Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NT plėtotojai jaučiasi tvirtai ir statybų stabdyti neplanuoja

Besitęsiant kariniam konfliktui Ukrainoje, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) nariai situaciją rinkoje vertina ramiai, atsakingai ir su pagrįstu pasitikėjimu. NT verslas jaučiasi tvirtai ir tikina, kad statybos darbai vyksta sklandžiai, o planuojami projektai bus įgyvendinti kaip ir buvo numatyti, rašoma LNTPA pranešime spaudai.
Nuoma
Nuoma / 123rf.com nuotr.

NT plėtotoja „Eika“ teigia sulaukianti tiek iš klientų, tiek ir iš partnerių paklausimų, ar geopolitiniai pokyčiai turi įtakos „Eika“ valdomiems projektams, ar nesiruošia stabdyti jų įgyvendinimo. Įmonės vadovas Domas Dargis teigia, kad visi suplanuoti darbai vyksta pagal planą:

„Tikėtina, kad geopolitiniai pokyčiai turės įtakos esamų projektų įgyvendinimui: tiek aprūpinant projektus statybinėmis medžiagomis, tiek organizuojant naujas tiekimo grandines. Tačiau nežiūrint į tai patikiname, jog mūsų prisiimti įsipareigojimai būsto pirkėjams išlieka nepakitę, nėra keičiami, o prognozuojama projektų trukmė šiuo metu svyruoja sutartyse numatytose ribose“, – kalba D.Dargis.

Apie sklandų savo projektų įgyvendinimą kalba ir Kęstutis Vanagas, bendrovės „YIT Lietuva“ generalinis direktorius. Pasak jo, kol kas sudėtinga įvertinti, kokią įtaką bendram statybų kaštų augimui turės statybinių medžiagų atsisakymas iš Rusijos ir Baltarusijos: „Tačiau imamės veiksmų šioms rizikoms suvaldyti ir ketiname visus pradėtus infrastruktūros, būsto ar verslo patalpų plėtros projektus užbaigti suplanuotais terminais.

Kitų, ateityje planuojamų, projektų terminus tiekimų grandinės sutrikimai gali nežymiai pakoreguoti, tačiau jaučiamės tvirtai ir galime patikinti, jog projektai bus įgyvendinami, statybų darbai ir toliau vyksta“, – kalba K.Vanagas.

Julius Dovidonis, bendrovės „Realco“ vadovas, teigia, kad klientai į situaciją reaguoja gana ramiai. Lankytojų srautai į vystomų projektų tinklapius, taip pat naujų užklausų skaičius yra sumažėję, tačiau esant šiandieninei situacijai mažesnis klientų aktyvumas yra savaime suprantamas.

„Darome prielaidą, kad pirkėjai, kurie iki karo veiksmų buvo apsisprendę įsigyti būstą, savo planų nekeičia, tačiau naujų klientų sulaukiame mažiau. Akivaizdu, kad bent artimiausiu metu NT rinką matysime ramesnę nei matėme iki šiol, tačiau, jei ji išliks stabili, tai gali būti visai nebloga žinia“, – kalba J.Dovidonis. Bendrovė vadovas sutinka, kad dėl žaliavų tiekimo problemų statybos gali sulėtėti, o statybinės medžiagos – brangti. Tačiau, pasak J.Dovidonio, darbai statybų aikštelėse kol kas nestoja.

„Ober-Haus“ vadovo Audriaus Šapokos teigimu, rinkos reakcija išlieka gana santūri: „Naujų užklausų šiek tiek sumažėjo, tačiau tai labai natūralu: tiek pirkėjai, tiek pardavėjai atsargiai stebi įvykius, nors ketinimų parduoti ar pirkti iš principo neatsisako. Tuo tarpu pvz. po Covid pandemijos pradžios, pirmąsias savaitę ar dvi – nauji sandoriai visiškai sustojo, o šiuo atveju jie vyksta. Mūsų priklausymas NATO, ES, euro zonai suteikia neabejotinas saugumo garantijas, o jas dar sutvirtina tai, jog mūsų energetinė ir ekonominė priklausomybė nuo Rytų šalių nėra didelė ir vis ji vis mažėja“, – kalba A.Šapoka.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas pažymi, kad šiuo metu bankas stebi ir analizuoja situaciją, tačiau būsto paskolas teikiamos kaip įprastai: „Šiuo metu palūkanų norma ir kitos kredito suteikimo sąlygos yra nustatomos kaip įprastai – atsižvelgiant į kredito sumą, terminą,

kliento finansinių galimybių įvertinimą, individualią kredito riziką, taip pat į situaciją paskolų rinkoje, pagal tuo metu finansų rinkose esamas sąlygas ir bankų finansavimosi sąnaudas tarptautinėje kapitalo rinkoje“.

Pasak ekonomisto, neišvengiamai didės ir daugelio statybinių medžiagų gamybos savikaina ir atitinkamai kaina pirkėjams. Todėl realu, kad išaugusios medžiagų kainos, sutrikęs tiekimas ir sudėtinga geopolitinė padėtis trumpu laikotarpiu darys neigiamą įtaką ir statybos bendrovėms, ir statybos darbų užsakovams:

„Priminsiu, kad statybos sektorius pernai sukūrė 7 proc. Lietuvos BVP, o NT operacijos dar pridėjo 6,5 proc. prie šalies BVP. NT rinkoje sandorio kainą daugiausiai lemia pirkėjų finansinė padėtis ir jų galimybė mokėti. Kol kas per anksti įvertinti, kokio dydžio šiemet neigiamą įtaką karas Ukrainoje darys Lietuvos namų ūkių realiosioms, todėl veikiausiai tai ir pačių gyventojų nežinomybė veikiausiai lems, kad rinkoje sandorių kuriam laikui sumažės“, – kaba T.Povilauskas.

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) vadovo Mindaugas Statulevičius pabrėžia NT verslo bendruomenės susitelkimo ir vienybės svarbą šiuo itin įtemptu laikotarpiu: „NT plėtotojai yra vieningi, bendrauja ir su rangovais, ir su medžiagų tiekėjais. Peržiūrimos sutartys, kad finansavimas, tiekimo grandinės nenutrūktų. Verslas bendromis jėgomis ieško išeičių iš susiklosčiusios situacijos. Laikas išties išskirtinis“, – kalba LNTPA vadovas.

„Jau šiandien reikia suprasti, kad NT verslo apyvartos bus pasiektos per ilgesnį nei buvo planuotą laikotarpį, kas yra visiškai suprantama dabartiniame kontekste. Tačiau akivaizdu ir tai, kad NT sektoriaus bendrovės, turėdamos tvirtą finansinį pagrindą, planų nežada keisti ir sklandžiai tęsia savo įsipareigojimų vykdymą toliau“. LNTPA nariai aktyviai įsitraukia į Ukrainos paramos teikimo gretas. Susitelkę vienybei ir visa širdimi būdami su Ukraina ir jos žmonėmis NT sektoriaus bendrovės prisideda tiek finansiškai, tiek ir kitomis paramos formomis: apgyvendinimu, maisto produktais, buities reikmėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius