Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerijos privalės rūpintis viešųjų pastatų atnaujinimu ir energijos taupymu, antraip gresia baudos

Vyriausybė pritarė Energetikos ministerijos siūlymams įpareigoti centrinės valdžios institucijas – ministerijas – atnaujinti joms priklausančius energetiškai neefektyvius pastatus arba jų atsisakyti, perleidžiant valstybės įmonei Turto bankui. Nevykdant įsipareigojimų, sumažės asignavimai institucijoms.
Lietuvos Respublikos energetikos ministerija
Lietuvos Respublikos energetikos ministerija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Iš vienos pusės, ministerijos valdo dešimtis prastos kokybės ir energetiškai neefektyvių pastatų, kurių energetiniams poreikiams tiesiog iššvaistomi milijonai. Iš kitos pusės, turime įkurtą specialų fondą, kuriame numatyti pinigai tokiems pastatams atnaujinti, tačiau tie pinigai nėra panaudojami, nes pastatų valdytojai nesuinteresuoti to daryti. Taigi, akivaizdu, kad iki šiol buvusi tvarka praktiškai neveikia. Ją pakeisdami sustiprinsime viešųjų pastatų valdytojų motyvaciją renovuoti senus pastatus ir atsakingiau naudoti valstybės lėšas“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas, LR Energetikos ministras
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Žygimantas Vaičiūnas, LR Energetikos ministras

Šių įpareigojimų įgyvendinimas bus susietas Finansų ministerijos skiriamais asignavimais. Tai reiškia, kad neįgyvendinusi įsipareigojimų dėl energijos taupymo, institucija gaus mažesnį finansavimą iš biudžeto.

Vyriausybei pakeitus Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programą, ministerijos kasmet turės sudaryti planuojamų atnaujinti viešųjų pastatų sąrašą ir užtikrinti, kad pirmiausiai modernizuojami būtų žemiausią energinio naudingumo klasę turintys objektai, išskyrus tuos atvejus, kai dokumentais pagrindžiama, kad tai ekonomiškai neefektyvu ir techniškai neįmanoma.

Institucijos pačios galės priimti sprendimus, kaip sutvarkyti joms priklausantį nekilnojamąjį turtą –atnaujinti ar perduoti centralizuotam valdomo valstybės turto valdytojui, siekiant pastatus parduoti, nugriauti ar atnaujinti.

Planuojama, kad šie pakeitimai paspartins Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programoje nustatytų tikslų įgyvendinimą – iki 2020 metų atnaujinti apie 365 tūkst. kv. metrų centrinės valdžios viešųjų pastatų, kas leistų atnaujintuose viešuosiuose pastatuose sutaupyti 60 gigavatvalandžių metinės priminės energijos kiekio, tai yra apie 3 mln. eurų sutaupymai kasmet.

Lietuvai gresia baudos, jeigu nebus pasiekti ES nustatyti įsipareigojimai dėl energijos sutaupymo. Jos gali siekti beveik 50 tūkst. eurų per dieną arba 17 mln. eurų per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius