Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nameliai, kurių nebeliks: nuo puoselėjamų iki pamirštų

Sodų bendrija „Vienybė“ – seniausia Ukmergėje. Čia šešių arų sklypus praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio pabaigoje daugiausia gavo tada naujai statomo Pramonės mikrorajono naujakuriai – proletarai. Tuometės vietinės partinės nomenklatūros „Turniškės“ buvo „Dukstynos“ sodų bendrija, kur greitai dygo vasarnamiai iš valstybinių medžiagų.
Nameliai, kurių nebeliks: nuo puoselėjamų iki pamirštų
Nameliai, kurių nebeliks: nuo puoselėjamų iki pamirštų / Rasos Jakiūnaitės nuotr.

„Vienybės“ soduose suvirintojų, elektrikų, šaltkalvių žmonos pradėjo kuistis lysvėse, o jų vyrai – ręsti namelius. Taip, kaip išmanė ir kaip kam buvo gražu, ir iš tų medžiagų, kurias pavykdavo gauti. Be jokių pas architektus užsakytų projektų, dažniausiai – medinukus. Paprastai dažydavo geltona spalva, nes būdavo daugiausia tik tokios spalvos dažų, kitokių – retai. Nameliai dažnai būdavo vos ne inkilo dydžio: kėdė, staliukas atsineštiems „buterbrodams“ suvalgyti ir kampas kauptukams susidėti.

Kainos kyla, nes miestas – šalia, o kiemas bus nuosavas.

Dabar jau į penktą dešimtį įkopę tuomečiai vaikai purtydavosi išgirdę: „Einam į sodą.“ Tai reikšdavo, kad teks padavinėti tėvui vinis ir lentas bei tempti pilnus laistytuvus vandens į palaikį šiltnamį, kad pomidorai nuo karščio nenuvystų.

Šiandien tie vaikai į sodus sugrįžta noriai. Buvusių „inkiliukų“ nebelieka vienas po kito. Raunamos obelys, lyginamas gruntas, rausiami pamatai. Medinukų vietoje kyla modernūs, patogūs, jau pagal architekto projektą statomi gyvenamieji namai. Vis daugiau miestelėnų parduoda butus ir keliasi gyventi į sodus. Sklypus noriai perka ir iš užsienių grįžę emigrantai. Kainos kyla, nes miestas – šalia, o kiemas bus nuosavas.

Šios nuotraukos – ne nostalgija. Puoselėjami nameliai – dažniausiai jau pensinio amžiaus porų atgaiva ir įprotis: pastatėlių tokie žmonės neleis nugriauti, kol gyvi. Nugriaus jų vaikai ar vaikaičiai. Arba sklypą parduos, kad kiti išgriautų.

Griūvantys, apleisti, neprižiūrimi nameliai – tai jau ryškus ženklas, jog po metų kitų toje vietoje plytės dailiai nušienauta veja, stovės batutas ir šalia jo – nuosavas modernus namas su ant stogo įrengtomis saulės baterijomis. Pasižvalgykime drauge į statinius-artefaktus, kurie tikrai skaičiuoja paskutines savo amžiaus dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius