-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nacionalinio stadiono konkurse liko tik „Icor“

Nacionalinio stadiono statybų konkurse liko tik vienas dalyvis – koncerno „Icor“ (buvęs „Rubicon Group“) valdomos inžinerinių produktų ir sprendimų bendrovė „Axis Industries“ su partneriais. Vilniaus savivaldybės komisija nusprendė nepriimti „Vilniaus nacionalinio stadiono“ projekto, mat šie pateikė savo pasiūlymą ne per viešųjų pirkimų sistemą, o atnešė voke, 15min pranešė pati bendrovė. Bendrovės vadovas Renatas Načajus teigia skųsiantis daugiafunkcio komplekso komisijos sprendimą.
„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizija
„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizija

Komisija nepatikėjo, kad R.Načajaus bendrovė galėjo susidurti su techniniais nesklandumais bandydama pateikti projektą konkursui, nors taip teigė R.Načajus. Komisijos rašte teigiama, kad buvo kreiptasi į Viešųjų pirkimų tarnybą bei Centrinę projektų valdymo agentūrą – šios patikino, kad sutrikimų sistemoje nebuvo. Todėl pasiūlymą popierine forma Komisija laiko nepateikta ir grąžino.

„Savivaldybė pateiks komentarą dėl visos situacijos įvertinusi abu dalyvių pasiūlymus. „Axis Industries“ pasiūlymo vertinimas yra numatytas, jei niekas nesikeis, sausio 31 dieną. Kol kas nekomentuosime informacijos, kuri yra pateikiama rinkos dalyviams viešoje erdvėje. Savivaldybės platesnis komentaras numatytas, kai sueis nustatytas terminas koncesijos įstatymo grafike. Galimai ir anksčiau, bet mes turime įvertinti pagal koncesijos įstatymą abu pasiūlymus ir tada pateikti platesnį komentarą“, – 15min sakė Vilniaus miesto mero patarėjas Aleksandras Zubrekovas.

Pasak R.Načajaus, nurodytas formalus neatitikimas konkurso taisyklėms neturėtų būti svarbesnis už pasiūlymo turinį, o konkurse likus vienam dalyviui apribojamas visuomenės interesas turėti geriausiai visų poreikius atitinkantį nacionalinį stadioną.

„Gerbiame komisijos nuomonę, bet nepritariame jų deklaratyviems teiginiams, kurių pagrindu esame šalinami iš konkurso. Manome, kad dėl vieno biurokratinio mygtuko paspaudimo konkurse likus vienam dalyviui kaip tik būtų pažeidžiamas konkurencijos skatinimas, visuomenės interesas ir galimybė išsirinkti projektą, geriausiai atitinkantį gyventojų lūkesčius ir racionalų valstybės lėšų panaudojimą“, – teigia R.Načajus.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vadovas tvirtina ketinantis skųsti komisijos sprendimą.

„Preliminarių pasiūlymų pateikimas yra tik vienas iš konkurso etapų, kai svarbiausias turėtų būti pasiūlymo turinys. Šiuo atveju norima konkurse palikti vieną dalyvį net neperžiūrėjus pasiūlymų turinio ir neįvertinus, kuris geriau atliepia plačius gyventojų poreikius. Deja, į turinį kol kas apskritai nebuvo kreipiamas dėmesys“, – sako R.Načajus.

„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizija
„Vilniaus nacionalinis stadionas“ vizija

Pagal bendrovės pateiktą pasiūlymą, stadiono teritorijoje turėtų įsikurti ne tik 16,7 tūkst. vietų ir 33,6 mln. eurų vertės kultūros ir sporto renginiams skirtas stadionas, bet ir kasdieniam naudojimui pritaikyti sporto aikštynai, 60,6 tūkst. kv. m ploto ir 19,4 mln. eurų vertės neformaliojo ugdymo veiklai skirtas sporto kompleksas, 2,2 tūkst. kv. m ploto ir 2,9 mln. eurų vertės kultūros ir ugdymo centras, biblioteka, 7,9 tūkst. kv.m ploto ir 3,7 mln. eurų vertės vaikų darželis, renginių aikštė, bėgimo takai, riedlenčių parkas, lauko treniruokliai, ramaus poilsio ir kitos viešam naudojimui skirtos erdvės.

Taip pat numatytos apšildytos VIP, žiniasklaidos, komercinio ir technologinio komercinio aukšto tribūnos. Stadiono sporto technologinei daliai bus skiriama 1 900 kv.m., komercinei daliai – 2 400 kv.m., nacionaliniam sporto muziejui – 1 900 kv.m.

Sausio pradžioje BNS skelbė, kad Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) teigimu, Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje koncesijos konkurse vienas dalyvių netinkamai pateikė pasiūlymą, todėl jis yra negaliojantis ir neturėtų būti vertinamas. Vilniaus savivaldybė tuomet laimėsi pozicijos, kad galioja abu pasiūlymai – tiek koncerno „Icor“, tiek ir kritikos sulaukęs bendrovės „Vilniaus nacionalinis stadionas“ pasiūlymas.

Teigta, kad konkurso sąlygos numatė pasiūlymus pateikti per elektroninę sistemą, tačiau bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“, baigiantis terminui, pasiūlymą atnešė voke.

VPT direktoriaus pavaduotoja Sonata Vaitukaitytė tuomet teigė, kad „Vilniaus nacionalinis stadionas“ dėl nežinomų priežasčių negalėjo pateikti pasiūlymo per centrinę viešųjų pirkimų sistemą (CVP IS), tačiau pateikė popierinį variantą, likus kelioms minutėms iki termino pabaigos – gruodžio 8 dienos 12 valandos. Tarnyba informavo savivaldybę ir bendrovę, jog gruodžio 8 dieną nebuvo viešųjų pirkimų sistemos sutrikimų.

Reaguodamas į informaciją „Vilniaus nacionalinio stadiono“ vadovas R.Načajus tuomet išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame užsimena apie techninę klaidą – esą galutiniame etape pasiūlymo pateikti nepavyko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius