Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nuvertėjusi Turkijos lira pakvipo auksu: užsieniečiai šalyje supirkinėja NT

Investuotojai į nekilnojamąjį turtą buriuojasi Turkijoje, skelbia britų dienraštis „The Guardian“. Po to, kai smarkiai nuvertėjo šalies valiuta, užsienio investuotojai puolė pirkti namus ir apartamentus.
Turkijos liros banknotai
Turkijos liros banknotai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Liros kursas JAV dolerio atžvilgiu pirmadienį smuko 1,5 proc. – nuo 6,0177 liros už JAV dolerį penktadienio prekybos sesijos pabaigoje iki 6,1118 liros. Penktadienį lira JAV valiutos atžvilgiu atpigo 3 proc., o nuo rugpjūčio pradžios – 24 procentais.

Tarptautinės kredito reitingų agentūros „S&P Global Ratings“ vertinimais, infliacija Turkijoje per kitus keturis mėnesius pasieks aukščiausią 22 proc. lygį, o iki 2019 metų vidurio nusileis žemiau 20 procentų.

123rf.com nuotr./Marmaris
123rf.com nuotr./Marmaris

Pasak ekspertų, tai šalyje paskatino nekilnojamojo turto „aukso karštinę“ ir investuotojai iš užsienio suskubo pirkti namus. Taip pat šalį ištikusia krize bando pasinaudoti užsienyje gyvenantys turkai.

Nekilnojamojo turto agentai, dirbantys pietiniuose Turkijos kurortuose Bodrume ir Marmaryje pastebi suaktyvėjusią rinką. Būstai su baseinu, kurie buvo pardavinėjami už pusę milijono svarų sterlingų, praėjusią savaitę kainavo jau tik 350 tūkst. svarų sterlingų.

Dėl valiutos svyravimų turto kainos keičiasi vos ne kasdien.

„Dabar vyrauja pirkėjų rinka ir jie skuba lyg nekilnojamasis turtas tuoj išeis iš mados. Paprastai sulaukiame apie 50 pasiteiravimų ir apie 2,5 tūkst. internetinio puslapio peržiūrų, tačiau pastarosiomis dienomis šie skaičiai padvigubėjo“, – dienraščiui sakė PropertyTurkey.com vadovas Cameronas Degginas.

Nekilnojamojo turto plėtotojai, kurių išlaidos dominuoja JAV doleriais, pradėjo kelti naujos statybos būstų kainas. Kad kompensuotų valiutos kurso svyravimus, kai kurie kainas kilstelėjo net 20 proc.

Santykių su JAV pablogėjimas smarkiai supurtė Turkijos ekonomiką. Šaliai atsisakius iš kalėjimo paleisti amerikiečių pastorių Andrew Brunsoną, JAV dukart padidino Turkijai nustatytus plieno ir aliuminio importo muitus. Liros pigimas dolerio atžvilgiu paspartėjo – nuo metų pradžios valiuta jau yra atpigusi 34 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius