Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepatenkinti Naujamiesčio gyventojai: Senamiestį apstatysime Perkūnkiemio monstrais

Vilniaus Naujamiestis taps dar vienu Perkūnkiemiu. Taip mano Šaltinių gatvės bendruomenė, teigdama, kad verslininkai ir valdininkai paskelbė nuosprendį – Senamiestį apstatyti monstrais. Gyventojai nepatenkinti būsimu kvartalu. Tačiau su tokia nuomone sutinka ne visi. Kultūros paveldo departamento (KPD) Vilniaus skyriaus vadovas Vitas Karčiauskas tvirtina, kad projektas puikiai tinka šiai vietai.
Statybų vieta
Statybų vieta / Šaltinių g. bendruomenės nuotr.

Naujas gyvenamųjų namų kvartalas Naujamiestyje iškils buvusios „Kartono“ gamyklos teritorijoje, kuri ribojasi su Aguonų, Šaltinių ir Mindaugo gatvėmis. Čia bendrovė „Eika“ planuoja pastatyti 370 butų, investicija gali siekti apie 34 mln. eurų.

Namai – per aukšti?

Tačiau kaimynystėje gyvenantys Šaltinių bendruomenės atstovai nepatenkinti. Jų teigimu, šioje vietoje bręsta dar vienas skandalas dėl statybų istorinėje miesto dalyje: kvartalą juosiančiose gatvėse daugiausia yra 2–3 aukštų pastatai šlaitiniais stogais, statyti iki 1940 metų, net ir sovietmečiu statyti tik ne aukštesni nei 5 aukštų pastatai. Dabar planuojami 7–8 aukštų namai, todėl, kaip teigia gyventojai, pasipiktinę „verslininkų įžūlumu ir nepamatuotu apetitu“ jie kreipėsi į Vilniaus savivaldybę ir KPD, kad projektas nebūtų derinamas.

„Štai čia ir prasideda pats šios istorijos įdomumas. Pagrindiniu herojumi tampa Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vadovas V.Karčiauskas. Šis valdininkas, grįžęs po mėnesį trukusių atostogų, birželio 11 d. – pirmą savo darbo dieną ir paskutinę projekto derinimo informacinėje sistemoje „Infostatyba“ dieną – nusprendė pritarti projektui Aguonų g. 17.

Pasirašydamas pritarimą projektui, V.Karčiauskas puikiai žinojo, kad KPD gegužės 16 d. išplėstiniame padalinių pasitarime dėl šio kvartalo vystymo nustatė, kad preliminarus „Eikos“ statytojų projektas prieštarauja teisės aktams ir reglamentams, todėl departamento Vilniaus skyriui nurodė tokio architektūrinio ir statybinio projekto nederinti“, – teigia Šaltinių bendruomenės atstovai.

15min nuotr./Vitas Karčiauskas
15min nuotr./Vitas Karčiauskas

Kvartalą juosiančiose gatvėse daugiausia yra 2–3 aukštų pastatai šlaitiniais stogais, statyti iki 1940 metų, net ir sovietmečiu statyti tik ne aukštesni nei 5 aukštų pastatai.

Jie mano, kad V.Karčiauskas nepaisydamas oficialios KPD pozicijos palaimino, jog Senamiesčio apsaugos zonoje atsirastų 7–8 aukštų plokščiastogiai Perkūnkiemio rajono tipo pastatai, o teritorijos užstatymo tankis siektų net 80 proc.

Suderinimą atšaukė

Bendruomenė džiaugiasi sulaukusi KPD pranešimo, kad pritarimas projektui panaikintas, o dėl V.Karčiausko veiksmų ketinama kreiptis į Specialiųjų tyrimų tarnybą, kad būtų atliktas tyrimas dėl galimai neteisėtos įtakos ar poveikio valstybės tarnautojams vykdant įstatymu nustatytas funkcijas.

KPD 15min patvirtino, kad „šiuo momentu šio projekto derinimas yra atšauktas dėl iškilusio gyventojų susirūpinimo“: „Situacija pakartotinai bus svarstoma Kultūros paveldo departamente ir derinamas naujas projektas. Bet kokiu atveju naujame projekte pastatų aukštingumas negalės viršyti esamo aukščiausio kvartalo pastato aukščio, t.y. visi nauji pastatai negalės viršyti 20 m aukščio. Taip pat negalės atsirasti 7 ar 8 aukštų namai, jei aukščiausias kvartalo pastatas yra tik 4 ar 5 aukštų.“

Taip KPD atstovai tvirtina, kad nuo kitos savaitės departamento Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryboje prasidės Vilniaus miesto istorinės dalies, vad. Naujamiesčiu, vertingųjų savybių svarstymas, kurio metu bus peržiūrimos ir tikslinamos vertingosios savybės, o tuo pačiu svarstomas ir Naujamiesčio kvartalų aukštingumo klausimas. „Tikimės, tai išspręs kai kuriuos iškilusius neatitikimus, kurie sukurdavo problemų derinant projektus“, – teigė KPD.

Šaltinių g. bendruomenės nuotr./Šalia planuojamo kvartalo vietos stovi triaukščiai, iki 1940 metų statyti pastatai.
Šaltinių g. bendruomenės nuotr./Šalia planuojamo kvartalo vietos stovi triaukščiai, iki 1940 metų statyti pastatai.

Pažeidimų neįžvelgia

V.Karčiauskas įsitikinęs savo tiesa. Jo teigimu, projektiniams pasiūlymams pritarta ir sąlygos projektui buvo išduotos, kai jis sirgo ir turėjo nedarbingumo lapelį.

„Grįžęs, žinodamas, kad yra skundų, dar kartą peržiūrėjau nuo A iki Z visą medžiagą. Nieko negaliu prikišti, negalima vien dėl skundų stabdyti to, ką galima daryti. Ne aš pritariau, o mūsų skyriaus žmonės nagrinėjo dar žiemą, – sakė V.Karčiauskas. – Tie suplanuoti pastatai tikrai tinka, tai Naujamiestis, jeigu pasidairysime aplinkui, pamatysime daug blogesnių situacijų, jeigu žiūrėtume gyvenimo kokybės aspektu. Dėl urbanistikos tikrai viskas gerai, detalusis planas kažkada buvo parengtas.“

Tie suplanuoti pastatai tikrai tinka, tai Naujamiestis, jeigu pasidairysime aplinkui, pamatysime daug blogesnių situacijų, – sakė V.Karčiauskas.

Jis priminė, kad senajam papirosų fabrikui priklausantys pastatai išsaugomi, o miesto centre tokio aukščio, kaip numatyta, pastatai tikrai yra tinkami.

„Reikia suvokti, kad tai ne užmiestis ir ne Senamiestis. Juk ir vystytojai skaičiuoja, jeigu sugrūs per daug, jie neparduos arba turės parduoti pigiai. Jiems irgi neapsimoka, jie skaičiuoja optimalų variantą. Pagrindo atmesti projektą neturėjome“, – teigė V.Karčiauskas.

KPD Vilniaus skyriaus vadovas pripažino, kad jo pavaldiniai nedrįso patvirtinti projekto, bet jis esą atsakomybės nevengia.

Kaltina „gudriomis schemomis“

Bet Šaltinių gatvės bendruomenės atstovai mano kitaip. Jie piktinasi ir V.Karčiausku, ir Vilniaus savivaldybe, kuri esą pataikauja verslo grupėms, o gyventojų nuomonė jiems – tik formalumas.

„Jeigu savivaldybė būtų bent kiek aktyvesnė gindama Vilniaus miesto architektūrinį vientisumą, beveik toje pačioje vietoje – Šaltinių g. 14 – šalia vienaaukščio pastato nebūtų pastatytas 6 aukštų monstras su milžiniška aklina siena, kuri tragiškai neįsikomponuoja į senąją Šaltinių gatvę“, – teigė Šaltinių gatvės bendruomenės atstovas ir daugiabučio namo bendrijos Šaltinių g. 7 valdybos pirmininkas Kęstutis Dapkevičius.

Gyventojai tikina, kad aukštesni pastatai statomi pagal gudrią schemą – esą dėl nulinio lygio, nuo kurio skaičiuojamas pastato aukštis, kuris pasirinktas yra ne realus, o antžeminio parkingo stogas. Tokiu būdu esą suprojektuoti 7 aukštų pastatai iš tikrųjų bus 8 aukštų, nes pirmajame aukšte bus įrengtas antžeminis garažas.

Šaltinių g. bendruomenės nuotr./Statomas pastatas Šaltinių g.
Šaltinių g. bendruomenės nuotr./Statomas pastatas Šaltinių g.

„Net patys projekto vystytojai viešo svarstymo metu pripažino, jog planuojami blokiniai daugiabučiai plokščiais stogais neturi jokio stilistinio ryšio su kultūros paveldo teritorija ir jos vertingosiomis savybėmis. O toks projektinis sprendinys pasirinktas tik siekiant sugeneruoti kvadratinius metrus projekte“, – pabrėžė K.Dapkevičius.

Aukščiausi namai – 7 aukštų

Bendrovės „Eika“ plėtros direktorius Martynas Žibūda 15min sakė, kad šis projektas bus vykdomas trimis etapais, pirmojo palei Mindaugo ir Šaltinių gatves statybos turėtų prasidėti šių metų vasaros pabaigoje.

„Iš viso čia bus 9 pastatai, iš kurių du yra septynaukščiai. Visi kiti yra 2, 3, 5 aukštų. Aukščiausi pastatai numatyti kvartalo viduryje, kur planuojama urbanistinė kalva, kuri logiška, natūrali, nei ji kontrastuoja su aplinka, nei kaip nors išsišokanti. Ta kalba yra natūraliai kylanti ir tuo pačiu aukščiausiame aukšte butai užtikrina geriausią gyvenimo kokybę. Tai su trimis pagrindiniais kiemais formuojamas kvartalas, mūsų ambicija – pastatyti Naujamiesčio vizitinę kortelę. Jeigu kiltų klausimas, kas yra Naujamiestis, tai mes tikime, kad mūsų projektas reprezentuos patį rajoną, kaip naujo gyvenimo etapą“, – kalbėjo M.Žibūda.

Būsimojo kvartalo vizualizacija
Būsimojo kvartalo vizualizacija

Pasiūlymams, anot „Eikos“ plėtros direktoriaus, yra pritarta, tą padarė kompetentingi specialistai. O aukšti pastatai yra tik du iš devynių. „Pagal detalųjį planą mes turime teisę statyti 8 aukštų pastatus, tai mes nusileidome ir neišnaudojame leidžiamo aukštingumo. Kas yra Naujamiestis? Galima jame matyti tik dviejų aukštų pastatus, bet juk negali ignoruoti ir devynaukščių. Ta aplinka yra įvairi, kaip ir mūsų kvartalas – nuo dviejų aukštų iki septynių, taip ir visas Naujamiestis yra nuo 2 iki 9 aukštų, tikrai negalima sakyti, kad ten dominuoja tik dviejų aukštų pastatai. Nemanau, kad miesto ateitis – statyti dviaukščius pastatus“, – kalbėjo M.Žibūda.

Su kaimynais, tikino M.Žibūda, buvo bendraujama iki šiol ir neketinama to dialogo nutraukti, bet projektas viešinamas buvo pernai metų pabaigoje, esą pastabų ir pageidavimų gauta, į juos buvo įsiklausyta, korekcijos padarytos. „Noriu pastebėti, kad neretai mūsų kaimynai, su kuriais daugiausia diskutuota, kurie labiausiai kritikuoja, vėliau tampa mūsų gyventojais“, – teigė M.Žibūda.

Visą projektą ketinama pabaigti 2022 metais, pirmąjį etapą – per pusantrų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius