-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos banko apklausa: butų nuoma pigs, pardavimo kainos – kils

Nuomojamų butų kainos Vilniuje šiemet kris, o Kaune – turėtų kilti dar labiau. Parduodamų butų kainos turėtų šiek tiek kilti. Tokias išvadas padarė Lietuvos bankas, apklausęs nekilnojamojo turto rinkos dalyvius.
Vilnius
Vilnius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Nekilnojamojo turto rinkos dalyvių vertinimu, nuomojant naujos statybos butą, didžiuosiuose miestuose per metus galima gauti nuo 4 iki 6 proc. grąžos. Tad nestebina tai, kad sostinėje beveik kas trečias naujo buto pirkimo sandoris sudaromas siekiant šį pirkinį po to išnuomoti. Be to, apklausos duomenimis, beveik pusė naujų butų pirkėjų sostinėje juos įsigyja už grynuosius pinigus“,– pranešime žiniasklaidai cituojamas Lietuvos banko Makroprudencinės analizės skyriaus vyresnysis ekonomistas Vaidotas Šumskis.

Daugiau nei pusė apklausos dalyvių mano, kad butai Vilniaus centre brangs, o likusi – kad kainos kils gyvenamuosiuose rajonuose.

Dėl naujų butų pardavimo kainų nekilnojamojo turto rinkos dalyvių lūkesčiai vienodi visuose didžiuosiuose miestuose: numatomas iki 5 proc. per metus sieksiantis butų brangimas.

Daugiau nei pusė apklausos dalyvių mano, kad butai Vilniaus centre brangs, o likusi – kad kainos kils gyvenamuosiuose rajonuose. Kaune panaši dalis rinkos dalyvių tikisi, kad butų kainos didės tiek centre, tiek ir kituose gyvenamuosiuose rajonuose, – taip mano apie pusė apklaustų NT rinkos dalyvių. Manančiųjų, kad didmiesčiuose kainos kils daugiau nei 5 proc., buvo mažiau.

123rf.com nuotr./Nuoma
123rf.com nuotr./Nuoma

Vilniuje šiemet galima tikėtis iki 5 proc. butų nuomos kainų mažėjimo. Kad sostinės centre nuomos kainos kris, mano trečdalis apklaustųjų, apie pusę jų – kad tokia pati tendencija klostysis ir gyvenamuosiuose rajonuose.

Tačiau Kaune butų nuomos rinkoje vyrauja teigiamos nuotaikos: rinkos dalyviai tikisi nuosaikaus nuomos kainų kilimo ir centre, ir gyvenamuosiuose rajonuose.

Daugiausia perkančiųjų naujus butus už nuosavas lėšas ir investuojančiųjų į nuomą yra Vilniuje. Respondentų nuomone, Vilniuje naujos statybos butus be paskolos perka 40 proc. pirkėjų, o nuomai – beveik kas trečias naujos statybos butų pirkėjas. Kaune ir Klaipėdoje perkančiųjų už nuosavas lėšas bei nuomai dalys buvo mažesnės: Kaune – atitinkamai 30 ir 15, o Klaipėdoje – 25 ir 15 proc.

Naujo buto pirkėjo paveikslas, nekilnojamojo turto rinkos dalyvių akimis, Lietuvos didžiuosiuose miestuose reikšmingai nesikeitė. Didžioji dalis apklausoje dalyvavusių nurodė, kad tipinis naujo buto pirkėjas – 25–35 metų amžiaus gyventojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius