-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujo būsto pardavimų žemumos: ar pirkėjai sulauks ir kainų kritimo?

Šių metų liepos mėnesio rezultatai nekilnojamojo turto vystytojams rekordiškai prasti. Naujo būsto didmiesčiuose parduota net iki 86 proc. mažiau lyginant su tuo pačiu metu praėjusiais metais. Pasiūla menka, kainos bado akis, o pardavėjai nė nenori derėtis – kaip reikėtų elgtis pirkėjams? Ar vertėtų laukti žemesnių naujai pastatyto būsto kainų?
Būsto nuoma
Būsto pardavimas / „Scanpix“ nuotr.

Naujo būsto kainos aukštos, pasiūlos nėra

Šių metų liepą gyventojai butų naujai pastatytuose daugiabučiuose įsigijo rekordiškai mažai. „Ober-Haus“ duomenimis, palyginti su 2022 metų pirmojo pusmečio mėnesiniu vidurkiu, šių metų liepos mėnesį Kauno pirminėje rinkoje realizuota 29 proc. mažiau, Klaipėdoje – 41 proc. mažiau, o Vilniuje – 64 proc. mažiau butų. O kai kurių NT bendrovių, pavyzdžiui, „Realco“ duomenimis, šių metų liepos mėnesį Vilniaus pirminėje NT rinkoje parduoti tik 79 būstai – 86 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu.

„Žvelgiant į konkrečius projektus ir miestus, matyti, kad realizacijos apimtys iš esmės mažėjo visur. Visų pirma, visuose šalies didmiesčiuose naujų butų pasiūla išlieka rekordiškai žemame lygyje, todėl pirkėjai renkasi iš itin negausaus ir neįvairaus pasiūlos aruodo. Pavyzdžiui, projektuose yra likę tik didesnio ar atvirkščiai – mažesnio ploto butai, tad pirkėjui net nelieka pasirinkimo galimybės ir tenka ieškoti būsto kitame naujos statybos projekte arba pirkti antrinėje rinkoje“, – pastebi „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis
„Ober-Haus“ nuotr./Raimondas Reginis

NT paslaugų bendrovės „Inreal“ investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas antrina, kad labiausiai krito prestižinio būsto pardavimai, tačiau sutinka, kad ženklus sumažėjimas liepą esą jaučiamas visose klasėse: „Kotedžai, loftai, ekonominės, prestižinės klasės būstas.“

Be to, itin sparčiai augančių kainų aplinkoje plėtotojai likusių neparduotų butų kainas užkėlė į itin aukštą lygį ir daliai pirkėjų jis tampa sunkiai įperkamas. Pasak R.Reginio, nedera pamiršti ir to, kad būsto įrengimo kaštai taip pat yra itin išaugę, todėl daliai pirkėjų įsigyti naujos statybos būstą ir jį įsirengti yra tiesiog per brangu.

„Nepaisant mažėjančio bendro būsto rinkos aktyvumo šalyje, būsto rinka vis tiek išlieka aktyvi, taigi pardavėjai nelinkę į rimtesnes derybas su pirkėjais – ypač plėtotojai, kurie nemato tikslo greitai išparduoti savo ir taip negausius naujo būsto likučius“, – teigia R.Reginis.

Bendrus naujų butų pardavimo rezultatus šiek tiek pagerina naujai rinkai pristatomi projektai, tačiau jų skaičius išlieka nedidelis. Todėl, eksperto teigimu, nereikia stebėtis, kad realizacijos apimtys didmiesčiuose yra reikšmingai sumažėjusios. Paprastai tariant, nauja pasiūla iš esmės neauga, o parduodamo būsto kainos yra itin aukštame lygyje.

Tad kaip elgtis pirkėjams, ieškantiems būtent naujai pastatyto būsto? Ar šiame kontekste laukti palankesnių kišenei kainų vėjų? 15min pasiteiravo ekspertų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius