-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuomonę dėl renovacijos linkę keisti net aršiausi jos priešininkai

Pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą Lietuvoje šiuo metu jau atnaujinta 1925 senos statybos namų. Dar 496 šiuo metu atnaujinami, be to, netrukus prasidės naujausio kvietimo prisijungti prie modernizacijos paraiškų vertinimas. Tačiau didžiausia staigmena, susijusi su modernizacija, paaiškėjo atlikus gyventojų nuomonės tyrimą. Apie renovaciją, jos vertinimą visuomenėje, įtaką ekonomikai bei ateitį šiais metais – pasakoja ekspertai.
Vilniaus g. 123, Šiauliai
Vilniaus g. 123, Šiauliai / BETA nuotr.

Balsavo prieš, bet po metų pakeitė savo nuomonę

Pernai metų antrojoje pusėje rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ kartu su Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) pirmą kartą atliko jau renovuotų daugiabučių gyventojų tyrimą. Vienas labiausiai tyrėjus nustebinusių rezultatų – tai, kad žmonės, nepritarę modernizacijai savo name, po metų gyvenimo atnaujintame būste pakeitė savo nuomonę ir nurodė, kad sprendimas renovuotis buvo teisingas.

„Gyventojai, pritarę renovacijai, po metų, praleistų modernizuotame name, savo nuomonės nepakeitė. Jie nurodė, kad savo sprendimo nesigaili. Tačiau įdomiausia tai, kad net žmonės, skeptiškai žiūrėję į modernizaciją, po renovacijos atlikimo, tapo renovacijos šalininkais. Net 44 proc. nepritarusiųjų renovacijai prisipažino, kad gyvenimas renovuotame name pakeitė jų nuomonę ir dabar jie mano, kad sprendimas atnaujinti būstą buvo teisingas“, – komentuoja „Spinter tyrimai“ vadovas Ignas Zokas, drauge su tyrėjų komanda atlikęs 500 gyventojų, jau metus gyvenančių modernizuotuose daugiabučiuose, nuomonės tyrimą.

Dauguma žmonių (58 proc.), gyvenančių renovuotuose namuose, nurodė, kad po renovacijos dėl sumažėjusių šildymo sąskaitų sutaupė tiek, kiek ir tikėjosi, arba net daugiau. „Dauguma žmonių pažymėjo, kad po renovacijos gana reikšmingai sutaupė: 26 proc. nurodė, kad sąskaitos sumažėjo 20-30 proc., 29 proc. nurodė, kad sąskaitos sumažėjo 30-50 proc. Be to, 85 proc. apklaustųjų nurodė, kad pajautė gyvenimo kokybės pagerėjimą po renovacijos. Tai gana įspūdingi rezultatai“, – apibendrina pašnekovas.

Per gana trumpą laiką teigiamus rezultatus pajuto daug žmonių

Nuo 2013 m. pagreitį įgavusi Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programa pagerino gyvenimo sąlygas ir sumažino šildymo sąskaitas mažiausiai 50 tūkst. žmonių visoje Lietuvoje. „Kadangi tokie rezultatai pasiekti per gana trumpą laiką, galime drąsiai tai vadinti laimėjimu“, – pastebi BETA direktorius Valius Serbenta bei priduria, kad teigiamą renovacijos poveikį pajuto ne tik gyventojai, bet ir statybos sektorius.

„Naujausia statistika rodo, kad su renovacijos projektais dirba apie 150 smulkių ir vidutinių įmonių, užsiimančių rangos darbais. Nors dauguma iš jų įgyvendina po 1-2 renovacijos projektus, didelę patirtį ir resursus turinčios įmonės per metus gali pasigirti ir įspūdingesniais rezultatais – nuo 5 iki 30 įgyvendintų projektų“, – pasakoja pašnekovas.

Dar viena tendencija, turinti teigiamą poveikį ir visuomenės nuomonei – gerėjanti renovacijos kokybė. „Jau kelerius pastaruosius metus grubių renovacijos klaidų nepastebima. Žinoma, neatitikimų vis dar pasitaiko, tačiau iš esmės šiandien galima sakyti, kad renovacija ne tik sparti, bet ir kokybiška. Tam įtakos turi ir tai, kad apie 75 proc. renovacijos projektų įgyvendinama per savivaldybės paskirtuosius administratorius, o tai reiškia, kad jie spėjo sukaupti įspūdingą patirtį. Antroji geresnės kokybės priežastis – BETA palaikoma renovacijos kokybės kontrolės sistema“, – pasakoja V. Serbenta.

Šiuo metu renovacijos kontrolė, kurią įgyvendina BETA, vyksta trimis lygmenimis: regioniniu lygmeniu, kai BETA specialistai atlieka patikras jų kuruojamuose regionuose, nacionaliniu lygmeniu, kai BETA renovacijos specialistai lankosi renovuojamuose daugiabučiuose visoje Lietuvoje bei pernai pradėta atsitiktinai atrinktų investicijų projektų patikra.

Grąžinta 100 proc. parama administravimo išlaidoms

Neseniai pasibaigęs naujausias kvietimas prisijungti prie Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą atnešė ir nedidelių pokyčių. Šiemet prie programos prisijungę daugiabučiai gaus 30 proc. paramą energinio efektyvumo priemonių įgyvendinimui ir 100 proc. paramą renovacijos projekto administravimo, projektavimo ir techninės priežiūros išlaidoms. Dar viena gera žinia – tai, kad valstybės remiamų energinio efektyvumo priemonių sąrašą papildė bendrųjų patalpų elektros instaliacijos modernizavimo darbai.

Tarp svarbiausių kriterijų šiemet atrenkant daugiabučius, kurie gaus valstybės paramą, – priklausymas kvartalinės renovacijos projektui. Tokiu būdu visos savivaldybės skatinamos formuoti didesnius ar mažesnius kvartalus, kuriuose bus renovuojami iškart visi namai atnaujinant ir šalia jų esančių infrastruktūrą – gatves, stovėjimo aikšteles, gatvės apšvietimą ir t. t.

Kaip pabrėžia V. Serbenta, administratoriai gaus visą reikiamą pagalbą, padėsiančią tinkamai įgyvendinti kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas. „Artimiausiu metu BETA pradės organizuoti mokymus administratoriams, kuriuose šie specialistai galės padidinti savo kompetencijas. Į mokymus planuojama kviesti ir ekspertus iš Vokietijos“, – sako BETA vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius