Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Namo administratoriaus veikla nusivylęs kaunietis: „Tai įsišaknijusi problema“

Kauno Benediktinių g. gyventojas namą administruojančią įmonę „Kauno centro būstas“ apkaltino siekiu pasipelnyti. Abejonių kilo dėl to, kad administratorius pateikė didesnę remonto kainą, nei sąmatoje nurodė rangovas. Įmonės vadovės teigimu, procesas nutrauktas nė neprasidėjus darbams, todėl nėra prasmės komentuoti situaciją. Sąmatą ruošęs rangovas tikina, kad atliko tik preliminarius skaičiavimus.
Daugiabutis Benediktinių gatvėje
Daugiabutis Benediktinių gatvėje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak Vytauto (vardas pakeistas), pernai metų vasarį Benediktinių gatvėje esančio daugiabučio gyventojai nusprendė, kad atėjo laikas remontuoti namo stogą. Jame įsikūrusi įmonė „Miesto administratorius“, gyventojų iniciatyva, paruošė namo rekonstrukcijos projektą ir kreipėsi į pastatą administruojančią įmonę – UAB „Kauno centro būstas“. Pastaroji, 15min dėstė pašnekovas, surengė konkursą dėl daugiabučio gyvenamojo namo šlaitinio stogo remonto darbų.

Rangovas nurodė vieną, administratorius – kitą kainą

„Konkurso gautų pasiūlymų vertinimo protokolu nustatyta, kad vienintelė įmonė, pateikusi pasiūlymą vykdyti darbus, yra UAB „Audomaras“, kuris pateikė pasiūlymą atlikti darbus už 79 004,68 eurų“, – sakė Vytautas.

Anot jo, gyventojams pateiktuose balsavimo biuleteniuose ši kaina ir buvo nurodyta. Pašnekovas pastebėjo, kad rangovo ruoštoje sąmatoje įrašyta gerokai mažesnė suma – 66 953,11 eurų. Vyrui kilo įtarimas, kad administratorius suklaidino bendraturčius, siekdamas pasipelnyti.

Vytauto teigimu, pradėjus domėtis, kas lėmė kainos pokytį, UAB „Kauno centro būstas“ balsavimo procedūrą nutraukė, tačiau iki šiol nepaaiškino priežasties. Dėl šios situacijos pašnekovas kreipėsi į teisėsaugą, prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą ir baudžiamojon atsakomybėn patraukti dėl to kaltus asmenis.

„Jie net neaiškino, dėl ko kaina pasikeitė, tik pranešė, kad nutraukia konkursą, nes nedetali sąmata, neva susipina privatus interesas dėl stogo ir palėpės rekonstrukcijos, nors detalizacija buvo pateikta. Namo administratorius užsidėjo 18 procentų mokestį, dėl to aš ir užginčijau“, – paaiškino pašnekovas.

15min jis taip pat pasakojo, kad ne kartą kreipėsi į UAB „Kauno centro būstą“, prašydamas leisti susipažinti su namo byla ir susijusiais dokumentais, tačiau tokia galimybė jam nebuvo suteikta, apie tai jis taip pat ketina informuoti teisėsaugos institucijas. Vytauto manymu, tai gali reikšti tik viena – įmonės atstovai slepia informaciją.

Siekė išvengti neskaidraus proceso

„Kauno centro būsto“ direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė 15min teigė, kad daugiabutyje veikianti įmonė į juos kreipėsi su parengtu namo stogo remonto ir rekonstrukcijos projektu, prašydama organizuoti namo bendraturčių balsavimo procedūras.

Administratorius, dėstė pašnekovė, atliko rangovo kainų apklausą pagal viešųjų pirkimų teisės aktų nuostatas. Atlikus privalomas procedūras, namo bendraturčiams buvo pateiktas rangovo pasiūlymas stogo remonto darbams atlikti, pagal parengtą namo stogo remonto ir rekonstrukcijos projektą.

Pradėjus balsavimo procedūras buvo pastebėta, kad pateiktame namo remonto darbų projekte nebuvo išskirta privačios nuosavybės ir bendrojo naudojimo objektų rekonstrukcijos darbų apimtys ir piniginės sumos.

„Pradėjus balsavimo procedūras buvo pastebėta, kad pateiktame namo remonto darbų projekte nebuvo išskirta privačios nuosavybės ir bendrojo naudojimo objektų rekonstrukcijos darbų apimtys ir piniginės sumos. Namo administratorius, norėdamas išvengti neskaidraus proceso, balsavimo procedūrą sustabdė ir atšaukė dėl objektyvių priežasčių – buvo bendrai pateikta preliminari stogo remonto ir palėpės rekonstrukcijos darbų sąmata.

Atkreiptinas dėmesys, jog namo stogas yra namo bendroji konstrukcija, o palėpė – privati nuosavybė, todėl, kai šių dviejų projektinių darbų sąmatos buvo pateiktos kaip viena, dėl šios priežasties darbų konkursas ir buvo sustabdytas ir atšauktas. Namo palėpės rekonstrukcijos darbai yra minėtos patalpos savininko rūpestis“, – 15min paaiškino J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė.

Paklausta, ar gyventojai turi teisę susipažinti su namo byla ir joje esančiais dokumentais, pašnekovė teigė, kad namo administratorius gyventojų priėmimo metu sudaro sąlygas susipažinti su namo (pastato) dokumentacija. Kita dokumentacija (prašymai, raštai ir kt.), negali būti pateikiama laikantis galiojančių teisės aktų, nes dokumentuose yra gyventojų asmeniniai duomenys. Į klausimą, kodėl rangovo ir namo administratoriaus pateiktos kainos skiriasi, ji neatsakė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Benediktinių gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Benediktinių gatvėje

Kainas „išpučia“ ir kiti administratoriai

Vis dėlto, 15min kalbintas Vytautas tikino, kad detalizacija buvo pateikta, o sumą išskaidyti, pagal kiekvienam atliekamus darbus, turėtų administratorius. Pasak jo, remontuoti stogą, nesutvarkius palėpėje esančių patalpų, tiesiog neįmanoma.

Vytautas įsitikinęs, kad panašiai elgiasi ir kitos namus administruojančios įmonės. Pasak jo, tai – įsišaknijusi problema.

„Visi administratoriai padidina kainas, jie iš to uždirba. Jeigu gyventojai žino, kad rangovo kaina ir namo administratoriaus kaina nesutampa, tai su ja ir nesutinka. Tuomet rangovo prašoma padidinti kainą, o jeigu nesutinka, tai sutartis nėra sudaroma, o jis įtraukiamas į nepatikimų rangovų sąrašą, – pasakojo jis. – Visi taip elgiasi. Jeigu paprašytumėte visų namų sutarčių, tai jose matytumėte kainų skirtumus. Net ir mūsų namo prašiau parodyti visus dokumentus, bet man jų neduoda. Nesuteikia, nes žino, kuo viskas kvepia. Esu namo bendraturtis ir turiu visišką teisę susipažinti su dokumentais, pirkimais, biuleteniais ir t.t. Noriu žinoti, kas yra daroma.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Benediktinių gatvėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Daugiabutis Benediktinių gatvėje

Nemato prasmės atsakinėti į klausimus

Namą administruojančios įmonės direktorė J.Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė anksčiau teigė, kad buvo atlikta rangovo kainų apklausa, todėl 15min paprašė patikslinti, ar buvo organizuojamas konkursas, ar kainų apklausa? Taip pat pasiteirauta, ar namą administruojanti įmonė, remdamasi detalizacija, neturėjo išskaidyti sumos butų savininkams? Be to, 15min dar kartą paklausė, kodėl administratoriaus pateikta remonto kaina staiga išaugo?

„Atsižvelgiant į tai, kad remonto darbai nėra ir nebuvo vykdomi, nes bendraturčiai nėra pritarę tokių darbų atlikimui, tad ir rangovų pateikti pasiūlymai darbams vykdyti yra netekę galios. Todėl nematome prasmės komentuoti šios konkrečios situacijos“, – šį kartą trumpai atsakė ji.

Atliko preliminarius skaičiavimus

Sąmatą ruošusios įmonės UAB „Audomaras“ vadovo Audomaro Sutkaus teigimu, skaičiavimas buvo tik preliminarus ir joks konkursas nevyko. 15min jis teigė negalintis patvirtinti, ar tikrai nurodė, kad darbai kainuos 66 953,11 eurų. Pasak pašnekovo, kadangi tai buvo tik preliminarus skaičiavimas, tai ir dokumentai nebuvo išsaugoti.

Vis dėlto, 15min žiniomis, 2017 m. gruodžio 8 d. buvo surašytas konkurso gautų pasiūlymų vertinimo protokolas, kuriame rašoma, kad „Kauno centro būstas“ vykdė konkursą dėl daugiabučio gyvenamojo namo šlaitinio stogo remonto darbų pagal projektą. Konkurse dalyvauti kviestos 3 įmonės. Dokumente nurodyta, kad taikomas mažiausios kainos kriterijus, o darbus vykdyti parinkta vienintelė pasiūlymą teikusi įmonė – „Audomaras“. Nurodyta darbų kaina – 79 004,68 eurų.

„Pagal visas procedūras pirkimas vykdomas tokia tvarka: įvertinus planuojamus darbus, jų apimtis ir preliminarią kainą, gaunamas gyventojų pritarimas, kuris suteikia teisę administratoriui vykdyti pirkimus neviršijant gyventojų patvirtintos sumos; įvykdžius pirkimą administratorius informuoja savininkus apie konkurso rezultatus, laimėtoją, pasiūlytą kainą ir planuojamą darbų pradžią ir pabaigą; atlikus darbus informuojama apie darbų pabaigą ir darbų priėmimą.

Jeigu yra parengtas projektas, pagal kurį vykdomas pirkimas, tai rangovas sąmatą sudaro pagal projektą, tai padeda nustatyti maksimaliai tikslią kainą. Visgi, iš pateiktos informacijos neaišku, ar administratorius balsavimą su didesne kaina vykdė gavęs rangovo pasiūlymą. Tokiu atveju būtų galima įžvelgti piktnaudžiavimą.

Tačiau, jeigu rangovo pasiūlymas pateiktas po to, kai gyventojai yra priėmę sprendimą dėl didesnės kainos, tai problemų būti neturėtų, nes gyventojai patvirtino didesnę sąmatą, kuri sumažėjo konkurso metu“, – 15min paaiškino Aplinkos ministerijos Statybų ir teritorijų planavimo departamento Būsto skyriaus vedėjas Ramūnas Šveikauskas.

Situacija gyventojams paaiškinta

Kauno miesto savivaldybės administracijos Daugiabučių namų administravimo ir renovavimo skyriaus vedėjas Kęstutis Miškinis 15min patvirtino, kad situacija yra žinoma. Pasak jo, skyrius surinkęs reikiamą informaciją iš administratoriaus, kitų savivaldybės skyrių bei centro seniūnijos, gyventojams situaciją paaiškino raštu.

„Administratorius klausimą dėl stogo remonto buvo pateikęs butų ir kitų patalpų savininkų svarstymui ne kartą, tačiau balsavimai neįvyko, klausimui iki šiol nepritarta. Viešųjų pirkimų konkursai rangovui parinkti organizuoti ne kartą taip pat neįvyko, rangovai nedalyvavo. Administratorius informavo, kad artimiausiu metu bus vykdoma apklausa iš naujo dėl rangovo parinkimo stogo remonto darbams įgyvendinti“, – situaciją komentavo savivaldybės atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius