-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Londone parduodamas 7 kv. metrų mikrobutas, pradinė jo kaina – 50 tūkst. svarų

Mažiausias Londono mikrobutas, užimantis vos 7 kv. metrų ploto, laukia naujo šeimininko – jo kaina prasideda nuo 50 tūkst. svarų sterlingų (arba apie 60 tūkst. eurų), rašo „The Guardian.“
Investicija į būstą
Investicija į būstą / Tierra Mallorca nuotr./ Unsplash nuotr.

Įsivaizduokite, jei jūsų gyvenimas tilptų į vos 7 kv. metrus – čia tilptų lova, tualetas, dušas ir kriauklė ir šiek tiek vietos, kurioje būtų galima laikyti daiktus. Tačiau nebūtų vietos virtuvei, dekoracijoms, hobių įrangai ar svečių priėmimui.

Pardavėjai mano, kad tai mažiausias sostinėje parduodamas mikrobutas, įsikūręs pertvarkytame Viktorijos laikų name Žemutiniame Kleptone, Rytų Londone. Mažiausia aukciono rengėjų nustatyta kaina yra 50 tūkst. svarų , tačiau tikimasi, kad jis bus parduotas už didesnę sumą, nes 2017 m. gegužę buvo nupirktas už 103,5 tūkst. svarų (124,3 tūkst. eurų).

„Šis butas yra pavyzdys to, ką ekspertai vadina augančiu mažų būstų fenomenu, kurį skatina sparčiai kylančios nuomos ir nekilnojamojo turto kainos. Jų teigimu, mikrobutai tampa vis paklausesni ir netgi dar mažesni“, – rašo „The Guardian.

Didelis langas, išskleidžiamas stalas, tualetas ir dušas

Šis Londono mikrobutas neseniai buvo suremontuotas ir turi didelį langą. Siekiant maksimaliai išnaudoti erdvę, virš sandėliukų ir spintelių įrengta vadinamoji kapitono lova.

„Tarpas tarp lovos ir sienos yra pakankamai platus, kad būtų galima išskėsti rankas, be to, yra išskleidžiamas stalas, ant kurio galima valgyti ar naudoti jį dirbant. Tualetas ir dušas įrengti atskiroje patalpoje“, – nurodo britų leidinys.

Dabartinis buto nuomininkas didžiąją dalį laiko gyvena kitur, o parduodame būste praleidžia tik vieną ar dvi naktis per savaitę. Už nuomą kas mėnesį jis moka 800 svarų sterlingų (apie 961 eurą).

Vida Press nuotr./Darbo stalas
Vida Press nuotr./Darbo stalas

Minimali aukciono suma yra gerokai mažesnė už vidutinį užstatą, kurį 2020 m., „Halifax“ skaičiavimais, turės sumokėti pirmą kartą perkantys būstą. Jis 2020 metais siekė 130,3 tūkst. svarų sterlingų (156,5 tūkst. eurų).

Nekilnojamojo turto analitikas Nealas Hudsonas įspėja, kad pirmą būstą perkantys žmonės turėtų žinoti, jog ilgalaikis gyvenimas mažame bute nėra tvarus, o nepavykus jo parduoti, jie „gali įstrigti“.

Būstą parduodančios bendrovės „My Auction“ direktorius Stuartas Collar-Brownas teigė, kad nors tai yra pigiausias butas su ilgalaike nuoma 10 mylių spinduliu, jis tikėjosi, kad jį įsigys investuojantys, jau nebe pirmą būstą perkantys žmonės, nes didieji bankai neteikia paskolų įsigyjant mažesnį nei 30 kv. m ploto nekilnojamąjį turtą.

123RF.com nuotr./Būsto rinka
123RF.com nuotr./Būsto rinka

2019 m. kiek didesnis – 9 kv. metrų ploto – butas Londono Haknio rajone buvo parduodamas už 130 tūkst. svarų (156 tūkst. eurų). Nekilnojamojo turto agentai „Wild & Co“ teigė gavę du pasiūlymus, abu buvo mažesni už prašomą kainą, tad prireikė 28 peržiūrų, kad būtų surasti nuomininkai, kurie būtų už jį mokėję 600 svarų (720 eurų) per mėnesį.

Londono Karališkojo koledžo miestų studijų profesoriaus Filipo Hubardo atlikto tyrimo duomenimis, mikrobutai tampa vis populiaresni, o jų dydis mažėja. Vienas iš 15 butų Londone neatitinka nacionalinio minimalaus 37 kv. m ploto standarto, taikomo vieno miegamojo būstui.

F.Hubbardas rekomenduoja pirkėjams rinktis didesnius nei 37 kv. m butus, nes gyvenimas būste, kur negalima atskirti gyvenamosios, darbo ir laisvalaikio erdvės, kenkia miegui bei psichinei sveikatai. Jo teigimu, mažuose būstuose vienas kvadratinis metras ploto kainuoja daugiau nei didesniame būste.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius