejis išskirtinis tuo, kad investicinis fondas įsigijo didelį portfelį būstų viename mieste ir viename projekte.

„Paprastai jie pasiskaido, diversifikuoja portfelį per kelis miestus, kelis projektus, bet čia buvo patikimas statytojas, gera vieta – Šnipiškės“, – komentavo M.Statulevičius.

Pasak jo, į rinką žengia ne tik tokių profesionalių turto valdytojų, bet ir „šeimos fondų“.

„Pastarieji surenka pinigus, perka 10–15 butų ir juos patys administruoja“, – nurodo jis.

Kaip investicinių fondų dalyvavimas NT rinkoje paveiks eilinį pirkėją? Ar teks priverstinai rinktis būsto nuomos kelią? To 15min pasiteiravo ekspertų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius