Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokestis už liftą daugiabutyje – lyg už stogą: mokėti tenka ir nesinaudojantiems

Vilnietė Natalija, gyvenanti viename iš Dzūkų gatvės daugiabučių, piktinasi: liftu naudotis ji negali, nes gyvena antrame aukšte, tačiau susimokėti už paslaugą tenka. Ir ne tik už lifto pakeitimą, bet ir kasdienę priežiūrą bei naudojimą. Pasirodo, Lietuvoje galiojantys teisės aktai jokių išimčių pirmame ar antrame aukšte gyvenantiems žmonėms nenumato – mokėti už liftą tenka visiems gyventojams.
Liftas
Liftas / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

1988 metų statybos name Dzūkų g. sostinėje gyvenanti Natalija įsitikinusi, kad tokia tvarka neteisinga. „Gyvename 2 aukšte, mūsų aukšte liftas nesustoja ir mes juo nesinaudojame. Prieš 4 metus namo gyventojai surinko 50 proc. parašų, kad reikia liftą pakeisti, nes senasis remontui nebetiko. Neįtraukė nei pirmo, nei antro aukšto gyventojų – mūsų namas 9 aukštų ir turi 72 butus, tad pirmo ir antro aukšto gyventojų (18 balsų) net nereikėjo.

Po pakeitimo mums atėjo sąskaita pagal buto kvadratūrą – apie 2,6 tūkst. Lt (apie 755 eurus). Sumokėjome už tai, kuo niekada nesinaudojame... O dabar dar ateina sąskaita, į kurią įtrauktos dvi pozicijos: naudojimasis liftu ir lifto valymas. Kiek suprantu, ir už lifto elektrą sumokame. Kodėl nuolat turime mokėti už tai, kuo mes neturime galimybės naudotis?“ – piktinosi moteris.

Nesuvokiama gyventojai ir tai, kodėl tiek už liftą, tiek už naujai įstatytas duris mokėti tenka pagal buto dydį – juk kartais 36 kv. m bute gyvena daugiau žmonių nei 50-ies kv. m. Natalija tvirtina, kad su namą administruojančia bendrove „Naujininkų ūkis“ bendros kalbos neranda – jos darbuotojai nieko aiškinti nelinkę, jie esą „kaltina dėl visko įstatymus“.

Vilniaus miesto savivaldybė patvirtina – išties dėl visko kalti teisės aktai. Kaip 15min aiškino laikinoji Būsto administravimo skyriaus vedėja Eglė Šlajūtė, „nepriklausomai nuo to, kokią daugiabučio namo valdymo formą pasirinktų butų ir kitų patalpų savininkai, jie privalo proporcingai savo daliai apmokėti išlaidas namui (statiniui) išlaikyti ir išsaugoti, įstatymuose nustatyta tvarka mokėti mokesčius, rinkliavas ir kitas įmokas“.

Daugiabučio namo liftas bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso visiems daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkams, – teigė E.Šlajūtė.

„Liftai yra priskiriami kitokiai įrangai, priklausančiai bendrosios dalinės nuosavybės teise butų ir kitų patalpų savininkams. Tokiu būdu daugiabučio namo liftas bendrosios dalinės nuosavybės teise priklauso visiems daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkams. Daugiabučio namo pirmo ir antro aukšto butų ir kitų patalpų savininkus atleisti nuo mokesčių už lifto remontą ir/ar atnaujinimą, kaip bendrosios nuosavybės išlaikymą, nėra teisinio pagrindo“, – teigė E.Šlajūtė.

Tad daugiabučio administratoriai, vykdydami savo prievoles, turi laikytis įstatymų ir administravimą nustatančio akto nustatytų taisyklių. „Teisės aktuose nėra numatytos išlygos, kad, jei daugiabučio namo pirmojo ar antrojo aukšto patalpų savininkai (naudotojai), patekdami į savo patalpas, liftu nesinaudoja, jiems galėtų būti neskaičiuojami mokesčiai už liftų remontą ir jų techninę priežiūrą, išlaikymą“, – sakė laikinoji Būsto administravimo skyriaus vedėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius