Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nauji Budapešto vartai: tiltą per Dunojų projektuos olandų ir britų tandemas

Paskelbta, kaip atrodys Budapešte planuojamas naujas tiltas. Šio į pietinę miesto dalį per Dunojų numatyto permesti tilto architektūros idėjų konkursą laimėjo žinomas projektuotojų tandemas – olandų architektai „UNStudio“ bei britų konstruktoriai „Buro Happold Engineering“ – sugebėję inžinerinio statinio ikonišką išvaizdą suderinti su derme Vengrijos sostinės miestovaizdyje ir jo statybos racionalumu.
Budapešte planuojamas naujas tiltas
Budapešte planuojamas naujas tiltas / arch. UNStudio“, konstruktoriai „Buro Happold Engineering“), 1-oji vieta

Naujasis tiltas bus suvokiamas kaip vartai į abipus Dunojaus esančias Budos ir Pešto miesto dalis. Dėl šios priežasties olandų architektūros kolektyvas „UNStudio“ jį sumanė kaip ryškų šiuolaikinį Budapešto šiuolaikinės architektūros vietoženklį, kuris taip pat ženklintų Budapešto pietinės dalies urbanistinę plėtrą. Laimėjusios idėjos autorių darbas pasižymi itin kruopščia urbanistinio konteksto, proporcijų, optimalių konstrukcijų ir Vengrijos sostinės urbanistinės plėtros analize.

arch. UNStudio“, konstruktoriai „Buro Happold Engineering“), 1-oji vieta/Budapešte planuojamas naujas tiltas
arch. UNStudio“, konstruktoriai „Buro Happold Engineering“), 1-oji vieta/Budapešte planuojamas naujas tiltas

500 m ilgio naujuoju Budapešto tiltu važiuos automobiliai, tramvajai, dviratininkai, vaikščios pėstieji. Pagrindinis statinio tarpatramis sieks 220 m. Konkurso vertinimo komisija pabrėžė, kad nugalėtojai sugebėjo suderinti naujojo tilto architektūros ikoniškumą su jo derme urbanistiniame kontekste. Pasak kompanijos „UNStudio“ vadovo architekto Beno van Berkelio, svarbu ir tai, jog nuo tilto netrukdomai atsivers miesto ir Dunojaus pakrančių vaizdai.

Blizgiais baltais dažais padengtos plieninės tilto konstrukcijos, pagal architektų sumanymą, turėtų „gaudyti“ aplinkos šešėlius bei saulės blyksnius ir taip statiniui suteikti daugiau vizualinės dinamikos bei architektūrinės raiškos. Beje, tilto idėjos autoriai projektavo pasitelkę itin pažangias šiuolaikines statybos technologijas bei medžiagas, kurios, pasak jų, gerokai sumažins projektavimo, statybos ir eksploatavimo sąnaudas.

Firmų „UNStudio“ bei „Buro Happold Engineering“ tandemas idėjų konkurse nurungė ne mažiau garsius konkurentus – „Zaha Hadid Architects“, „Knight Architects“ (su „Arup“), „WilkinsonEyre“ ir kt.

Parengta pagal „UN Studio“ informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius